Творческа биография (For English, see below)

Танцов състав "Фалмис" е създаден в София на 23 август 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България, с цел да привлича към банатския български фолклор потомците на банатските българи в столицата, но радушно приема приятели и почитатели от близо и далеч.

Негов основател е Светлана Караджова, председател на Дружеството, а идеята й е подкрепена от родолюбиви представителите на общността, като заедно прокарват пътя на първия танцов състав за банатски български танци извън компактно населените банатски селища в България.

Първият месец репетициите се провеждат в залата на енорията към Катердалния храм „Успение Богородично“ на Апостолическата екзархия на ул. „Люлин планина“ № 5 с любезното съдействие на отец Благовест Вангелов.

Дебютът на състава е на 25 септември 2016 г. на концерта за Празника на религиите в София, организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столична община, който се проведе пред Музея за история на София.

След успешното начало танцов състав „Фалмис“ е приютен за репетиции в уютните зали на Пасторалния център към Католическа енория „Свети Йосиф“ на ул. „Княз Борис I“ в София с подкрепата на отците капуцини и енорийския свещеник отец Ярослав Бабик.

Следва участие в честването на Деня на бесарабските българи, организирано от Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, което се проведе на 27 октомври 2016 г. в Централния военен клуб.

Първото международно турне на танцов състав „Фалмис“ премина по старите земи, обитавани от банатските българи – от 19 до 21 ноември в Румънски и Сръбски Банат, с участие в Тринадесетото издание на фестивала „Яко Ронков“ в Стар Бешенов, най-голямото село на банатски българи в Румъния, както и с участие в концерт в с. Бело блато, Сръбски Банат.

„Фалмис“ бе двигателят на забавленията по време на организираната от Дружеството среща на банатските българи в София на 28 януари 2017 г. Импровизираните уроци по банатски български танци, водени от танцьорите, върна мнозина към детските години и родното място, а други направиха първите си стъпки в танците на предците.

Контактите с Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ осъществиха още една среща – на 23 април 2017 г. танцовият състав поднесе импровизиран подарък по време на Великденското празненство на „Родолюбец“.

Заради поканата на хореографа Евгени Вучков от Кюстендил да участваме в годишния концерт на Танцова формация "Нова генерация" на 16 юни в Кюстендил започва търсене на музикант, който да изсвири и запише музиката на танца "На мамень". Старият запис, на който свири отец Стефан Калапиш, е с много лошо качество и не става за големите сцени, на които "Фалмис" започва да танцува. На 4 юни 2017 г. по време на репетиция в Пасторалния център на Католическа енория "Свети Йосиф" в София по наша покана идва и музиканта от Националното училище за танцово изкуство в София Димитър Тишев, който се съгласява да нотира и изсвири музиката.

Така подготвен вече с професионален запис танцов състав „Фалмис“ участва в Шестия годишен концерт на Танцова формация „Нова генерация“ в гр. Кюстендил на 16 юни 2017 г., озаглавен "Нова генерация и приятели" заедно с ДЮФА "Пиринска китка" - Благоевград. Именно на този концерт за пръв път прозвучава новото изпълнение на музиката на "На мамень".

На 29 юли 2017 г. "Фалмис" участва в осмото издание на фестивала "Босилеградско Краище пее и танцува", с любезното съдействие на Община Босилеград, Република Сърбия, и Центъра за култура в Босилеград.

През август 2017 г. музикантът Димитър Тишев по молба на Дружеството на банатските българи в България прави професионални записи на останалите три танца - "Кърлига", "Препичоре" и "Чардаш" в изпълнение на тромпет, саксофон и акордеон.

От 13 до 16 октомври 2017 г. "Фалмис" осъществи първото си турне в Украйна, като основно гостува на село Бабата, Арцизки район, Одеска област, по повод честването на 200-годишнината от основаването му. Посети българите в гр. Рени, участва в честването на 195 години от основаването на село Задунаевка, в което Христо Ботев е преподавал български език две години, но основно беше част от всички прояви по повод честването в село Бабата.

