Фондация „Работилница за граждански инициативи” и 12-те организации спечелили участие в обучителен семинар, отново се срещнахме в края на април. Срещата на нашата група от 6 организации, (да припомня: Спортен клуб по лека атлетика „Средногорски атлет”, гр. Пирдоп, сдружение ЛАРГО, гр.  Кюстендил, сдружение „Партньори за обществена инициатива и развитие - 2008”, гр. Козлодуй, читалище „Просвета”, с. Голема Раковица, Група за самопомощ от ромски майки и деца с увреждания, с. Септемврийци, общ. Вълчедръм и естествено нашето Сдружение на банатските българи в България), този път беше първа.

Някои от познатите участници да бяха заменени от други хора, в това число и нашият участник Ирина Босилкова от Весела Пелова.  Козлодуй също замени 1 участник, пристигна брата на Ваньо от Пирдоп. Голема Раковица за съжаление остана представена от един участник, който обаче имаше ентусиазма на двама души! Този път нямаше време за опознаване на новите участници. Всичко беше много конкретно и обучението ни даде толкова много информация, идеи и знания, че надявам се, всички сме си тръгнали с надежда за бъдещия успех на нашите проекти!

Нашите 6 организации бяха направили домашните си, и първото нещо, което направихме в четвъртък беше да прадставим резултатите от свършената работа. Имаше две нови идеи за писане на различен проект от този, с който са кандидатствали – на организацията от Козлодуй и на ЛАРГО – Кюстендил. Първите бяха решили да сменят полето на дейност – вместо в с. Бутан да работят в село Гложене, общ. Козлодуй. А ЛАРГО бяха избрали да изготвят албум на трио ЛАРГО, с което да станат още по- известни в България и в чужбина. Останалите организации, след представения анализ на събраната информация, са срещнали пълна подкрепа за избраните проекти. От тук нататък предстоеше трудната работа да се научим как се прави истински проект.

През първия ден се занимавахме с това как да се набират средства, дарители и поддържане на контакти с тях, както и с примери как се събират средства. Целта на този първи ден беше да се научим да мобилизираме собствените си сили, чрез които да „само”финансираме нашите идеи. Такава е мисията на организацията – „да насърчава различни общности да поемат отговорност и да работят активно за социално развитие, като използват пълноценно местни ресурси”. В края на деня отново имахме гост, който за изненада на всички беше от самата Работилница. От госта получихме много съвети как да работим, придружени с примери от собствен опит!

Втория ден си говорихме за писането на самия проект -  как се определят целите, подцелите, дейностите, очаквани резултати, как да се преборим с евентуални трудности, бюджета. Всяка една от нашите шест организации направи първите стъпки в подготвянето на проектите. Упражненията бяха много. Идеите, които си разменихме също бяха доста добри и всички имахме полза от тях.  Получи се нещо като картинката, която обучителите ни представиха още на първия модул от нашето обучение:

семинар

Домашното, което получихме е почти най-сериозното в подготовката на самия проект, а именн САМОФИНАНСИРАНЕТО.  Този път целта ни е да съберем финансови средства – минимумът, който е 350 лв, а ФРГИ ще ни даде сумата, умножена по 2. Тоест, ако ние съберем 350 лв, те ще ни дадат още 700 лв (система 1:2). Целта на ФРГИ е да накара самите общности да си започнат да работят за себе си.

Обучението, което получихме за тези 2 дни беше много добре разработено и аз благодаря на нашите обучители Славчето и  Мими, за всичко на което ни научиха, за начина по който ни вдъхнаха куража да искаме да направим нещо, което е от значение за нас самите! С нетърпение очаквам да се срещнем на следващия модул през месец юни!
Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните