Обръщам се към всички банатски българи с молба за съдействие в инициативата, която стартирахме преди няколко месеца.

Дружеството на банатските българи в България кандидатства пред Фондация „Работилница за граждански инициативи” с проект „Родовата памет на банатските българи”. Проектът бе одобрен и сега сме сред дванадесетте неправителствени организации, които се учат как да работят за общността си и да реализират проекта си. Освен отлично подготвени обучителни семинари всеки месец, на които ходят представители на дружеството ни, фондацията поставя и условия - изисква и съфинансиране на проекта в съотношение 1:2 - колкото събере общността, двойно дава фондацията и всички събрани средства се дават за реализирането на проекта.

Проектът „Родовата памет на банатските българи” има за цел да се съберат и издадат в едно книжно тяло част от родовите истории на банатските българи. Написани като разказ, който да остане за поколенията, като история за миналото – нашето минало, това което ни свързва с всички останали банатски българи и ни прави част от голямото семейство. Тази книга ще има много автори – всеки, които напише историята на своя род ще стане част от авторския колектив. Тя не е за слава, почести, показване пред света, а за нещо толкова човешко, простичко и затова толкова вечно – да направим нещо за идващите след нас без да търсим облага, защото такава не е възможно да има в измеренията, които сме свикнали да виждаме в света.

Обръщаме се към всички банатски българи по целия свят да съучастват в това начинание – да съберем колкото може повече частици от общата ни история като разкажем за своя род, за миналото си, което ще създаде богатството на общата мозайка. Не е тайна, че ние всички сме един вид роднини – през годините родовите връзки така са се преплитали, че всеки с всеки има някакви връзки. Селата ни са оплетени с тях, дори държавните граници не са били пречка за смесването. Тези малки късчета обикновена история ще помогнат да съградим картината на общото ни присъствие тук на земята.

За да стане факт тази книга са нужни се само разкази, но и реалната съпричастност на много хора, изразена в помощ за издаването й. Дружеството на банатските българи в България стартира кампания за набиране на средства за съфинансиране на проекта. По-голямата финансова част е поета от фондацията, но понеже това е за всички нас, трябва да има и наше участие Всички пари ще отидат за изданието, което след това ще се разпространява безплатно сред цялата общност.

СРОКЪТ ЗА СЪБИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА Е 31 МАЙ 2009 г

СРОКЪТ ЗА СЪБИРАНЕ НА МАТЕРИАЛИТЕ В РАМКИТЕ НА ДЕСЕТ ПЕЧАТНИ СТРАНИЦИ ЗА ВСЕКИ ОТ УЧАСТВАЩИТЕ РОДОВЕ – 30 ЮНИ 2009 Г.

СРОКЪТ ЗА ИЗДАВАНЕ НА КНИГАТА – ОКТОМВРИ 2009 Г.

Очакваме да ни се обадите за директен контакт във връзка с възникнали въпроси.

Ето банковата сметка на Дружеството на банатските българи в България:

Прокредит Банк
IBAN - BG90PRCB92301023444319
BIC – PRCBBGSF

Молим Ви да приемете присърце идеята за събиране и издаване на подобна книга. Тя ще остане за поколенията, а на страниците й ще бъдат изписани не само множество човешки съдби и истории, но и имената на всички онези, които са помогнали с каквото могат – дарители и автори.

Надявам се, че молбата ни ще намери родолюбиви сърца и всички заедно ще създадем нещо, което да остане за поколенията.


СВЕТЛАНА КАРАДЖОВА
Председател
на Дружеството на банатските българи в България
Добавете коментар