Вече стана традиция танцов състав „Фалмис“ да взема участие в концерта, организиран по случай 29 октомври – Деня на бесарабските българи от Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” и Центъра на бесарабските българи в България. На 27 октомври 2017 г. за двадесети път концертът събра родолюбци, а банатските българи участват за втора поредна година.

Първото явяване на престижен фестивал в България е на 11 ноември 2017 г. - на четвъртото по ред издание на Националния фолклорен фестивал „Нашенско хоро“, организиран от Школа за танци SunDance – София и Община Самоков. Задно с 45 състава в гостоприемната зала "Арена Самоков" банатските българи от "Фалмис" обраха овациите за различния фолклор и отличното изпълнение.

На 26 януари 2018 г. красивата зала на Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ в София събра за концерт „Фалмис и приятели“ банатски българи от близо и далеч, техните приятели и почитатели, както и множество бесарабски българи, за да се съ-участват в една невероятна приказка, разказвана със слово, музика, песен и танц от домакините от танцов състав „Фалмис“, гостите от ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, начело с кмета си Боно Кукалан и ръководени от Пали Велчов, и танцов състав „Тракия“ от с. Бабата.

По покана на Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум“ в София, банатските българи станаха „изненадата на директора“ в традиционния концерт по случай патронния празник на училището на тема „Откривателството“, който се проведе на 21 март 2018 г. в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Съвместно с новосъздадената Асоциация „Българска памет“ на българите от Бълени-Сърби, окръг Дъмбовица, Румъния, Дружеството на банатските българи в България организира посещение при българите католици в Попещ-Леордени, квартал на Букурещ. на 15 април 2018 г. в концерт, проведен пред Католическата църква „Дева Мария, Царица на Броеницата“ на ул. „Мерилор“ № 5 се събраха българи католици и православни, за да празнуват срещата на различните клонки от общия си корен.

През 2018 г. в католическа енория „Свети Йосиф“ в София честването на Петдесетница бе особено знаково за „Фалмис“. На 19 май, в навечерието на тържеството, танцовият състав участва в Бдението с литургия, а след нея, по време на артистичната програма, представи банатските български танци пред енорията. Въпреки че повече от година и половина танцьорите репетират в една от залите на Пасторалния център, реално енориашите не бяха виждали изпълненията им. На този концерт дебютира първата двойка от детската формация - Даная Божидарова и Борис Друмев.

„Фалмис“ участва в организирания на 24 май 2018 г. от Посолството на Република България в Букурещ концерт по случай честването на Деня на българския език в Румъния. Във великолепния хотел Athenee Palace Hilton (Атене палас Хилтън), една от най-изисканите и важни забележителности на Букурещ, датираща от 1914 г., по покана на посланик Тодор Чуров се събраха българи от цяла Румъния, които имаха възможност да покажат танците си, но и да общуват и планират бъдещи инициативи заедно. Танцов състав „Фалмис“ бе лицето на банатската българска общност на този форум с изпълненията на банатските български танци, като получи заслужени бурни аплодисменти.

На 7 юли 2018 г. "Фалмис" внесе западен полъх в Етнофолклорен фестивал „Черга“, организиран за пръв път от Регионален исторически музей-Шумен, който се състоя в НИАР "Плиска". На мястото на основите на първата българска столица за един ден си даде среща етническото многообразие на съвременна България с неговата палитра от музика, песни, танци и традиционни обичаи на етносите от различните краища на страната. За банатските българи участието в това събитие е особено знаково – частица от влиянието на Австро-Унгарската империя в лицето на банатския български фолклор идва при гроба на известния чешко-български археолог.

