Творческа биография (For English, see below)

Танцов състав "Фалмис" е създаден в София на 23 август 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България, с цел да привлича към банатския български фолклор потомците на банатските българи в столицата, но радушно приема приятели и почитатели от близо и далеч.

Негов основател е Светлана Караджова, председател на Дружеството, а идеята й е подкрепена от родолюбиви представителите на общността, като заедно прокарват пътя на първия танцов състав за банатски български танци извън компактно населените банатски селища в България.

Първият месец репетициите се провеждат в залата на енорията към Катердалния храм „Успение Богородично“ на Апостолическата екзархия на ул. „Люлин планина“ № 5 с любезното съдействие на отец Благовест Вангелов.

Дебютът на състава е на 25 септември 2016 г. на концерта за Празника на религиите в София, организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столична община, който се проведе пред Музея за история на София.

След успешното начало танцов състав „Фалмис“ е приютен за репетиции в уютните зали на Пасторалния център към Католическа енория „Свети Йосиф“ на ул. „Княз Борис I“ в София с подкрепата на отците капуцини и енорийския свещеник отец Ярослав Бабик.

Следва участие в честването на Деня на бесарабските българи, организирано от Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, което се проведе на 27 октомври 2016 г. в Централния военен клуб.

Първото международно турне на танцов състав „Фалмис“ премина по старите земи, обитавани от банатските българи – от 19 до 21 ноември в Румънски и Сръбски Банат, с участие в Тринадесетото издание на фестивала „Яко Ронков“ в Стар Бешенов, най-голямото село на банатски българи в Румъния, както и с участие в концерт в с. Бело блато, Сръбски Банат.

„Фалмис“ бе двигателят на забавленията по време на организираната от Дружеството среща на банатските българи в София на 28 януари 2017 г. Импровизираните уроци по банатски български танци, водени от танцьорите, върна мнозина към детските години и родното място, а други направиха първите си стъпки в танците на предците.

Контактите с Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ осъществиха още една среща – на 23 април 2017 г. танцовият състав поднесе импровизиран подарък по време на Великденското празненство на „Родолюбец“.

Заради поканата на хореографа Евгени Вучков от Кюстендил да участваме в годишния концерт на Танцова формация "Нова генерация" на 16 юни в Кюстендил започва търсене на музикант, който да изсвири и запише музиката на танца "На мамень". Старият запис, на който свири отец Стефан Калапиш, е с много лошо качество и не става за големите сцени, на които "Фалмис" започва да танцува. На 4 юни 2017 г. по време на репетиция в Пасторалния център на Католическа енория "Свети Йосиф" в София по наша покана идва и музиканта от Националното училище за танцово изкуство в София Димитър Тишев, който се съгласява да нотира и изсвири музиката.

Така подготвен вече с професионален запис танцов състав „Фалмис“ участва в Шестия годишен концерт на Танцова формация „Нова генерация“ в гр. Кюстендил на 16 юни 2017 г., озаглавен "Нова генерация и приятели" заедно с ДЮФА "Пиринска китка" - Благоевград. Именно на този концерт за пръв път прозвучава новото изпълнение на музиката на "На мамень".

На 29 юли 2017 г. "Фалмис" участва в осмото издание на фестивала "Босилеградско Краище пее и танцува", с любезното съдействие на Община Босилеград, Република Сърбия, и Центъра за култура в Босилеград.

През август 2017 г. музикантът Димитър Тишев по молба на Дружеството на банатските българи в България прави професионални записи на останалите три танца - "Кърлига", "Препичоре" и "Чардаш" в изпълнение на тромпет, саксофон и акордеон.

От 13 до 16 октомври 2017 г. "Фалмис" осъществи първото си турне в Украйна, като основно гостува на село Бабата, Арцизки район, Одеска област, по повод честването на 200-годишнината от основаването му. Посети българите в гр. Рени, участва в честването на 195 години от основаването на село Задунаевка, в което Христо Ботев е преподавал български език две години, но основно беше част от всички прояви по повод честването в село Бабата.

Вече стана традиция танцов състав „Фалмис“ да взема участие в концерта, организиран по случай 29 октомври – Деня на бесарабските българи от Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” и Центъра на бесарабските българи в България. На 27 октомври 2017 г. за двадесети път концертът събра родолюбци, а банатските българи участват за втора поредна година.

Първото явяване на престижен фестивал в България е на 11 ноември 2017 г. - на четвъртото по ред издание на Националния фолклорен фестивал „Нашенско хоро“, организиран от Школа за танци SunDance – София и Община Самоков. Задно с 45 състава в гостоприемната зала "Арена Самоков" банатските българи от "Фалмис" обраха овациите за различния фолклор и отличното изпълнение.

На 26 януари 2018 г. красивата зала на Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ в София събра за концерт „Фалмис и приятели“ банатски българи от близо и далеч, техните приятели и почитатели, както и множество бесарабски българи, за да се съ-участват в една невероятна приказка, разказвана със слово, музика, песен и танц от домакините от танцов състав „Фалмис“, гостите от ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, начело с кмета си Боно Кукалан и ръководени от Пали Велчов, и танцов състав „Тракия“ от с. Бабата.

По покана на Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум“ в София, банатските българи станаха „изненадата на директора“ в традиционния концерт по случай патронния празник на училището на тема „Откривателството“, който се проведе на 21 март 2018 г. в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Съвместно с новосъздадената Асоциация „Българска памет“ на българите от Бълени-Сърби, окръг Дъмбовица, Румъния, Дружеството на банатските българи в България организира посещение при българите католици в Попещ-Леордени, квартал на Букурещ. на 15 април 2018 г. в концерт, проведен пред Католическата църква „Дева Мария, Царица на Броеницата“ на ул. „Мерилор“ № 5 се събраха българи католици и православни, за да празнуват срещата на различните клонки от общия си корен.

