За 21 години концепцията Фалмис се променяше, растеше, развиваше се. Когато започнахме с малкия вестник в Бърдарски геран, не знаехме, че ще стигнем до тук, но идеята бе да работим за обединение на банатските българи, за запазване на паметта, традициите, езика. Искахме да достигнем до всички католици в България, някогашни павликяни, с които имаме общ корен и ни свързва общо минало. Тогава само подсъзнателно знаехме, че това, което е запазило общността, е Католическата Църква и вярата в Бога, но всичко, което правехме, имаше тази посока и успехът се случваше въпреки слабостите ни и въпреки обстоятелствата.

Когато се преселват общности, те свиват всичко, което имат, в малко зрънце, скрито в сърцето и в ума. Тогава България спира да бъде свързвана с територия, тя е навсякъде, където си и ти, защото тя е вътре в теб. За банатските българи в това зрънце са скрити много места на заселване. От старите павликянски села в Северна България и Чипровци, през Стар Бешенов и Винга, през поселищата в Сръбски Банат, за да се стигне до петте села в България, затворили кръга на преселване.

Това малко зрънце се превръща във вяра, която, ако не е посята на правилното място, се превръща в самоцел, затваря се в бита и спомена, изражда се и умира. Фалмис, от мига на създаването си, първоначално без да го съзнава, се опитва да държи корена на вярата в лоното на Католическата Църква, която е запазила общността през всички столетия на съществуването й. Дори логото ни побира в себе си цялата символика на този опит за връщане към Първоизточника на Живота.

Повечето хора водят битки, за да имат, но трябват и хора, които водят битки, за да бъдат. Банатските българи са от вторите. Те са нужни и днес като свидетелство и като пример. Те са нужни за България и за самата идея на българското в различните му проявления, защото разрушават статуквото, дават друг модел за българско и показват как той може да функционира.

Казват, че угасването започва с подмяната на мечтите със спомени. Щастлива съм, че огънят на Фалмис се разгаря все повече, защото в днешния момент мечтите на много хора се срещнаха именно в голямата мечта на Фалмис и всички работят със сърце и жар, дават времето, труда си, себе си за каузата.

На концерта „Фалмис и приятели“, който се състоя на 25 януари 2019 г. в Сити Марк Арт Център в София, публиката бе част от нашата мечта, част от голямото ни семейство. Успяхме заедно да преминем през портала на времето и за тези два часа на концерта да оживеят спомени, да туптят сърца , да се родят мечти. Да оживее общността ни такава, каквато искаме да бъде.

Пътят никога не свършва за онези, които са поели правилната посока и следват мечтата си. По лъкатушещите му стъпки срещаме нови хора, които подават ръка и тръгват с нас, озарили с огъня в очите си тъмнината напред. Губим някои, пожелали да поспрат, но които вярваме, че ни следват с поглед и ще дойде ден да ни настигнат. Фалмис продължава напред, защото е само едно от проявленията на онова голямо и всеобхватно нещо, което наричаме общност. А тя не умира, защото дори и да няма нито един останал жив на този свят, в онзи отвъд вече са се преселили всички и продължават да са заедно.
.........................

Дейността ни бе оценена от Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, която за пръв път се срещна с банатски българи от Румънски Банат именно на годишнината на „Фалмис“.

В тазгодишния концерт „Фалмис и приятели“ участваха ансамбъл "Фалмис", София, България; ансамбъл "Палукенка", Стар Бешенов, Румъния; ансамбъл "Млади сърца", Сънникулау Маре, Румъния; певицата Мария Мунтян, Сънникулау Маре, Румъния; вокална група от Народно читалище „Петър Парчевич“ – с. Асеново.

Водещи на концерта - Данко Калапиш и Йонка Първанова.

Сърдечна благодарност на хореографа ни Димитър Корчаков за невероятния унгарски Чардаш, с който отворихме нова страница в развитието на репертоара на ансамбъла!

Концертът бе осъществен с подкрепата на:

Фондация "Българска памет" и д-р Милен Врабевски
Католическа Енория "Свети Йостиф", София
Унгарски културен институт, София
Енерджи Маркет АД и г-н Борислав Лоринков
Стад ООД, София и г-н Иван Близнаков
Ресторант "Веслец" и г-н Димитър Лазаров

Благодарим от сърце на всички, които ни помагат да пазим и да развиваме завещаното, пренасяйки го към бъдещето!

Повече снимки:

Фотографи Калина и Борис Борисови.

Фотограф Иван Кирков.

Снимки от рождения ден в Парк-хотел "Москва" - фотограф Иван Кирков.