Светлана Караджова

Светлана Караджова

Родена на 18.09.1973 г. По произход от Бърдарски геран. Основател на танцов състав „Фалмис“ и танцьор. Приема запазването на банатския български фолклор като мисия. Обичта й към общността прелива във всички направления – освен, че танцува, тя и участва в шиенето на носии като бродира с мъниста уникалните ризи, наречени „дрешчета“.
Вярва в бъдещето на банатските българи, въпреки всички трудности и превратности.

Данаил Друмев

Данаил Друмев

Роден на 6 август 1983 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София. Един от основателите на ТС „Фалмис“. Отговаря за озвучаването на репетициите. Харесван от всички фотографи заради чаровната си усмивка и сценично поведение.

Георги Мирчев

Георги Мирчев

Роден на 4 февруари 1988 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София. Един от основателите на ТС „Фалмис“. Невероятна опора на първите репетиции и експертна помощ в обучението на новите танцьори, благодарение на дългогодишния си стаж в танцовия състав в Бърдарски геран.
Човекът, който най-добре може да обясни и покаже практически „вдигането“ на чардаша.

Катерина Велчева

Катерина Велчева

Родена на 12 юли 1993 г. По произход от Бърдарски геран. Завършва актьорско майсторство в Благоевград. . Един от основателите на ТС „Фалмис“. Актьорските й умения и всеотдайност помагат за успешния дебют на състава. Занимава се с банатски български танци от дете, а обиграното й сценично поведение печели публиката винаги.

Даниел Александров

Даниел Александров

Роден на 10 ноември 1991 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София. Един от основателите на ТС „Фалмис“. Танцува банатски танци от дете с танцовия състав на Бърдарски геран. Строг и пунктуален на репетициите, с усет за точността на изпълнението.

Светлин Топчев

Светлин Топчев

Роден на 5 декември 1993 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София. Един от основателите на ТС „Фалмис“. Влага сърце и душа в живота на танцовия състав, където за пръв път научава банатските танци и става един от сериозните негови стълбове. Отговорен и ангажиран, всеотдаен и горящ за каузата.

Гергана Живкова

Гергана Живкова

Родена на 6 май. Родителите й са от Бърдарски геран, но детството й преминава в Ботевград. Живее и работи в София. Един от основателите на танцовия състав.
Нейният танцов дебют е именно с танцов състав „Фалмис“, а пътешествието към корените й помага да поддържа връзка с паметта на общността и да бъде осъзнат и активен нейн представител.

Благой Вангелов

Благой Вангелов

Роден на 22 септември 1978 г. в София. Корените му са македонски, но сърцето му е съпричастно на банатската българска кауза. Живее и работи в София. Един от основателите на танцовия състав. Всеотдаен приятел на банатските българи , който дава сили, време и умения за запазване на фолклора на малката уникална общност.

Ема Доковска

Ема Доковска

Родена на 12 септември 2002 г. По майчина линия с произход от Бърдарски геран. Живее и учи в Русе. Един от основателите на танцовия състав.
Танцува банатски танци от 6-годишна с танцовия състав на Бърдарски геран. Ема е един от примерите как връзката с Банат и активното поддържане на отношенията с банатските българи в Румъния и Сърбия може да се възпита от ранна детска възраст и да даде добри плодове.

Михаела Заимова

Михаела Заимова

Родена на 24 юни. По произход от Смолян. Живее и работи в Благоевград. Един от основателите на ТС „Фалмис“. Приятел на банатските българи, които помогна в трудния момент на дебюта на танцовия състав и научава банатските танци за две репетиции, след което излиза на сцената и печели публиката с присъствието си, допринасяйки за невероятния успех на първото излизане пред публика на „Фалмис“.

Тереза Чуканова

Тереза Чуканова

Родена на 18 октомври 1979 г. Родителите й са от Бърдарски геран, но детството й преминава в Драгоман. Живее и работи в София. За пръв път научава банатските български танци в танцов състав „Фалмис“. Жертвоготовна и упорита, усмихната и отдадена на екипа до краен предел.
Един от примерите как връзката с корените не е прекъсната дори да живееш цял живот извън малкото село, откъдето са предците ти.