През 2018 г. в католическа енория „Свети Йосиф“ в София честването на Петдесетница бе особено знаково за „Фалмис“. На 19 май, в навечерието на тържеството, танцовият състав участва в Бдението с литургия, а след нея, по време на артистичната програма, представи банатските български танци пред енорията. Въпреки че повече от година и половина танцьорите репетират в една от залите на Пасторалния център, реално енориашите не бяха виждали изпълненията им. На този концерт дебютира първата двойка от детската формация - Даная Божидарова и Борис Друмев.

„Фалмис“ участва в организирания на 24 май 2018 г. от Посолството на Република България в Букурещ концерт по случай честването на Деня на българския език в Румъния. Във великолепния хотел Athenee Palace Hilton (Атене палас Хилтън), една от най-изисканите и важни забележителности на Букурещ, датираща от 1914 г., по покана на посланик Тодор Чуров се събраха българи от цяла Румъния, които имаха възможност да покажат танците си, но и да общуват и планират бъдещи инициативи заедно. Танцов състав „Фалмис“ бе лицето на банатската българска общност на този форум с изпълненията на банатските български танци, като получи заслужени бурни аплодисменти.

На 7 юли 2018 г. "Фалмис" внесе западен полъх в Етнофолклорен фестивал „Черга“, организиран за пръв път от Регионален исторически музей-Шумен, който се състоя в НИАР "Плиска". На мястото на основите на първата българска столица за един ден си даде среща етническото многообразие на съвременна България с неговата палитра от музика, песни, танци и традиционни обичаи на етносите от различните краища на страната. За банатските българи участието в това събитие е особено знаково – частица от влиянието на Австро-Унгарската империя в лицето на банатския български фолклор идва при гроба на известния чешко-български археолог.

За 15 август 2018 г. малка част от ансамбъл „Фалмис“ измина разстоянието от България до Стар Бешенов, за да се „прибере вкъщи“ отново за честването на 280-годишнината от основаването на Стар Бешенов. Мястото, където все още има кой да ти каже „Ila si!“ с цялата обич на дома и родното. Дори да идваш за пръв път, то да те посрещне и да направи така, че в един само миг да станеш част от всичко това, което преди ден никога не си си представял, че съществува. Такова е усещането за членовете на „Фалмис“, които за пръв път се докоснаха до земята, до хората, до атмосферата на българското гнездо в Банат.

Поредицата от участия в чужбина за настоящата 2018 г. за ансамбъл „Фалмис“ приключи с главозамайващо участие в 27-мия Международен традиционен фолклорен фестивал в Мюлдорф на Ин, Бавария, Германия от 7 до 10 септември. Банатските българи от Румъния (ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов) и България („Фалмис“ от София) успяха да представят една различна българска култура, носии и излъчване сред пъстротата на участници от цяла Европа.

За трета поредна година ансамбъл „Фалмис“ намери своето място в празничния концерт на 29 октомври, посветен на Деня на бесарабските българи, който се състоя в Централния военен клуб в София, организиран от Дружеството за връзки с бесарабските и таврийски българи. Сътрудничеството между двете организации става все по-ползотворно. На концерта присъства и Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, което бе стъпка към сближаване на общността ни с тази институция.

От края на октомври 2018 г. започна голямото предизвикателство за "Фалмис" - да представяме и унгарски танци. Нямаше как да не се намерим – танцьорите от „Фалмис“ и един от специализиралите се в преподаване на характерни танци хореограф в София – Димитър Корчаков. Някак естествено дойде идеята да разнообразим репертоара си с унгарски танци, към които подсъзнателно имахме стремеж дори само от факта, че изпълненията на нашия „Чардаш“ винаги са гвоздеят на програмата, където и да участваме. Така стигнахме до разговори с Унгарския културен институт в София и молба да ни съдействат в това начинание. Препоръчаха ни Димитър Корчаков и започна нашето общо пътуване от любителските изпълнения към осъзната работа за майсторство и разнообразие в репертоара.

На концерта „Фалмис и приятели“, който се състоя на 25 януари 2019 г. в Сити Марк Арт Център в София, публиката бе част от нашата мечта, част от голямото ни семейство. Успяхме заедно да преминем през портала на времето и за тези два часа на концерта да оживеят спомени, да туптят сърца , да се родят мечти. Да оживее общността ни такава, каквато искаме да бъде. Гост на празника бе Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Участваха ансамбъл "Фалмис", София, България; ансамбъл "Палукенка", Стар Бешенов, Румъния; ансамбъл "Млади сърца", Сънникулау Маре, Румъния; певицата Мария Мунтян, Сънникулау Маре, Румъния; вокална група от Народно читалище „Петър Парчевич“ – с. Асеново.

На 14 март 2019 г. танцьорите от ансамбъл „Фалмис“ бяха мостът, по който се сляха минало и бъдеще, унгарци и българи; някогашен Банат, родно място на унгарския национален герой Стефан Дуньов, и днешното битие на общността ни в София. Унгарски танци, с хореограф Димитър Корчаков, банатските българи внесоха банатската атмосфера в Чипровци. Официални гости на тържеството бяха г-жа Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, г-н Золтан Хорват – първи съветник към Посолството на Унгария и г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт.