За 15 август 2018 г. малка част от ансамбъл „Фалмис“ измина разстоянието от България до Стар Бешенов, за да се „прибере вкъщи“ отново за честването на 280-годишнината от основаването на Стар Бешенов. Мястото, където все още има кой да ти каже „Ila si!“ с цялата обич на дома и родното. Дори да идваш за пръв път, то да те посрещне и да направи така, че в един само миг да станеш част от всичко това, което преди ден никога не си си представял, че съществува. Такова е усещането за членовете на „Фалмис“, които за пръв път се докоснаха до земята, до хората, до атмосферата на българското гнездо в Банат.

Поредицата от участия в чужбина за настоящата 2018 г. за ансамбъл „Фалмис“ приключи с главозамайващо участие в 27-мия Международен традиционен фолклорен фестивал в Мюлдорф на Ин, Бавария, Германия от 7 до 10 септември. Банатските българи от Румъния (ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов) и България („Фалмис“ от София) успяха да представят една различна българска култура, носии и излъчване сред пъстротата на участници от цяла Европа.

За трета поредна година ансамбъл „Фалмис“ намери своето място в празничния концерт на 29 октомври, посветен на Деня на бесарабските българи, който се състоя в Централния военен клуб в София, организиран от Дружеството за връзки с бесарабските и таврийски българи. Сътрудничеството между двете организации става все по-ползотворно. На концерта присъства и Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, което бе стъпка към сближаване на общността ни с тази институция.

От края на октомври 2019 г. започна голямото предизвикателство за "Фалмис" - да представяме и унгарски танци. Нямаше как да не се намерим – танцьорите от „Фалмис“ и един от специализиралите се в преподаване на характерни танци хореограф в София – Димитър Корчаков. Някак естествено дойде идеята да разнообразим репертоара си с унгарски танци, към които подсъзнателно имахме стремеж дори само от факта, че изпълненията на нашия „Чардаш“ винаги са гвоздеят на програмата, където и да участваме. Така стигнахме до разговори с Унгарския културен институт в София и молба да ни съдействат в това начинание. Препоръчаха ни Димитър Корчаков и започна нашето общо пътуване от любителските изпълнения към осъзната работа за майсторство и разнообразие в репертоара.

На концерта „Фалмис и приятели“, който се състоя на 25 януари 2019 г. в Сити Марк Арт Център в София, публиката бе част от нашата мечта, част от голямото ни семейство. Успяхме заедно да преминем през портала на времето и за тези два часа на концерта да оживеят спомени, да туптят сърца , да се родят мечти. Да оживее общността ни такава, каквато искаме да бъде. Гост на празника бе Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Участваха ансамбъл "Фалмис", София, България; ансамбъл "Палукенка", Стар Бешенов, Румъния; ансамбъл "Млади сърца", Сънникулау Маре, Румъния; певицата Мария Мунтян, Сънникулау Маре, Румъния; вокална група от Народно читалище „Петър Парчевич“ – с. Асеново.

На 14 март 2019 г. танцьорите от ансамбъл „Фалмис“ бяха мостът, по който се сляха минало и бъдеще, унгарци и българи; някогашен Банат, родно място на унгарския национален герой Стефан Дуньов, и днешното битие на общността ни в София. Унгарски танци, с хореограф Димитър Корчаков, банатските българи внесоха банатската атмосфера в Чипровци. Официални гости на тържеството бяха г-жа Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, г-н Золтан Хорват – първи съветник към Посолството на Унгария и г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт.

Ансамбъл „Фалмис“ участва в XIII издание на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет“ по покана на Община Враца на 21 април 2019 г., Великден за католиците по цял свят. Поканата дойде заради новата вълна в репертоара на ансамбъла – унгарските танци. Над 400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България взеха участие в концертите на 13-тия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, който се организира от Община Враца, в периода от 19 до 22 април 2019 година. Фестивалът е член на ЦИОФФ-международна организация на танцовите фестивали. След края на концерта във Враца в 14 ч. „Фалмис“ стъпи за пръв път на родна земя - на площада в Бърдарски геран с импровизиран и спонтанно организиран концерт, с който създаде празнична атмосфера на присъстващите жители.