Йовка Шекова

Йовка Шекова

Роденa на 7 ноември 1988 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София и на Черноморието. Танцува банатски танци от ранна детска възраст със състава на Бърдарски геран. Винаги готова да помогне с каквото може, сред първите във всяка инициатива. Усмивката й заразява публиката и печели сърцата в името на „Фалмис“

Надя Кръстева-Живкова

Надя Кръстева-Живкова

Родена на 10 октомври 1984 г. Омъжена е за банатски българин, което я прави съпричастна към каузата на общността. Живее и работи в София. Помага на „Фалмис“ в трудни моменти с всеотдайност и професионализъм.

Кристияна Първанова

Кристияна Първанова

Родена на 29 май 1998 г. Родителите й са с произход от Бърдарски геран. Живее, учи и работи в София. Танцува банатски танци от ранна детска възраст със състава на Бърдарски геран. Иска творчески да се занимава с танцов фолклор, което я превръща в нашата надежда в обозримо бъдеще да подпомогне „Фалмис“ с разработката и разучаването на нови танци.

Зорница Вангелова

Зорница Вангелова

Родена на 20 януари 1976 г. Връзката й с банатските българи не е по кръв, а по сърце, което я превръща в един от верните приятели на общността. Живее и работи в София. Първите си стъпки в танца прави именно във „Фалмис“, а всеки нейн успех в разучаването на банатските танци е радост за целия екип.

Павлин Топчев

Павлин Топчев

Роден на 22 юли 1993 г. Родителите му са с произход от Бърдарски геран. Живее и работи в Червен бряг. За пръв път разучава банатските танци с „Фалмис“ като плахо прави първите си стъпки, но упорито преследва постигането на майсторство, учейки се от по-опитните.

Любомир Павлов

Любомир Павлов

Роден на 15 май 1988 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София. За пръв път започва да учи банатските български танци с екипа на „Фалмис“. Упорит и всеотдаен, бързо навлиза в танците и вече е един от основните стълбове на състава. Поредният пример, че паметта може да се пази независимо от това къде живееш, ако сърцето ти гори с пламъка на общността

Галин Георгиев

Галин Георгиев

Галин Георгиев е роден на 11 юли 1976 г. в Сливен. Страстта му към историята и родното се проявява в работата му като етнограф към Института за етнология и фолклористика към БАН. Работи и живее в София. По странната логика на съдбата с банатските българи го свързва дългогодишната му теренно-пручвателска работа сред бесарабските българи. Галин е човекът, който свърза Светлана Караджова и Петър Добрев, кмет на с. Бабата, Украйна, а тази връзка роди стратегията за сближаване на потомците на двете исторически диаспори - банатските и бесарабските българи

Алекс Радков

Алекс Радков

Роден на 15.07.1999 г. в гр. София. Баща му произхожда от Бърдарски геран, но Алекс не е имал възможността да се докосва често до естествената среда на общността. Интересът към корените, диалекта и книжнината на банатските българи се появява с наближаването на пълнолетието му. Търси връзка с танцов състав "Фалмис" и от есента на 2017 г. става редовен член. Дебютът му на сцена е на концерта "Фалмис и приятели" на 26 януари 2018 г. в София.

Магдалена Почеканска

Магдалена Почеканска

Родена на 27 февруари 1982 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София. Танцува банатски танци от дете с танцовия състав на Бърдарски геран. Възпитана във вярност към традициите на общността и стремеж към опазването им. Завръща се към танците след дълго отсъствие именно с танцов състав „Фалмис“ като участва в концерта по повод честването на 20-годишнината от създаването на концепцията „Фалмис“.

Тодор Ставракев

Тодор Ставракев

Тодор Ставракев е роден в Бургас на 27 май 1990 г. Фактът, че живее в Приморско, не му попречва да стане част от "Фалмис" - когато любовта се намеси, няма граници за възможностите. Танцьорката Йовка Шекова става причината Тодор да открие нетрадиционния фолклор на банатските българи и дори да стане част от състава, като бързо усвоява танците и ги изпълнява с много чувство.

