Вече стана традиция танцов състав „Фалмис“ да взема участие в концерта, организиран по случай 29 октомври – Деня на бесарабските българи от Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” и Центъра на бесарабските българи в България. За двадесети път концертът събра родолюбци, а банатските българи участват за втора поредна година.
След емоционалното турне в Украйна танцьорите са вече добре познати на аудиторията и имат свои почитатели сред празнуващата на този ден общност. За пръв път „Фалмис“ представи пред публика въртене на „Чардаш“ в шестица, което не е правено досега от нито един танцов състав на банатски българи.

Петър Добрев, кмет на село Бабата в Украйна, представи новоизлязлата стихосбирка на поета Петър Бурлак-Вълканов „Корени“, чиято премиера се състоя по време на честването на 200-годишнината от основаването на Бабата и гостуването на танцов състав „Фалмис“. Борис Друмев, потомък на банатски българи, рецитира на концерта едно от емблематичните стихотворения на поета и така отново бе осъществена връзката между различните потомци на преселници, които пазят в сърцата си спомена.

Танцов състав "Фалмис" благодари на отците капуцини от Католическа енория св. Йосиф в София за предоставените перфектни условия за репетиции в залите на Пасторалния център! Благодарим на отец Марчин Грец, че беше с нас на концерта и стоя до края, за да ни подкрепя с молитва по време на нашето изпълнение!

Благодарим на фотографа Иван Кирков за чудесните снимки, които може да видите тук!