Ансамбъл „Фалмис“ участва в XIII издание на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет“ по покана на Община Враца на 21 април 2019 г., Великден за католиците по цял свят. Поканата дойде заради новата вълна в репертоара на ансамбъла – унгарските танци. Над 400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България взеха участие в концертите на 13-тия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, който се организира от Община Враца, в периода от 19 до 22 април 2019 година. Фестивалът е член на ЦИОФФ-международна организация на танцовите фестивали. След края на концерта във Враца в 14 ч. „Фалмис“ стъпи за пръв път на родна земя - на площада в Бърдарски геран с импровизиран и спонтанно организиран концерт, с който създаде празнична атмосфера на присъстващите жители.

Ансамбъл „Фалмис“ е в добри партньорски отношения със сдружение „Виделина и идентичност“ и участва в първия организиран от тях концерт в София на 8 май, който се състоя в кино „Освобождение“ заедно с вокален ансамбъл "Елбетица" и редица формации, представящи шопския фолклор.

На празничния 11 май 2019 г. танцьорите на "Фалмис" участваха във Втория Национален фолклорен фестивал "Магията на хорото". По централната пешеходна улица на София се изви шествие с разнообразни български носии, сред които присъстваха и характерните банатски български носии на ансамбъл „Фалмис“. Фестивалът е организиран за втори път от Школа за народни танци „Севдице“  и се провежда в зала 11 на Националния дворец на културата.

Танцовият състав към ансамбъл "Фалмис" стана лауреат на организирания по силата на погранична спогодба Междуроден фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“ едновременно в градовете Димитровград (Сърбия) и Драгоман (България) в майските дни. На 18 май 2019 г. ансамбъл „Фалмис“ участва на сцената в Драгоман с банатските български танци и с детската вокална група „Хорчето“. В категорията „Танцово изкуство” лауреати са ансамбъл „Цариброд”, ансамбъл „Македнош” град Солун – Гърция и ансамбъл „ Фалмис”към Дружеството на банатските българи в България.

На 1 юни 2019 г. детската вокална група "Хорчето" към ансамбъл "Фалмис" имаше своята първа самостоятелна проява - участва на XIX Международен детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа", който се проведе в Хасковски Минерални бани, организирана от КНСБ.

Понякога не знаеш къде ще те отведе пътя и защо си попаднал точно там. Може би паметта на кръвта на банатските българи, която пази спомена за реда в Австро-Унгария, насочи погледите ни към наричаното „швейцарско“ село Чавдар в Средногорието. Натам ни отведе Светлин Топчев и посещението му за среща с кмета на Чавдар Пенчо Геров, човекът, който успя да превърне малкото селце-община в еталон за това, че и в България може да се гради с мисъл и усет за бъдещето. Така ансамбъл „Фалмис“ попадна в малко неочакваното фестивално пространство на XII –ти Национален фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието“, организиран от Община Чавдар и Народно читалище Надежда-1900“. 

Идеята да участваме в организирания от сдружение „Виделина и идентичност“ концерт за празника на Белоградчик на 29 юни 2019 г. не беше наша, но идеално пасна на посоката ни на развитие. Да покажем уникалността си в Северозапада, сред хилядолетните скали и северняшкия вихрен фолклор, бе като да си дойдем у дома, но не съвсем. В близост до Чипровци, люлката на католическата българска култура, през повея на влашките ритми на торлаците и северняшката широка дунавска ритмика на селата на някогашните павликяни, чрез гостите на провеждания в същия ден фестивал „От Тимок до Искър“, и като гвоздей на програмата се появихме ние – „Фалмис“ с целия наличен до момента репертоар.

Знаков бе концерта "Фалмис у дома", на 13 юли 2019 г. в с. Бърдарски геран. Наситен с енергията на завръщането, а емоциите се крият в текста на статията: "Децата ви се върнаха, хора, върнаха се да донесат блага вест. Върнаха се, защото има по-силни неща от богатството, удобството и светлините на града. Те донесоха поздрав не толкова с концерта, не с изпълненията си, не с красивите си носии, а със сърцето си, което цялото биеше в едно толкова силно, че да пулсира целия площад в един ритъм. И видяха отсреща очите ви изпълнени с цветовете на концерта, с вълнението на това да танцуваш у дома, пред роднините, приятелите, любовите, пред копнежите, мечтите от детството и ожулените колена, пред спомените и  неугасващата надежда за бъдеще". 

Ансамбъл „Фалмис“ осъществи ежегодното си турне сред събратята ни в Румънски и Сръбски Банат от 14 до 18 август 2019 г. в разширен състав, с много очаквания, планове за бъдеща дейност и гонене на цели, които да развият дейността ни. Когато се връщаш "у дома" пътят винаги е кратък, защото бързаш да видиш хора, които са част от по-добрата страна на живота ти.

На 31 август 2019 г. танцьорите от ансамбъл „Фалмис“ бяха част от магическа среща с времето в с. Огняново, община Елин Пелин. Селото, в което вече няма млади хора, които да изпълняват фолклора им, дойдоха младите от „Фалмис“ и формацията „Асти Денс“, за да помогнат на времето да залепи пукнатината на сърцата. Стари и млади се гледаха, едните се радваха на другите, но тъгата попиваше през очите и се утаяваше в сърцата.

Връзките между банатските българи в България и католиците в Пловдивско не са интензивни, но присъстват през годините с осъзнаването на дълбоката вътрешно присъща единност на разноликата католическа общност в България. Концерт с банатски български фолклор в град Раковски не бе имало от 22 години, но на 6 октомври 2019 г. опитът за среща на клонките на голямото дърво се състоя чрез проекта „Маската и нейното развитие през вековете“ на Народно читалище „Честолюбие-2010“.