Красимир Шеков

Красимир Шеков

Роден на 12 април 1979 г. По произход от Бърдарски геран. Живее и работи в София. Танцува от малък с танцовия състав в Бърдарски геран като се учи от старите самодейци, а семейството му е от най-активните в читалището. Връзката с Банат затвърждава чрез съпругата си, която е от Стар Бешенов. Запознава се с нея по време на едно гостуване на „Палукенка“ в Бърдарски геран.

Нора Янева

Нора Янева

Родена на 15 август 1982 г. Банатските български корени идват по майчина линия от Гостиля, но тя е родена и живее в Бърдарски геран. За пръв път започва да танцува с „Фалмис“ през зимата на 2018 г. и дебютира по време на гостуването в Попещ-Леордени в Румъния през април 2018 г. Творческа натура, тя е помагала на състава и преди това с изделията, които е приготвяла за подаръци по време на турнетата на състава.

Пламен Друмев

Пламен Друмев

Роден на 6 септември 1979 г. Живее и работи в Бърдарски геран. Връзката с банатското е по майчина линия, а желанието на родителите му да свири на акордеон го свързва с музиката от ранно детство. Акордеонът изоставя доста отдавна, но пък открива танците с „Фалмис“ и дебютира през април 2018 г. в Румъния. Шофьорът на състава – с неговия бус навъртените километри на турнетата на „Фалмис“ растат с всеки изминал месец.

Борис Друмев

Борис Друмев

Роден на 25 септември 2007 г. Първият участник в детската група на „Фалмис“. По произход от Бърдарски геран. Към момента и живее там. Желанието му да танцува във „Фалмис“ няколко месеца е неосъществено заради търсенето на партньорка и други деца. Започва да учи танците едновременно с родителите си през зимата на 2018 г. Дебютът му е в Букурещ за Деня на българския език в Румъния на 24 май 2018 г.

Даная Божидарова

Даная Божидарова

Родена на 5 септември 2008 г. Родена и живее в София. Връзката й с банатските българи идва от прадядо й и детството му в Бърдарски геран. Баба й по майчина линия често е ходила там през ваканциите си. Даная проявява интерес към банатските танци от януари 2018 г. и упорито преследва мечтата си да стане част от състава. Започва да се обучава заедно с останалите деца, а първото й участие на сцена е на 24 май 2018 г. като партньорка на Борис Друмев в Букурещ за честването на Деня на българския език в Румъния.

Катина Цолова

Катина Цолова

Родена на 11 август 1980г., в момента живее в София. Летата от детството си прекарва яхнала колело по прашните улици на с. Гостиля, от където е нейната майка. Там се среща с историята, запечатва завинаги в съзанието си архитектурата на банашките къщи и звъна на камбаната по време на неделната миса. Години по-късно продължава да си задава въпроса защо е това, което е, от къде идва бунта в кръвта й и желанието да превръща своя свят и този на децата си в едно по-човешко място, в което хората са истински заедно. Така стига до Фалмис и се влюбва в ритъма на банашките танци, в празника от цветове събрани в облеклата, в непринудения смях и усещане за общност. Започва с желание да събере децата и да ги поведе по в онзи романтичен път на който се срещат миналото и настоящето.

Емилия Братанова ван Хартен

Емилия Братанова ван Хартен

Родена на 13 септември 1986 г. в София, по бащина линия с произход от Бърдарски геран. Присъединява се към общността на „Фалмис“ в началото на 2019 г. с любов и стремеж към банатската култура и танцов фолклор. Носи в сърцето си и българските народни танци, които танцува от дълги години със същите ентусиазъм и жар. Смята, че човек се докосва най-силно до своите корени във вихъра на танца. С усмивка и упоритост се надява банатската култура да достигне до по-широката българска общественост именно чрез активността и успешните представяния на Ансамбъла в България и по света.

Присъедини се и ти!!!