Димитър Тишев е музикант, който чудесно свири на кларинет, саксофон и акордеон. Корепетитор в Националното училище за танцово изкуство в София и запомнящ се изпълнител, човек с добро сърце и усмивка, която пленява. Доскоро знаещ доста малко за уникалната общност, но една неслучайна случайност го свързва с Дружеството на банатските българи в България и Танцов състав „Фалмис“, за да се появи партньорство, което ще остане във времето.

Банатските българи в България са запазили само няколко автентични танца, музиката на които е пренесена от самоуки музиканти по време на преселението от Банат обратно в Майката Родина. Изпълнявана на различни инструменти в салоните по време на вечеринките и баловете, украсявана с нови варианти, обогатявана от различни влияния, тази музика все по-трудно намира своите майстори сред самата общност.

Затова Дружеството на банатските българи в България потърси професионален музикант от най-висока класа със специалната поръчка да изсвири и запише музиката на „На мамень“, изпълнявана преди години от отец Стефан Калапиш в негов уникален вариант и запазена в много лош запис. В началото на юни Димитър Тишев прави този запис, който за пръв път прозвучава на концерт в Кюстендил на 16 юни. Записът е осъществен с останалите средства от кампанията за закупуване на шапки на танцьорите.

През юли 2017 г. Дружеството поръчва на Димитър Тишев да запише и останалите три танца „Кърлига“, „Препичоре“ и „Чардаш“, а финансовата подкрепа на това начинание идва от страна на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“. Благодарим на дарителите за съпричастността и помощта в нелеката мисия за запазване на банатския български фолклор!

Така танцов състав „Фалмис“ вече има напълно професионално изпълнена и записана музика за своите участия, която пленява с богатство и красота, запазвайки автентичността и специфичните нюанси на банатския български фолклор. Музикантът нотира автентичните записи, изпълнява музиката на кларинет, акордеон и саксофон и прави студийни записи. Изпълненията на Димитър Тишев остават интелектуална собственост на Дружеството и са част от репертоара на танцов състав „Фалмис“.

За пръв път официално ще звучат по време на двата концерта в рамките на турнето на „Фалмис“ в Украйна на 30 септември и 1 октомври 2017 г.

След това ще може да ги чуете в участието на „Фалмис“ в конкурсната програма на фестивала „Нашенско хоро“, който ще се проведе в Самоков на 11 ноември.

Добавете коментар