Новини свързани с банатските българи

Ансамбъл "Фалмис" и Валери Тодоров - от добри към перфектни

От февруари 2023 г. хореограф на ансамбъл „Фалмис“ е Валери Тодоров. Изборът не бе случаен, защото ние не просто се намерихме, а сякаш дълго, но невидимо вървяхме към това. Валери е от гр. Бяла Слатина, а близостта на Бърдарски геран, най-голямото село на банатските българи, което се намира в тази община, създава предпоставки да имаме човек, който познава спецификата на фолклора ни като част от родното пространство. Вярваме, че ще израснем заедно, ще развием качествата си като ансамбъл и ще създадем много нови танци.

Хореографът Евгений Вучков с нов танц за банатската българска общност

С маестро академик Евгений Вучков разговаряме за процеса на създаване на новия танц "Южнобанатски игри" по музика на композитора Марек Дяков.

Как приехте поканата на Дружеството да поставите танц, който да е явление не само за България, обединявайки банатския български фолклор с корените му в България?

За мен бе чест и удоволствие, когато от Дружеството на банатските българи в България - Фалмис ме поканиха да поставя нов танц на ансамбъла по програма на НФК,  свързана с любителското изкуство 2022 г. Това бе фолклор, който не бях изучавал обстойно до сега, и бе голямо предизвикателство за мен като хореограф и творец да поставя нещо ново и нетрадиционно – фолклора на банатските българи с корените му в България. Задачата ми бе много отговорна и сериозна, тъй като трябваше да проуча фолклора на банатските българи. За това ми помогнаха много материалите, които имам от Копривщица и информацията за банатските българи, която има в интернет.

Композиторът Марек Дяков с премиера на нов танц "Южнобанатски игри"

 

1. Изненада ли Ви молбата на Дружеството на банатските българи в България - Фалмис да създадете музика за нов танц, който да разказва историята на общността?

Да, наистина за мен беше приятна изненада Вашата покана, защото имам специално отношение към българските общности зад граница, поради много причини, които сигурно са ви известни. От друга страна всяка различна провокация за творчество е добре дошла в съзнанието ми. Те дават нов импулс, нова звукова среда и начин на мислене и изразяване. С голям интерес изучавам музикалните специфики на всички региони в страната ни, които са много богати и колоритни.

Falmis и приятели 2022

 
Дружеството на банатските българи в България – Фалмис по традиция организира голям годишен концерт под надслов „Falmis и приятели“, в който участват банатски българи от България и Румъния. Вицепрезидентът на Република Бълария г-жа Илияна Йотова е патрон на събитието за пореден път и отново ще уважи празника с присъствието си.
Концертът се осъществява с подкрепата на Фондация "Българска памет" и д-р Милен Врабевски, Католическа енория "Свети Йосиф" - София и др.

В чест на Дева Мария - Майка на Святата надежда

На 18.09.2021г. ансамбъл "Фалмис" бе част от празника в Бърдарски геран пред очакващия своето спасение храм "Дева Мария - Майка на Светата надежда". Бе отслужена литургия от монс. Страхил Каваленов, епископ на Никополската Католическа Епархия, в съслужение с отците Койчо Димов, Валтер Гора, Салваторе Фрашина, Енцо Ди Клерико и Паоло Кортези. Епископът подчерта, че свидетелство за силата на вярата е това, че храмът се възражда от упованието на хората в Божията благодат, а не от власти или държавни институции. Монсеньорът измоли специална молитва към Дева Мария – Майка на Светата надежда и благослови нейната икона, която подари на г-жа Мариела Калчева, председател на Фондация "Дева Мария - Майка на Светата надежда".

В Белене на енорийския празник

По покана на отец Паоло Кортези ансамбъл "Фалмис" участва на храмовото честване на енория "Рождение на Блажена Дева Мария", което се състоя на 11 септември 2021 г. Банатските носии са предоставени от Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" - гр. Плевен. Концертът след литургията бе осъществен заедно с представители на беленската общност. За пръв път показахме автентични добруджански носии и дебютираха трима от танцьорите ни с банатски български танци.