Славата на ансамбъл "Фалмис" обикаля Интернет, захранва се от разговорите между хората, от усмивките и споделянето на впечатленията. От такъв разговор преди няколко месеца се роди и срещата, за която ще ви разкажем. Кметът на село Драгомирово, община Свищов, Марин Крачунов потърси Дружеството на банатските българи в България - Фалмис с предложението ансамбълът да изнесе самостоятелен концерт на 19 октомври, на празника на селото. Идеята бе "Фалмис" да е подарък за потомците на банатските българи, заселили през 1881 г. изоставеното турско село Дели Сюле, станало по-късно Драгомирово.
 
За четвърта поредна година ансамбъл "Фалмис" участва в концерта, посветен на Деня на бесарабските българи 29 октомвр 2019 г.. Камерната зала на читалище "Славянска беседа" бе тясна да побере членовете и съмишлениците Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец", събрали се да отбележат празника. Този път не участвахме с банатски български танци и песни, а зарадвахме публиката с научените през настоящата година нови танци - тракийските автентични хора и унгарските танци.
 
По покана на Галя Асенова, водеща на "От българско, по-българско" на телевизия СКАТ, ансамбъл "Фалмис" гостува на популярното предаване на 7 декември 2019 г. Танцьорите, децата от вокална група "Хорчето", солистките Наталия Братанова и Матея Наумова представиха банатския български фолклор от село Бърдарски геран, най-голямото село на банатски българи в България.
 

На 24 януари 2020 г. в кинотеатър „Освобождение“ в София се състоя годишния концерт „Фалмис и приятели“, в който взеха участие ансамбъл „Фалмис“ (София), ансамбъл „Палукенка“ (Стар Бешенов), певицата Мария Мунтян и акордеониста Даниел Мунтян, танцов клуб „Чародейка“ (Плевен), Народно читалище „Петър Парчевич“ – с. Асеново, община Никопол, и певицата Румяна Драганова. Като съпътстващо събитие преди концерта се състояха две изложби. Кулинарна изложба, подготвена от жените от Стар Бешенов, която запозна присъстващите с интересни специалитети на банатската кухня.

Малка представителна група от ансамбъл "Фалмис" участва на второто издание на фестивала "Цурки в Асеново" на 22 февруари 2020 г. Фестивалът се организира за Фършанги от Народно читалище "Петър Парчевич-1926" - с. Асеново, общ. Никопол, където живеят потомци на преселниците банатски българи от Винга. Банатските българи в България, независимо от кое от двете големи гнезда на общността в Банат произхождат, в края на 2019 г. си подадоха ръка за съвместни участия и проекти, за да запазим безценното богатство на традициите, фолклора и езика ни.

След два месеца без репетиции, след цялата социална изолация през това време, все пак показахме, че можем да правим достатъчно добре това, което обичаме. На 30 май 2021 г. бе първата изява на ансамбъла ни след изолацията - отново участвахме с празника в навечерието на Петдесетница в Католическа енория "Свети Йосиф" в София. Енорията, която ни подслонява за репетиции и срещи, мястото, което можем да наречем "наше" в големия град.

Ансамбъл "Фалмис" участва в заснемането на два епизода за документалната поредица "Фолклорът" с автор и водещ Илияна Найденова за телевизия "Дестинация БГ"! На 7 юни 20202 г. в един снимачен ден Бърдарски геран стана мястото, където отново да бъде разказано за това кои сме, откъде идваме, защо сме такива и накъде отиваме.
 

През 2020 г. Дружеството на банатските българи в България - Фалмис съвместно с Кметство Бърдарски геран и Народно читалище "Съединение-1923" - с. Бърдарски геран организират ежегодното събитие Балът. „Фалмис“ пое организацията на годишното събитие в Бърдарски геран „Балът“, което се провежда последната събота на август. На 29 август в Бърдарски геран бе дебютът на новата ни продукция. Ансамбъл "Фалмис", с хореографа си Димитър Корчаков, възстанови автентичните тракийски хора от село Безмер, Ямболско и ги показа на сцена за първи път след 34 години.

По покана на Унгарския културен институт в София танцьорите на ансамбъл "Фалмис" участваха с унгарски танци по време на първото издание на Международния фолклорен фестивал "Синият Дунав" във Видин на 6 септември 2020 г. Идеята на фестивала е да събере на едно място представители на различни култури от поречието на река Дунав и да се обединят чрез голямата си любов към фолклора и занаятчийството.

Танцьорите на ансамбъл „Фалмис“ участваха за втори път в Международен фолклорен фестивал "Нишавски хоровод" – гр. Драгоман на 19 септември 2020 г. Този път представиха на публиката и журито автентичните хора от с. Безмер, Ямболско, както и вихрените унгарски танци.

Има нещо символично в това банатски българи в България да изпълняват танц на музиката на "Румънски народни танци" от родения в Сънникулау Маре унгарски композитор Бела Барток. На 24 септември в рамките на Музикален фестивал "Софийски музикални седмици" участваха танцьори на ансамбъл "Фалмис" със съдействието на Унгарски културен институт в София.

Когато през есента на 2016 г. искахме Католическа енория „Свети Йосиф“ в София да приеме ансамбъл "Фалмис" в залите си за репетиции, мисълта ни беше да станем част от дейността й по някакъв начин. След два концерта на енорийски празници, на 4 октомври 2020 г. имахме невероятната възможност да танцуваме пред представители на дипломатическия корпус. Благодарим на отец Ярослав Бабик, че направи възможно нашето участие в честването на 50-годишнината от свещеническото ръкоположение на Негово Високо Преосвещенство монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари – апостолически нунций за България и Северна Македония!