Ансамбъл „Фалмис“ е в добри партньорски отношения със сдружение „Виделина и идентичност“ и участва в първия организиран от тях концерт в София на 8 май, който се състоя в кино „Освобождение“ заедно с вокален ансамбъл "Елбетица" и редица формации, представящи шопския фолклор.

На празничния 11 май 2019 г. танцьорите на "Фалмис" участваха във Втория Национален фолклорен фестивал "Магията на хорото". По централната пешеходна улица на София се изви шествие с разнообразни български носии, сред които присъстваха и характерните банатски български носии на ансамбъл „Фалмис“. Фестивалът е организиран за втори път от Школа за народни танци „Севдице“  и се провежда в зала 11 на Националния дворец на културата.

Танцовият състав към ансамбъл "Фалмис" стана лауреат на организирания по силата на погранична спогодба Междуроден фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“ едновременно в градовете Димитровград (Сърбия) и Драгоман (България) в майските дни. На 18 май 2019 г. ансамбъл „Фалмис“ участва на сцената в Драгоман с банатските български танци и с детската вокална група „Хорчето“. В категорията „Танцово изкуство” лауреати са ансамбъл „Цариброд”, ансамбъл „Македнош” град Солун – Гърция и ансамбъл „ Фалмис”към Дружеството на банатските българи в България.

На 1 юни 2019 г. детската вокална група "Хорчето" към ансамбъл "Фалмис" имаше своята първа самостоятелна проява - участва на XIX Международен детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа", който се проведе в Хасковски Минерални бани, организирана от КНСБ.

Понякога не знаеш къде ще те отведе пътя и защо си попаднал точно там. Може би паметта на кръвта на банатските българи, която пази спомена за реда в Австро-Унгария, насочи погледите ни към наричаното „швейцарско“ село Чавдар в Средногорието. Натам ни отведе Светлин Топчев и посещението му за среща с кмета на Чавдар Пенчо Геров, човекът, който успя да превърне малкото селце-община в еталон за това, че и в България може да се гради с мисъл и усет за бъдещето. Така ансамбъл „Фалмис“ попадна в малко неочакваното фестивално пространство на XII –ти Национален фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието“, организиран от Община Чавдар и Народно читалище Надежда-1900“. 

Танцовият състав е рекламното лице на банатските българи в България с участията си в различни форуми, разнасяйки славата на малката, но уникална общност.

......................................................

Dance Ensemble “Falmis” to the Organization of Banat Bulgarians in Bulgaria

About us


Dance Ensemble “Falmis” was established in Sofia on 23 August 2016 to the Organization of Banat Bulgarians in Bulgaria, in order to attract the descendants of Banat Bulgarians to the Banat Bulgarian folklore in the capital of Bulgaria, but warmly accepts friends and admirers from near and far.

Founder of the of the Ensemble is Svetlana Karadjova, president of the Organization. Her idea is supported by patriotic representatives of the community, together paving the way for the first dance group for Banat Bulgarian folk dances outside the compact populated Banat villages in Bulgaria.

The first month, the rehearsals are held in a hall of the parish of “Temple of the Assumption" of the Apostolic Exarchate on Liulin 5, Mountain Street with the kind assistance of Father Blagovest Vangelov.

The debut of the Ensemble is on September 25, 2016 at the concert of the Religious Feast in Sofia, organized by the National Council of Religious Communities in Bulgaria and Sofia Municipality, which took place in front of the History Museum of Sofia.

After the successful start, the dance Ensemble “Falmis” is hosted for rehearsals in the cozy halls of pastoral centre of St. Joseph's Catholic Cathedral on Kniaz Boris I street in Sofia, with the support of the Capuchin Fathers and the parish priest Jaroslaw Babik.

Next participation of the group is on the celebration of the Day of the Bessarabian Bulgarians, organized by the Association for Relations with the Bessarabian and Tavrian Bulgarians "Rodoljubec", held on October 27, 2016 at the Central Military Club, in Sofia.

