Възможността да погледнем назад и да направим равносметка на един път, по който сме вървели, работейки за каузата за запазване на банатските българи в България, ни бе дадена от 25 до 27 януари 2018 г. В тези дни в София Дружеството на банатските българи в България организира мащабно честване на 20-годишнината от създаването на концепцията „Фалмис“, започнала с появата на малък вестник и днес прераснала в разностранно и всеобхватно дело, обединяващо все повече хора.

Реализацията на това начинание не би била възможна без щедрата подкрепа на Фондация „Българска памет“ и на нейния председател д-р Милен Врабевски, които подсигуриха перфектни условия за пребиваването в София на гостите ни ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, Румъния, и танцов състав „Тракия“ от с. Бабата (Островное), Украйна. Гостуваха ни и трима представители на българската общност в Букурещ, с която тепърва ще организираме съвместни инициативи. Сред дарителите са Николай Бонов от Канада и фирма СТАД - София.

Честванията започнаха на 25 януари, Обръщането на свети Павел, когато е официалната дата на рождения ден на „Фалмис“ още от издаването на първия брой на едноименния вестник. В Католическа енория "Свети Йосиф" в София от 18 ч. бе отслужена благодарствена литургия за 20-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Енорийският свещеник отец Ярослав Бабик посрещна радушно гостите от ансамбъл "Палукенка" от Стар Бешенов, които бяха на тържеството заедно с представителите на Дружеството на банатските българи в България.

Организираната от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН и Дружеството на банатските българи в България научна конференция на тема „Банатските българи – преди и сега“ се състоя на 26 януари 2018 г. в зала 19 на Института. Тя бе открита от директора на Института за етнология и фолклористика доц. д-р Петко Христов и Светлана Караджова, председател на Дружеството. Участваха учени от различни сфери на хуманитаристиката, а докладите ще бъдат издадени в сборник през настоящата година.

На 26 януари, от 19 ч. красивата зала на Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ събра за концерт „Фалмис и приятели“ банатски българи от близо и далеч, техните приятели и почитатели, както и множество бесарабски българи, за да се съ-участват в една невероятна приказка, разказвана със слово, музика, песен и танц от домакините от танцов състав „Фалмис“, гостите от ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, начело с кмета си Боно Кукалан и ръководени от Пали Велчов, и танцов състав „Тракия“ от с. Бабата. (Снимки от фотографите Тереза Лукова, Иван Кирков, Валери Захов и ансамбъл "Палукенка".)

Тук можете да се насладите на целият концерт

На 27 януари в голямата зала на Парк-хотел „Москва“ се събраха над 160 човека да отпразнуват заедно рождения ден на концепцията „Фалмис“ и в ритъма на български танци от различните краища на етничното землище да постигнат единението българско, така прекрасно в разнообразието си. (Снимки от фотографа Иван Кирков)

От кутията за дарения, която бе поставена на концерта "Фалмис и приятели" и на тържествената вечеря, отчетът е следният - 693,90 лв., 20 евро, 200 украински гривни. В същото време, когато кутията бе отворена (00,30 ч. на 28 януари), Николай Бонов от Канада дари още 229 лв. по банков път за каузата и така общата събрана сума е 922,90 лева., 20 евро и 200 гривни. Комисията, която отвори кутията и изброи сумата, бе в състав Светлана Караджова, Александър Живков, Тереза Чуканова, Даниела Петкова, Нора Янева, Надка Чешмеджиева.

Благодарим на всички, които подкрепиха усилията ни да работим за запазването на банатската българска общност! Вие дарихте през тези дни обичта и съпричастността си, а това увеличава стократно плода на дейността ни!