На 10 октомври 2020 г. по покана на кмета на село Гостиля Красимир Мравиев ансамбъл „Фалмис“ участва в празничния концерт по повод 130-годишнината от основаването на селото. С това гостуване Дружеството на банатските българи в България – Фалмис изпълни годишната си програма да посети и изнесе концерти във всяко от банатските села в България. По този начин събудихме интереса на напусналите селата да се върнат отново там и внесохме частица живот във все по-малобройните общности по места.

Ансамбъл "Фалмис" участва в честването, наречено "Списъкът на избавлението", организирано от Дружеството на банатските българи в България – Фалмис, с финансовата подкрепа на Фондация „Българска Памет”, съвместно с Държавна агенция „Архиви“ и Католическата енория „Св. Йосиф“ в София, което се проведе на 16 май 2021 г. в Католическа църква „Св. Йосиф“, гр. София. Честването е по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер. Заслугата за това историческо събитие е на банатския българин Антон Лебанов, активен деец на българската общност в Банат.

По традиция и на 22 май 2021 г. в навечерието на Петдесетница ансамбъл "Фалмис" бе част от организирания от Католическа енория "Свети Йосиф" в София празник. След бдението в църквата в храма поздравихме всички присъстващи с китка автентични тракийски хора от село Безмер, Ямболско.

По покана на организаторите на XX-тия Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" ансамбъл "Фалмис" участва на 29 май в Дупница с банатски български и полски танци.

На 5 юни 2021 г. ансамбъл "Фалмис" спечели Голямата награда на фестивала " Национална фолклорна среща "Нашенци на хоро" в Боровец с изпълнение на автентичните тракийски хора от село Безмер, Ямболско!

Ансамбъл "Фалмис" гостува с унгарски танци на Фестивал на река Дунав по покана на Община Белене на 3 юли 2021 г. Разпознаваем като представителен ансамбъл, който изпълнява фолклор от Централна Европа, бе атракция и повей от Унгария в горещия летен ден край реката.

На 15 август за банатските българи не е само Успение на Дева Мария, не е само храмовият празник в Стар Бешенов, по-известен като Двете недели, това е и ден за почит към хората, които са създали уникалната ни общност. Дружеството на банатските българи в България - Фалмис гостува на Общината Стар Бешенов от 14 до 16 август като допринесе за пъстротата на празника. С участие в тържествения концерт вечерта на 14 август представи автентични български народни хора от Тракия и Добруджа, както и полски танци от различни региони.
 
По покана на Унгарския културен институт в София част от ансамбъл "Фалмис" представи унгарски носии и танци на Фестивала на народната носия в Жеравна на 21 август. Унгарското в нас се разходи по българските поляни, а вихъра на чардаш от Шомод и чардаш от Рабакюз огласиха пределите и внесоха европейски колорит.
 
На 4 септември 2021 г. ансамбъл "Фалмис" участва на второто издание на Международния фолклорен фестивал "Синият Дунав" във Видин по покана на Унгарския културен институт в София. Бяхме гости на Община Видин и имахме възможността да посетим всички музеи в града, за да се докоснем в пълнота до богатата история на този край.

Танцовият състав е рекламното лице на банатските българи в България с участията си в различни форуми, разнасяйки славата на малката, но уникална общност.

......................................................

Dance Ensemble “Falmis” to the Organization of Banat Bulgarians in Bulgaria

About us


Dance Ensemble “Falmis” was established in Sofia on 23 August 2016 to the Organization of Banat Bulgarians in Bulgaria, in order to attract the descendants of Banat Bulgarians to the Banat Bulgarian folklore in the capital of Bulgaria, but warmly accepts friends and admirers from near and far.

Founder of the of the Ensemble is Svetlana Karadjova, president of the Organization. Her idea is supported by patriotic representatives of the community, together paving the way for the first dance group for Banat Bulgarian folk dances outside the compact populated Banat villages in Bulgaria.

The first month, the rehearsals are held in a hall of the parish of “Temple of the Assumption" of the Apostolic Exarchate on Liulin 5, Mountain Street with the kind assistance of Father Blagovest Vangelov.

The debut of the Ensemble is on September 25, 2016 at the concert of the Religious Feast in Sofia, organized by the National Council of Religious Communities in Bulgaria and Sofia Municipality, which took place in front of the History Museum of Sofia.

After the successful start, the dance Ensemble “Falmis” is hosted for rehearsals in the cozy halls of pastoral centre of St. Joseph's Catholic Cathedral on Kniaz Boris I street in Sofia, with the support of the Capuchin Fathers and the parish priest Jaroslaw Babik.

Next participation of the group is on the celebration of the Day of the Bessarabian Bulgarians, organized by the Association for Relations with the Bessarabian and Tavrian Bulgarians "Rodoljubec", held on October 27, 2016 at the Central Military Club, in Sofia.

The first international tour of group, passed on the old lands inhabited by the Banat Bulgarians, in Romanian and Serbian Banat. Between 19 and 21 November, 2016, with the participation in the 13th edition of the Yakov Ronkov Festival in Star Bisnov/ Dudestii-Vechi, the biggest village of Banat Bulgarians in Romania, as well as participating in a concert in the village of Belo Blato, Serbian Banat.

Falmis was the engine of entertainment during the Banat Bulgarians' meeting organized by the Organization in Sofia on 28 January 2017. The improvised lessons in Banat Bulgarian folk dances, led by the dancers, brought many back to the childhood and birthplace, and others made their first steps in the ancestors' dances.

The contacts with the Organization for Relations with the Bessarabian and Tavrian Bulgarians "Rodolubetz" made another meeting - on April 23, 2017, the dancing group presented an improvised present during the "Rodolubetz" Easter celebration.