The first international tour of group, passed on the old lands inhabited by the Banat Bulgarians, in Romanian and Serbian Banat. Between 19 and 21 November, 2016, with the participation in the 13th edition of the Yakov Ronkov Festival in Star Bisnov/ Dudestii-Vechi, the biggest village of Banat Bulgarians in Romania, as well as participating in a concert in the village of Belo Blato, Serbian Banat.

Falmis was the engine of entertainment during the Banat Bulgarians' meeting organized by the Organization in Sofia on 28 January 2017. The improvised lessons in Banat Bulgarian folk dances, led by the dancers, brought many back to the childhood and birthplace, and others made their first steps in the ancestors' dances.

The contacts with the Organization for Relations with the Bessarabian and Tavrian Bulgarians "Rodolubetz" made another meeting - on April 23, 2017, the dancing group presented an improvised present during the "Rodolubetz" Easter celebration.

Due to the invitation of choreographer Evgeni Vuchkov from Kyustendil to participate in the annual concert of "New Generation" Dance formation on June 16 in Kyustendil, a search for a musician to play and record the music of the dance "Na mameni" began. The old record, played by Father Stefan Kalapish, is of very poor quality and is not suitable for the big scenes where “Falmis” starts dancing. On June 4, 2017, during a rehearsal in the Pastoral Center of the Catholic Church of St. Joseph in Sofia, at our invitation comes also the musician from the National School of Dance Art in Sofia, Dimitar Tishev, who agrees to note and play the music.

So, already prepared with professional record, dance group "Falmis" participated in the Sixth Annual concert of "New Generation" Dance formation in Kyustendil on June 16, 2017, titled "New generation and friends" together with folk dance Ensemble Pirinska Kitka – Blagoevgrad.

On July 29, 2017, Falmis participated in the eighth edition of the "Bosilegrad Kraishte Sing and Dance" Festival, with the kind assistance of the Municipality of Bosilegrad, the Republic of Serbia and the Center for Culture in Bosilegrad.

In August 2017, the musician Dimitar Tishev made professional recordings of the other three dances - "Karlinga", "Prepichore" and "Chardash" performing with trumpet, saxophone and accordion.

From 13th to 16th October 2017, Falmis made the first tour in Ukraine, mainly visiting the village of Babata, Artsyz region and Odessa, for the occasion of the 200th anniversary of its foundation. Visited the Bulgarians in Reni, participated in the celebration of the 195th anniversary of the establishment of the village of Zadunaivka, in which Hristo Botev has been teaching Bulgarian language for two years, but was mainly, part of all the celebrations in the village of Babata.

It has become a tradition of the Falmis dance group to take part in the concert organized for 29 October - The Day of the Bessarabian Bulgarians by the Association for Relations with the Bessarabian and Tavrian Bulgarians "Rodoljubetz" and the Center of the Bessarabian Bulgarians in Bulgaria. On October 27, 2017 for the twentieth time the concert gathered patriots and Banat Bulgarians took part for the second consecutive year.

The first appearance of “Falmis” on a prestigious festival in Bulgaria is on November 11, 2017 - the fourth edition of the National Folklore Festival "Nashensko Horo", organized by SunDance Dance School from Sofia and Samokov Municipality. Along with another 45 groups, in the "Samokov Arena", the Banat Bulgarians from "Falmis" were highly applauded for the different folklore and the excellent performance.

On January 26, 2018, in the beautiful hall of the City Mark Art Center on Yanko Sakazov Blvd. in Sofia gathered for the concert of "Falmis and Friends", Banat Bulgarians from near and far, their friends and admirers, as well as many Bessarabian Bulgarians to participate in an incredible fairy tale narrated with words, music, song and dances by the hosts of the Falmis dance group, the guests from the Ensemble "Palucenka" from Star Bisnov, headed by the mayor Bono Cucalan and led by Pali Velcov, and Trakia dance group from the village of Babata.

At the invitation of Danko Kalapish, Director of 107 Khan Krum Elementary School in Sofia, the Banat Bulgarians have been  "Director's surprise" at the traditional concert for the occasion of the Patron celebration of the School, with theme " Discovery ", which took place on 21 March 2018 in Aula Maxima at the University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy.

