Хвален да бъде Исус! Един поздрав, който за католиците по целия свят е код за разпознаване. Знак за съпричастност с нещо по-висше, което ни обединява, въпреки различията на човешкото ни съществуване. Името „Фалмис“, което гордо носи танцовият състав към Дружеството на банатските българи в България, идва от съкратения израз на този поздрав на банатския български вариант на българския език.

В католическа енория „Свети Йосиф“ в София тазгодишното честване на Петдесетница бе особено знаково за танцов състав „Фалмис“, защото за пръв път представи банатските български танци пред енорията. Въпреки че повече от година и половина танцьорите репетират в една от залите на Пасторалния център, реално енориашите не бяха виждали изпълненията им.

Енорийският свещеник отец Ярослав Бабик включи всички групи, които се събират в енорията в Бдението преди тържеството Петдесетница, на 19 май, от 18.00 ч.

Тържеството Петдесетница е денят, когато празнуваме рождения ден на Църквата. Апостолите, които получили Светия Дух, вече без страх тръгват да проповядват Божието Слово за спасението. Литургията бе подготвена от всички общности, които се събират в енорията. След нея, на терасата с артистична програма, подготвена от танцов състав „Фалмис“, и почерпка завърши честването.

Първата детска двойка на „Фалмис“ дебютира именно на този „домашен“ концерт – Даная Божидарова и Борис Друмев.

Един истинско семейно празненство в голямата и пъстра енория „Свети Йосиф“ в София.

Повече снимки от фотографа Александър Живков и от фотографите Катина и Дана Цолови.