Творческа биография

Танцов състав "Фалмис" е създаден в София на 23 август 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България, с цел да привлича към банатския български фолклор потомците на банатските българи в столицата, но радушно приема приятели и почитатели от близо и далеч.

Негов основател е Светлана Караджова, председател на Дружеството, а идеята й е подкрепена от родолюбиви представителите на общността, като заедно прокарват пътя на първия танцов състав за банатски български танци извън компактно населените банатски селища в България.

Първият месец репетициите се провеждат в залата на енорията към Катердалния храм „Успение Богородично“ на Апостолическата екзархия на ул. „Люлин планина“ № 5 с любезното съдействие на отец Благовест Вангелов.

Дебютът на състава е на 25 септември 2016 г. на концерта за Празника на религиите в София, организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столична община, който се проведе пред Музея за история на София.

След успешното начало танцов състав „Фалмис“ е приютен за репетиции в уютните зали на Пасторалния център към Католическа енория „Свети Йосиф“ на ул. „Княз Борис I“ в София с подкрепата на отците капуцини и енорийския свещеник отец Ярослав Бабик.

Следва участие в честването на Деня на бесарабските българи, организирано от Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, което се проведе на 27 октомври 2016 г. в Централния военен клуб.

Първото международно турне на танцов състав „Фалмис“ премина по старите земи, обитавани от банатските българи – от 19 до 21 ноември в Румънски и Сръбски Банат, с участие в Тринадесетото издание на фестивала „Яко Ронков“ в Стар Бешенов, най-голямото село на банатски българи в Румъния, както и с участие в концерт в с. Бело блато, Сръбски Банат.

„Фалмис“ бе двигателят на забавленията по време на организираната от Дружеството среща на банатските българи в София на 28 януари 2017 г. Импровизираните уроци по банатски български танци, водени от танцьорите, върна мнозина към детските години и родното място, а други направиха първите си стъпки в танците на предците.

Контактите с Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ осъществиха още една среща – на 23 април 2017 г. танцовият състав поднесе импровизиран подарък по време на Великденското празненство на „Родолюбец“.

Заради поканата на хореографа Евгени Вучков от Кюстендил да участваме в годишния концерт на Танцова формация "Нова генерация" на 16 юни в Кюстендил започва търсене на музикант, който да изсвири и запише музиката на танца "На мамень". Старият запис, на който свири отец Стефан Калапиш, е с много лошо качество и не става за големите сцени, на които "Фалмис" започва да танцува. На 4 юни 2017 г. по време на репетиция в Пасторалния център на Католическа енория "Свети Йосиф" в София по наша покана идва и музиканта от Националното училище за танцово изкуство в София Димитър Тишев, който се съгласява да нотира и изсвири музиката.

Така подготвен вече с професионален запис танцов състав „Фалмис“ участва в Шестия годишен концерт на Танцова формация „Нова генерация“ в гр. Кюстендил на 16 юни 2017 г., озаглавен "Нова генерация и приятели" заедно с ДЮФА "Пиринска китка" - Благоевград. Именно на този концерт за пръв път прозвучава новото изпълнение на музиката на "На мамень".

На 29 юли 2017 г. "Фалмис" участва в осмото издание на фестивала "Босилеградско Краище пее и танцува", с любезното съдействие на Община Босилеград, Република Сърбия, и Центъра за култура в Босилеград.

През август 2017 г. музикантът Димитър Тишев по молба на Дружеството на банатските българи в България прави професионални записи на останалите три танца - "Кърлига", "Препичоре" и "Чардаш" в изпълнение на тромпет, саксофон и акордеон.

От 13 до 16 октомври 2017 г. "Фалмис" осъществи първото си турне в Украйна, като основно гостува на село Бабата, Арцизки район, Одеска област, по повод честването на 200-годишнината от основаването му. Посети българите в гр. Рени, участва в честването на 195 години от основаването на село Задунаевка, в което Христо Ботев е преподавал български език две години, но основно беше част от всички прояви по повод честването в село Бабата.

Вече стана традиция танцов състав „Фалмис“ да взема участие в концерта, организиран по случай 29 октомври – Деня на бесарабските българи от Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” и Центъра на бесарабските българи в България. На 27 октомври 2017 г. за двадесети път концертът събра родолюбци, а банатските българи участват за втора поредна година.

Първото явяване на престижен фестивал в България е на 11 ноември 2017 г. - на четвъртото по ред издание на Националния фолклорен фестивал „Нашенско хоро“, организиран от Школа за танци SunDance – София и Община Самоков. Задно с 45 състава в гостоприемната зала "Арена Самоков" банатските българи от "Фалмис" обраха овациите за различния фолклор и отличното изпълнение.

Танцовият състав е рекламното лице на банатските българи в България с участията си в различни форуми, разнасяйки славата на малката, но уникална общност.