In association with newly created Organization „Balgarska Pamet“  of the Bulgarians from Baleni-Sarbi, Dambovita, Romania, the Organization of Banat Bulgarians in Bulgaria arranged a visit to the Bulgarian Catholics in Popesti-Leordeni, Bucharest, on April 15, 2018. In a concert, held in front of the Catholic Church "Our Lady, the Queen of the Rosary" on 5, "Merilor" Street, Catholic and Orthodox Bulgarians gathered to celebrate the meeting of the different twigs of their common root.

In 2018, in the Catholic parish of St. Joseph in Sofia, the celebration of Pentecost was especially significant for Falmis. On May 19, on the eve of the celebration, our Dance Ensemble took part in the Pentecost Vigil and Mass, and after that, during the artistic program, presented Banat Bulgarian dances to the parish. Although that for more than a year and a half the dancers rehearse in one of the halls of the Pastoral Center, the parishioners did not really see their performances. This concert debuts the first couple of the children's formation - Danaiya Bozhidarova and Boris Drumev.
 
“Falmis” participated in the event organized by the Embassy of the Republic of Bulgaria in Bucharest, organized on 24 May 2018, with the occasion of celebration of the Bulgarian Language Day in Romania. In the magnificent Athene Palace Hilton Hotel, one of the most sophisticated and important sights of Bucharest, dating back from 1914, at the invitation of Ambassador Todor Churov, Bulgarians from all over Romania had the opportunity to show their traditional dances, but also to communicate and plan future initiatives together. “Falmis” Dance Group was the face of the Banat Bulgarian community on this forum with the performances of the Banat Bulgarian dances, being reworded with huge applause. 
 
On 7 July 2018 "Falmis" brought a Western breeze to the Ethno-Folklore Festival "Cherga", on its first edition, organized by the Shumen Regional History Museum, which took place in the Pliska National Archaeological Museum.  In the place of the foundations of the first Bulgarian Capital, for one day the ethnic diversity of modern Bulgaria have set a meeting with its palette of music, songs, dances and traditional customs of the ethnicity from the different parts of the country. 
 
For August 15, 2018, a small part of “Falmis” travelled from Bulgaria to Star Bisnov to "go home" again, for the celebration of 280th anniversary of the foundation of Star Bisnov. The place where there is still someone to tell you "Come home!" with all the love for home and native. Even if you come for the first time, it will welcome you and make it so that in just a moment you can become part of everything that you never imagined that existed. Such is the feeling of the members of Falmis, who touched for the first time, the ground, the people, and the atmosphere of the Bulgarian nest in Banat.
 
The series of performances abroad for the current 2018 year, for the ensemble "Falmis" ended with a fascinating participation in the 27th International Traditional Folk Festival in Müldorf, Bavaria, Germany. Between 7th and 10th of September, the Banat Bulgarians from Romania (“Palucenka” ensemble from Star Bisnov) and Bulgaria ("Falmis" from Sofia) managed to present a different Bulgarian culture, costumes and broadcasts among the diversity of participants from all over Europe.
 
On March 14, 2019, dancers from the Falmis were the bridge between the past and the future, Hungarians and Bulgarians; formerly Banat, the birthplace of the Hungarian national hero Stefan Duniov, and the present existence of our community in Sofia. With a Hungarian dance, of choreographer Dimitar Korchakov, Banat Bulgarians brought the Banat atmosphere in Chiprovtsi. The  official guests of the ceremony were Ms. Tekla Harangozo – Extraordinary Ambassador of Hungary in Bulgaria, Mr. Zoltan Horvat - First Advisor to the Embassy of Hungary and Ms. Gyorgy Dimitrov - Director of the Hungarian Cultural Institute.

The dance ensemble is the advertising face of the Banat Bulgarians in Bulgaria with their participation in various forums, spreading the glory of the small but unique community.