Due to the invitation of choreographer Evgeni Vuchkov from Kyustendil to participate in the annual concert of "New Generation" Dance formation on June 16 in Kyustendil, a search for a musician to play and record the music of the dance "Na mameni" began. The old record, played by Father Stefan Kalapish, is of very poor quality and is not suitable for the big scenes where “Falmis” starts dancing. On June 4, 2017, during a rehearsal in the Pastoral Center of the Catholic Church of St. Joseph in Sofia, at our invitation comes also the musician from the National School of Dance Art in Sofia, Dimitar Tishev, who agrees to note and play the music.

So, already prepared with professional record, dance group "Falmis" participated in the Sixth Annual concert of "New Generation" Dance formation in Kyustendil on June 16, 2017, titled "New generation and friends" together with folk dance Ensemble Pirinska Kitka – Blagoevgrad.

On July 29, 2017, Falmis participated in the eighth edition of the "Bosilegrad Kraishte Sing and Dance" Festival, with the kind assistance of the Municipality of Bosilegrad, the Republic of Serbia and the Center for Culture in Bosilegrad.

In August 2017, the musician Dimitar Tishev made professional recordings of the other three dances - "Karlinga", "Prepichore" and "Chardash" performing with trumpet, saxophone and accordion.

From 13th to 16th October 2017, Falmis made the first tour in Ukraine, mainly visiting the village of Babata, Artsyz region and Odessa, for the occasion of the 200th anniversary of its foundation. Visited the Bulgarians in Reni, participated in the celebration of the 195th anniversary of the establishment of the village of Zadunaivka, in which Hristo Botev has been teaching Bulgarian language for two years, but was mainly, part of all the celebrations in the village of Babata.

It has become a tradition of the Falmis dance group to take part in the concert organized for 29 October - The Day of the Bessarabian Bulgarians by the Association for Relations with the Bessarabian and Tavrian Bulgarians "Rodoljubetz" and the Center of the Bessarabian Bulgarians in Bulgaria. On October 27, 2017 for the twentieth time the concert gathered patriots and Banat Bulgarians took part for the second consecutive year.

The first appearance of “Falmis” on a prestigious festival in Bulgaria is on November 11, 2017 - the fourth edition of the National Folklore Festival "Nashensko Horo", organized by SunDance Dance School from Sofia and Samokov Municipality. Along with another 45 groups, in the "Samokov Arena", the Banat Bulgarians from "Falmis" were highly applauded for the different folklore and the excellent performance.

On January 26, 2018, in the beautiful hall of the City Mark Art Center on Yanko Sakazov Blvd. in Sofia gathered for the concert of "Falmis and Friends", Banat Bulgarians from near and far, their friends and admirers, as well as many Bessarabian Bulgarians to participate in an incredible fairy tale narrated with words, music, song and dances by the hosts of the Falmis dance group, the guests from the Ensemble "Palucenka" from Star Bisnov, headed by the mayor Bono Cucalan and led by Pali Velcov, and Trakia dance group from the village of Babata.

At the invitation of Danko Kalapish, Director of 107 Khan Krum Elementary School in Sofia, the Banat Bulgarians have been  "Director's surprise" at the traditional concert for the occasion of the Patron celebration of the School, with theme " Discovery ", which took place on 21 March 2018 in Aula Maxima at the University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy.

In association with newly created Organization „Balgarska Pamet“  of the Bulgarians from Baleni-Sarbi, Dambovita, Romania, the Organization of Banat Bulgarians in Bulgaria arranged a visit to the Bulgarian Catholics in Popesti-Leordeni, Bucharest, on April 15, 2018. In a concert, held in front of the Catholic Church "Our Lady, the Queen of the Rosary" on 5, "Merilor" Street, Catholic and Orthodox Bulgarians gathered to celebrate the meeting of the different twigs of their common root.

In 2018, in the Catholic parish of St. Joseph in Sofia, the celebration of Pentecost was especially significant for Falmis. On May 19, on the eve of the celebration, our Dance Ensemble took part in the Pentecost Vigil and Mass, and after that, during the artistic program, presented Banat Bulgarian dances to the parish. Although that for more than a year and a half the dancers rehearse in one of the halls of the Pastoral Center, the parishioners did not really see their performances. This concert debuts the first couple of the children's formation - Danaiya Bozhidarova and Boris Drumev.
 
“Falmis” participated in the event organized by the Embassy of the Republic of Bulgaria in Bucharest, organized on 24 May 2018, with the occasion of celebration of the Bulgarian Language Day in Romania. In the magnificent Athene Palace Hilton Hotel, one of the most sophisticated and important sights of Bucharest, dating back from 1914, at the invitation of Ambassador Todor Churov, Bulgarians from all over Romania had the opportunity to show their traditional dances, but also to communicate and plan future initiatives together. “Falmis” Dance Group was the face of the Banat Bulgarian community on this forum with the performances of the Banat Bulgarian dances, being reworded with huge applause. 
 
On 7 July 2018 "Falmis" brought a Western breeze to the Ethno-Folklore Festival "Cherga", on its first edition, organized by the Shumen Regional History Museum, which took place in the Pliska National Archaeological Museum.  In the place of the foundations of the first Bulgarian Capital, for one day the ethnic diversity of modern Bulgaria have set a meeting with its palette of music, songs, dances and traditional customs of the ethnicity from the different parts of the country. 
 
For August 15, 2018, a small part of “Falmis” travelled from Bulgaria to Star Bisnov to "go home" again, for the celebration of 280th anniversary of the foundation of Star Bisnov. The place where there is still someone to tell you "Come home!" with all the love for home and native. Even if you come for the first time, it will welcome you and make it so that in just a moment you can become part of everything that you never imagined that existed. Such is the feeling of the members of Falmis, who touched for the first time, the ground, the people, and the atmosphere of the Bulgarian nest in Banat.
 
