На 15 август за банатските българи не е само Успение на Дева Мария, не е само храмовият празник в Стар Бешенов, по-известен като Двете недели, това е и ден за почит към хората, които са създали уникалната ни общност. Дружеството на банатските българи в България - Фалмис гостува на Общината Стар Бешенов от 14 до 16  15 август като допринесе за пъстротата на празника.
С участие в тържествения концерт вечерта на 14 август представи автентични български народни хора от Тракия и Добруджа, както и полски танци от различни региони.
 
 
 
 
Символично всяка година след литургията на този ден общността поднася цветя на паметника на епископ Никола Станиславич, човекът, който помогна на българите католици да намерят своя нов дом в Банат. Банатските българи от Банат, банатските българи от България, банатските българи, разсипани по целия широк свят, заедно пред паметта и дълга да продължим делото.
 
 
Изложбата "Списъкът на избавлението" посети Стар Бешенов на 15 август и бе повод да припомним какво означава за всички нас стореното от Антон Лебанов преди 80 години. Проф. д.ф.н Иван Младенов произнесе слово, което припомни делото на Антон Лебанов и което можете да прочетете тук.
Емилия Братанова ван Хартен разказа за издирването на наследниците на Лебанов и за спомените  им.
 
 
 
 
 
 
При гостуване в Банат нямаш никакво свободно време. То се дели на "време на сцената" и "време извън сцената" 🙂
Едно дълго пътуване в двете посоки и бързо живеене там, в мястото, в което душата намира своето първично място. От него е тръгнала да се скита по белия свят, превръщайки всяко усвоено кътче във вариант на дома, от който предците ни са поели по пътя вече като "банатски българи".
Връщаме се, за да намерим сили да продължим.
 
 
Посетихме и новата пречиствателна станция за питейна вода, изградена по европейски проект, която водоснабдява с чиста озонирана вода цялото село.
 
 
Благодарим специално на кмета Боно Кукалан за възможността да бъдем част от празника на селото!
 
Благодарим за прекрасните фотографи, за снимките и излъчването на живо!
 
 
Снимки от изложбите тук и тук