Никой от нас не беше стъпвал в т.нар. Западни покрайнини. Знаем трагичната история на тези отделени българи, познаваме потомци на преселници от тези краища, които са намерили дом и препитание в Бърдарски геран в средата на XX век, така че тръпката от посещението в Босилеград беше силна и мотивираща. Банатски българи от София (България) на гости на българите в Босилеград (Сърбия) – едно събитие достатъчно екзотично и украсено с нюанси, за да предизвика интерес.

Подготовката за това участие беше дълга и много хора участваха в намирането на пътя към онова невероятно приятно преживяване, което се осъществи на 29 юли 2017 г. в китното малко градче оттатък границата. Събития по същото време определиха участието ни да бъде посветено на починалия наскоро отец Стефан Калапиш, който създаде свой вариант на музиката на танца „На мамень“, който е част от репертоара на „Фалмис“. Когато мнозина „тук и отвъд“, в различните измерения на тези понятия, помагат нещо да се случи, то крайният резултат е невероятно красив и ползотворен.

След кратка спирка в Кюстендил, за среща с малкото представители на банатските българи там, всички заедно се отправихме към предизвикателството – фестивала. В пъстротата му хората се сближават, обединени от обичта към фолклора, към танца и изкуството. Намерихме приятели сред домакините (Любен Глигоров и дейците от Дома на културата в Босилеград, журналистите от „Глас Прес“, Босилеград Ивана Миланов и Александър Димитров), създадохме нови контакти със съставите от различните държави, и дори намерихме други банатски българи в състава "Semikluški tamburaši" от Санникулау Маре (Румъния).

Изводът, че „Светът е малък и банатски българи дебнат от всякъде“ донесе нов нюанс в пъстротата на деня и вечерта.

Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България, съдейства за организирането на представянето по време на фестивала на книгата „50 места от българската история отвъд България“, а танцов състав „Фалмис“ бе сред най-ревностните читатели на изданието. Авторите Светослав Марков и Теодор Борисов ще представят на 12 август книгата и в Музея в Стар Бешенов.

Красотата на банатската българска носия се смеси в шествието, а уникалните банатски български танци допринесоха за очарованието на концертната програма, заедно с участниците от Черна Гора, Румъния, Сърбия и България.
За пръв път се представихме с табела на състава, изработена от Кристиана Първанова и Даниел Александров, танцьори във „Фалмис“.

Благодарим на верните ни фотографи Александър Живков и Иван Кирков за тежката работа по време на събитието, за майсторството и добрите резултати!

Танцьорите от "Фалмис" Ема Доковска и Благой Вангелов взеха участие и в конкурсите за Най-красива носия и за Мис и Мистър, като достойно се състезаваха заедно с още три двойки.

Бяхме като у дома си, а вече завърнали се в София осъзнахме, че държавните граници не разделят хората, ако те вървят в една посока, ако отворят сърцата си и се гледат в очите, за да пребъде онова, което ни е свързвало в миналото и което ще ни държи заедно в бъдещето – кръвта и историята.

Повече снимки от фотографите ни Александър Живков и Иван Кирков.