среща със Симеон Сакскобургготски 1
През април миналата година на честването на 270 години от основаването на Стар Бешенов лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски бе гост на банатските българи и сега върна жеста като покани една малка група да му гостува три дни в България.

Той се срещна с тях на 13 май в Централния военен клуб в София. Във водената от Георги Наков, кмет на община Стар Бешенов, делегация бе включен младежки фолклорен ансамбъл с ръководител Павел Велчов. Поканени бяха и представители на Дружеството на банатските българи в България.

Посещението им бе организирано от народния представител от НДСВ Даринка Станчева, като част от инициативата „Моите корени”, осъществявана под патронажа на лидера на НДСВ с цел да подкрепя българите в чужбина.

среща

На срещата присъстваха княгиня Мария Луиза, посланикът на Румъния в България, министрите на образованието и науката Даниел Вълчев и на правосъдието Миглена Тачева, директорът на Народната библиотека проф. Боряна Христова, народни представители от НДСВ, културни дейци и общественици, представители на Дружеството на банатските българи, журналисти, отразявали проблемите на нашата общност зад граница.

среща 2

Водещ бе Андрей Баташов, а в организираното надиграване заедно с банатските българчета се включиха и малките танцьори от ансамбъл „Люлин”.

Кметът на Стар Бешенов г-н Георги Наков благодари за вниманието, грижите и подаръците и изтъкна, че банатските българи са се запазили досега защото църквата и вярата им са крепили  самосъзнанието им.

Георги Наков

Министър Даниел Вълчев подари на банатските българи преносим компютър, проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека дари книги, а г-н Тошо Пейков от Фонд „13 нека България” - платно с ликовете на св.св.Кирил и Методий, което фондът дарява на всяко едно от училищата, носещо името на светите братя.

банатски българи

По-рано през деня банатските българи разгледаха „Царска Бистрица” в курорта Боровец, където се  запознаха с историята на царското семейство. Там бяха приети от депутата Весела Драганова, която се погрижи гостите да останат с прекрасни впечатления както от прекрасната природа, така и от гостоприемството й.
Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните