Ако някой се пита защо именно „Фалмис“ участва в организирания на 24 май от Посолството на Република България концерт по случай честването на Деня на българския език в Румъния, отговорът е доста лесен.

Идеята тази дата да бъде отбелязана така в румънския държавен календар идва от банатските българи. Депутатът Николай Миркович през 2014 г. внася предложение в румънския парламент 24 май да се чества като Ден на българския език в Румъния. Указът на румънския президент е публикуван на 6 май 2015 г. в техния Държавен вестник. Първото честване на Деня на българския език в Румъния на 24 май 2015 г. съвпада с отбелязването на 150-годишнината от създаването на банатския български правопис – правилата за писане на втория вариант на книжовния български език, от учителя Йозо Рил във Винга.

Формация „Фалмис“ има възлово място в отношенията между българите отсам и оттатък Дунава. Банатските българи, които живеят в София (България), са живият мост, по който тече връзката с българите в Румъния, главно българите в Банат, но в последно време, и със засилваща се тенденция към все повече ползотворни срещи и с българите в други части на Румъния.

Така на 24 май 2018 г.  „Фалмис“ танцува във великолепния хотел Athenee Palace Hilton (Атене палас Хилтън), една от най-изисканите и важни забележителности на Букурещ, датираща от 1914 г., по покана на посланик Тодор Чуров. Събраха се българи от цяла Румъния, които имаха възможност да покажат танците си, но и да общуват и планират бъдещи инициативи заедно.

Фолклорен ансамбъл „Българче“ на Съюза на банатските българи в Румъния, филиал с. Винга представи „Танц от Софийско“. Фолклорен ансамбъл „Босилче“ на Асоциация „Заедно“ на българите от гр. Търговище, Румъния, показа майсторство с изпълнения на „Чичово хоро“, „Ситно шопско хоро“ и „Дунавско хоро“. Танцьорите от Народно читалище "Елин Пелин 1896"-гр.Елин Пелин представиха „Шопски танци“. Ансамбъл „Балкански ритми“ към Федерацията на българската общност в Румъния, Букурещ,  се изявиха с „Данец“ и Силистренска сборянка“.

Танцов състав „Фалмис“ бе единственият, който бе лицето на банатската българска общност на този форум с изпълненията на банатските български танци „На мамень“, „Препичоре“ и „Чардаш“, като получи заслужени бурни аплодисменти.

За да се осъществи това пътуване и гостуването в Букурещ сърдечни благодарности дължим на един забележителен човек – д-р Милен Врабевски, който за пореден път ни помогна в осъществяването на мисията ни!

Младата Асоциация „Българска памет“ със седалище в Бълен-Сърб, окръг Дъмбовица, бе нашата сигурна опора в румънската столица, в лицето на Петър Гергулов, Тоадер Георге и Бианка Василе – наши приятели и партньори в бъдещите ни съвместни инициативи.

 

На 25 май с любезното съдействие на Михаела Чокань, българския депутат в румънското народно събрание, танцьорите на „Фалмис“ бяха гости на във величествената, известна в цял свят, сграда на Парламента. Благодарим за гостоприемството от сърце!

Разходката в Музея на селото ни срещна с Чиприан Браду, католик от Букурещ, който е свързан с „Фалмис“ по не-случайни пътища. Чиприан живя в Католическа енория „Свети Йосиф“ в София година и половина и познанството с танцьорите на „Фалмис“ започна именно там. Желанието му да танцува банатски танци не го доведе до залата за репетиции, но връзката остана и на него дължим първоначалните контакти относно логистиката по престоя ни при българите католици в Попещ-Леордени през април 2018 г. Едно познанство, започнало на светата земя на енорията ни в София, което има бъдеще за съвместни проекти.

Денят на българския език в Букурещ тази година бе запомнящо се събитие не само за „Фалмис“!

Повече снимки от концерта и коктейла от фотографите Петър Гергулов, Катина Цолова и Зорница Вангелова, както и от Любомир Николов от Посолството на Република България в Румъния. Повече снимки от обиколката на забележителностите - фотографи Катина Цолова и Зорница Вангелова.