среща със Симеон Сакскобургготски 1
През април миналата година на честването на 270 години от основаването на Стар Бешенов лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски бе гост на банатските българи и сега върна жеста като покани една малка група да му гостува три дни в България.

Той се срещна с тях на 13 май в Централния военен клуб в София. Във водената от Георги Наков, кмет на община Стар Бешенов, делегация бе включен младежки фолклорен ансамбъл с ръководител Павел Велчов. Поканени бяха и представители на Дружеството на банатските българи в България.

Посещението им бе организирано от народния представител от НДСВ Даринка Станчева, като част от инициативата „Моите корени”, осъществявана под патронажа на лидера на НДСВ с цел да подкрепя българите в чужбина.

среща

На срещата присъстваха княгиня Мария Луиза, посланикът на Румъния в България, министрите на образованието и науката Даниел Вълчев и на правосъдието Миглена Тачева, директорът на Народната библиотека проф. Боряна Христова, народни представители от НДСВ, културни дейци и общественици, представители на Дружеството на банатските българи, журналисти, отразявали проблемите на нашата общност зад граница.

среща 2

Водещ бе Андрей Баташов, а в организираното надиграване заедно с банатските българчета се включиха и малките танцьори от ансамбъл „Люлин”.

Кметът на Стар Бешенов г-н Георги Наков благодари за вниманието, грижите и подаръците и изтъкна, че банатските българи са се запазили досега защото църквата и вярата им са крепили  самосъзнанието им.

Георги Наков

Министър Даниел Вълчев подари на банатските българи преносим компютър, проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека дари книги, а г-н Тошо Пейков от Фонд „13 нека България” - платно с ликовете на св.св.Кирил и Методий, което фондът дарява на всяко едно от училищата, носещо името на светите братя.

банатски българи

По-рано през деня банатските българи разгледаха „Царска Бистрица” в курорта Боровец, където се  запознаха с историята на царското семейство. Там бяха приети от депутата Весела Драганова, която се погрижи гостите да останат с прекрасни впечатления както от прекрасната природа, така и от гостоприемството й.
Добавете коментар