На 16 юни от 10 ч. в изложбената зала на Министерството на културата се събраха българи от всички краища на света, за да участват на празника, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Деца от българските общности зад граница получиха наградите си за участието в конкурсите за рисунка и есе, които Агенцията организира всяка година.

"България в моите мечти" за пореден път бе темата на конкурса за рисунка и детските сърца ни показаха в картините си разноликото лице на Родината, такова каквото го виждат по време на ваканциите при баба и дядо, такова, каквото го пазят в спомените си, такова, каквото си го представят, защото никога не са били тук...

 

Изложбата бе открита от г-н Стефан Данаилов, министърът на културата, заедно с вицепрезидента на Република България г-н Ангел Марин и представители от ДАБЧ. С песните на вокална група "Дъга" доброто настроение бе гарантирано.
Моника Лацко от лицея в Стар Бешенов спечели трета награда в трета възрастова група, като първа награда не бе присъдена. С нея от Румъния дойде и майка й Габриела Бали, както и учителки от лицея - Анка Наков, Станка Велчов, Мария Керчов и шофьора им - Лука Първан. Кметът на Стар Бешенов, г-н Георги Наков също уважи събитието и поздрави Моника за ценната награда.

Гостите от Стар Бешенов бяха грижливо посрещнати от г-н Йордан Колев, който отговаря за българите в Румъния и Сърбия в ДАБЧ. А католическата енория "Свети Йосиф" отново любезно предостави гостоприемството си и приюти банатските българи, за което сърдечно благодарим.

 

Добавете коментар