The series of performances abroad for the current 2018 year, for the ensemble "Falmis" ended with a fascinating participation in the 27th International Traditional Folk Festival in Müldorf, Bavaria, Germany. Between 7th and 10th of September, the Banat Bulgarians from Romania (“Palucenka” ensemble from Star Bisnov) and Bulgaria ("Falmis" from Sofia) managed to present a different Bulgarian culture, costumes and broadcasts among the diversity of participants from all over Europe.
 
On March 14, 2019, dancers from the Falmis were the bridge between the past and the future, Hungarians and Bulgarians; formerly Banat, the birthplace of the Hungarian national hero Stefan Duniov, and the present existence of our community in Sofia. With a Hungarian dance, of choreographer Dimitar Korchakov, Banat Bulgarians brought the Banat atmosphere in Chiprovtsi. The  official guests of the ceremony were Ms. Tekla Harangozo – Extraordinary Ambassador of Hungary in Bulgaria, Mr. Zoltan Horvat - First Advisor to the Embassy of Hungary and Ms. Gyorgy Dimitrov - Director of the Hungarian Cultural Institute.
 

On 21 April 2019, Ensemble “Falmis” participated in the 13th edition of the International Folklore Festival “Vratchanska Prolet” (“Vratsa Spring”) at the invitation of Vratsa Municipality, the date coinciding with  Catholic Easter celebrated all over the world. The invitation was addressed following a recent addition of Hungarian dances to the Ensemble’s repertoire. Over 400 dancers from 20 ensembles from Moldova, Albania and Bulgaria took part in the concert at the 13th International Folklore Festival, organized under the auspices of Vratsa Municipality in the period 19-22 April 2019. The festival is a member of CIOFF – an international organization of dance ensembles. After the concert in Vratsa, “Falmis” for the first time performed in Bardarski Geran, the ‘capital’ of Banat Bulgarians in Bulgaria At the main square of Bardarski Geran it gave an impromptu concert which created an uplifting atmosphere among the attending residents.

Ensemble “Falmis” has a good understanding with the Association “Light and Identity” (‘Videlina I Identichnost”) and on May 8 2019 “Falmis” participated in the first concert organized by the Association. The concert was held at cinema “Liberation” (“Osvobozhdenie”) in Sofia. The vocal ensemble “Elbetitsa” and other artistic groups presenting the folklore of the Shop region participated as well.

On the festive 11 May 2019, the “Falmis” dancers took part in the second National folklore festival “The Magic of Horo” (“Magiyata na Horoto”). A procession wove its way through the central pedestrian street of Sofia, showcasing the different Bulgarian costumes, including the typical Banat Bulgarian costumes worn by the dancers of Ensemble “Falmis”. The festival was organized for the second time by the “Sevditse” school for folklore dances, at Hall 11 of the National Palace of Culture.

The dance group of Ensemble “Falmis” won a prize at the International Folklore Festival “Nishavski Horovod”, organized under a trans-border agreement between Serbia and Bulgaria and taking place simultaneously in Dimitrovgrad (Serbia) and Dragoman (Bulgaria) throughout a number of days in May. On 18 May 2019, Ensemble “Falmis” performed Banat Bulgarian dances, joined by the children’s vocal group “Horcheto”. In the category “Dance Art” the following ensembles were awarded: Ensemble “Tsaribrod”, Ensemble “Makednosh”, Thessaloniki, Greece, and Ensemble “Falmis”.

On 1 June 2019, the children’s vocal group “Horcheto” of Ensembe “Falmis” had its first solo performance. It participated in the XIX International Children’s Ethnic Festival “The Children on the Balkan”, which was organized by the Confederation of Independent Trade Unions, in Haskovo Mineralni Bani.

Sometimes you do not know where the path you take is going to get you and why you ended up just there. Maybe the traces of the blood of the Banat Bulgarians, which still preserve a memory of the way of life in Austria-Hungary, directed our gaze to Chavdar village, also known as the Swiss village, in the Sredna Gora Mountains. This is where Svetlin Topchev took us while paying a visit to the village Mayor Pencho Gerov. He is the person who managed to turn this small municipality into a role model for any village in Bulgaria, built with good thought and a sense for the future. This is how Ensemble “Falmis” ended up a little bit unexpectedly at the the XII National Festival “Singing Together the Songs of the Sredna Gora Mountains, organized by the Chavdar Municipality and the National Community Center Hope (Nadezhda) – 1900.

The idea to participate in the concert organized by the Association “Light and Identity” (“Videlina i Identichnost)  on the occasion of the holiday of the town of Belogradchik, on 29 June 2019, was not ours, but it fitted our line of development. Presenting our uniqueness in the North-West Region, among the millennial rocks and the vortex of the Northern folklore, felt almost like going home. In close proximity to Chiprovtsi, the cradle of Bulgarian Catholic culture, through the gust of the Wallachian rhythms of the Torlaks and the broad Danube rhythmic of the North, so characteristic of the villages of old-time Paulicians, through the guests of the festival entitled “From Timok to Iskar”, which took place on the same day, “Falmis” appeared on stage as the highlight of the programme, showing all our repertoire so far.

The “Falmis at Home” concert was quite symbolic. It took place on 13 July 2019, in Bardarski Geran village. and It was saturated with the energy of homecoming. The emotions manifest themselves through the following article text: “Your children returned, people, they returned to bring good news. They returned because there are things more important than wealth, comfort and city lights. They brought a greeting, not so much with the concert, not with their performances, not with their beautiful costumes, but with their hearts beating so strongly in one, so that the whole square was trembling in one rhythm. And with eyes filled with the colours of the concert, with the excitement to be dancing at home in front of relatives, friends, loved ones: before yearnings, you saw the childhood dreams and the scratched knees, before the memories, and the everlasting hope for the future”.

