Видео материали свързани с банатските българи

Видео емисии на палкенски от ТВ Арад

ТВАрад

ТВАрадЗа видео материалите от долния плеър се грижи Ник Марков (starbisnov.blogspot.com). Тук редовно ще откривате най-новите емисии, излъчени по ТВ Арад на палкенски език защото всяка нова емисия ще се появява в списъка с всички останалите. Автор на предаванията е Мария Хайлемас, която работи за българската секция на ТВ Арад.Всички стари видеа можете да разгледате от допълнителния бутон в горният ляв ъгъл на видео плеъра, който се нарича Плейлист.

Ансамбъл Фалмис гостува на От българско, по-българско

По покана на Галя Асенова, водеща на "От българско, по-българско" на телевизия СКАТ, ансамбъл "Фалмис" гостува на популярното предаване на 7 декември 2019 г. Танцьорите, децата от вокална група "Хорчето", солистките Наталия Братанова и Матея Наумова представиха банатския български фолклор от село Бърдарски геран, най-голямото село на банатски българи в България.

Банатският танц на Северняшкия ансамбъл

Северняшкия ансамбъл

През 80-те години на XX век хореографът Иван Вълев от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци в Плевен вижда по телевизията изпълненията на банатските българи от Бърдарски геран и решава да включи в репертоара на ансамбъла и тези танци.

Bisnov u Bardare

star-bisnov-u-bardare-1990Едно гостуване на Стар Бешенов в Бърдарски геран - юли 1990 г. Припомнете си хора, моменти, преживявания от не толкова далечното време.

Цар Фружин и българите в Трансилвания и Банат

chas-po-bulgaria-car-fruzhin"

Доцент Пл. Павлов и проф.д.и.н. Николай Овчаров разнищват интересни факти от българскат средновековна история и връзката на банатските българи с нея в предаване по телевизия "СКАТ". Темата на "Час по България" на 3.01.2014 г. бе "Цар Фружин и българите в Трансилвания и Банат".