Ensemble “Falmis” carried out its yearly touring visit to our fellow-brothers in the Romanian and Serbian Banat from 14 to 18 August 2019 in larger numbers, with high hopes and plans for future initiatives, fulfilling our aims to develop our activities. When you return “home”, there is always a shortcut because you are in a hurry to see loved ones who form the better half of your life.

On 31 August 2019, the dancers from Ensemble “Falmis” became part of a magical meeting with time in the village of Ognyanovo, Elin Pelin Municipality. The youth of “Falmis” and the “Asti Dance” formation came to the rescue of the village, where one can no longer find young people who perform the local folklore traditions, and helped time glue the cracks in our hearts. Old and young looked at one another, the first enjoying the presence of the second, with sadness soaking in their eyes and sinking in their hearts.

The links between the Banat Bulgarians in Bulgaria and the Catholics in the Plovdiv area are not very intense, but they have been present throughout the years with full realization of the deep intrinsic unity of the diverse Catholic community in Bulgaria. A concert featuring Banat Bulgarian folklore in the town of Rakovski had not taken place for 22 years, but on 6 October 2019, the attempt of the twigs of the big tree to come together took place via the project “The Mask and Its Development through the Centuries”, implemented by the National Community Centre – Honour (“Chestolyubie”) – 2010.

The fame of Ensemble “Falmis” has been circulating on the Internet, is has been nurtured by the talks between people, by the smiles and the sharing of impressions. As a result of such a talk a few months ago, the idea for a meeting that we are right about to tell you about was born. The Mayor of Dragomirovo village, Svishtov Municipality, Marin Krachunov, contacted the Association of Banat Bulgarians in Bulgaria – “Falmis” with an invitation for the Ensemble to carry out a solo performance on 19 October on the occasion of the village holiday. The idea was that “Falmis” would be a gift to the Banat Bulgarians who in 1881 settled in the then abandoned Turkish village Deli Sule, renamed at a later stage as Dragomirovo.

For the fourth year in a row, Ensemble “Falmis” participated in a concert commemorating the day of the Bessarabian Bulgarians, on 29 October 2019. The chamber hall of Slavyanska Beseda community center was too tiny to fit the members and affiliates of the Association for Connecting with Bessarabian and Tavrian Bulgarians “Patriot” (“Rodolyubets”), who gathered to mark the occasion. This time we did not participate with Banat Bulgarian dances and songs. Instead we performed the new dances we had learnt during the year – Thracian authentic horos and Hungarian dances - to the joy of the audience.

The culinary event “Multi Kulti Kitchen: the Banat Bulgarians”, part of the Milti Kulti Kitchen series, brought young and old friends of the Banat Bulgarian cuisine together at the + Tova co-working space, on 23 November 2019, in Sofia. The event was organized jointly by the Association of Banat Bulgarians in Bulgaria and Multi Kulti Collective and aimed to present the culture and folklore of Banat Bulgarians in Bulgaria through about 15 yummy mouth-watering dishes prepared with love by four Banat Bulgarian master chefs. Ensemble “Falmis” complemented the picture with some Banat Bulgarian and Hungarian dances. There was also a special quiz on the history and specificities of the Banat Bulgarians, as well as the specially prepared photo exhibition “Reminiscence of the Banat” featuring 14 pictures representing bits and pieces of the Banat Bulgarian soul.

At the invitation of Galya Asenova, host of the “More and more Bulgarian” [“Ot bulgarsko, po-blagarsko”] show on SKAT TV, Ensemble “Falmis” was a guest to the popular programme on 7 December 2019. The dancers, the children from the vocal group “Horcheto”, and the solo performers Nataliya Bratanova and Mateya Naumova presented the Banat Bulgarian folklore from Bardarski Geran village, the biggest village of the Banat Bulgarians in Bulgaria.

The yearly concert “Falmis and Friends” [“Falmis i Priyateli”] took place on 24 January 2020 at cinema house ‘Liberation” [“Osvobozhdenie”] in Sofia. Ensemble “Falmis” (Sofia), Ensemble “Palukenka” (Star Bisnov), the singer Maria Muntean and the accordion player Daniel Muntean, Dance Ensemble “Enchantress” (“Charodeyka”) (Pleven), National Community Center “Petar Parchevich” – Asenovo village, Nikopol Municipality, and the singer Rumyana Draganova took part in the concert. Two exhibitions were held around the concert took as side events. One of them was a culinary exhibition prepared by Star Bisnov women, which acquainted the visitors with interesting specialties of the Banat Bulgarian cuisine.

On 22 February 2020, Ensemble “Falmis” was a special guest at the second edition of the Tsurki Festival in Asenovo village. The Festival was organized on the occasion of the Farshangi Masquerade Ball by the National Community Center “Petar Parchevich – 1926”. Asenovo village, Nikopol Municipality, is inhabited by descendants of Banat Bulgarian settlers from Vinga. Ensemble “Falmis” performed Banat Bulgarian and Hungarian dances, and danced traditional Asenovo dances together with Dance Ensemble “Enchantress” (“Charodeyka”) (Pleven). This cooperation marks the beginning of a number of joint initiatives representing the unity of the Banat Bulgarians in Bulgaria.

The dance ensemble is the advertising face of the Banat Bulgarians in Bulgaria with their participation in various forums, spreading the glory of the small but unique community.