Научен труд, който от години очаква публикация, е написаната от Майя Райкова докторска дисертация на тема „Религиозната музика на банатските българи-католици“ (2003). Текстът намери място в нашия сайт, защото вярваме, че може да запълни празнината в свода от информация за нашата общност.

Освен че припомня исторически данни, тя проследява и мястото на банатската религиозна песен в общата история на строфичната църковна песен. В Приложението ще намерите ноти и текстове на църковните песни, изпълнявани в храмовете на банатските българи.

maja-rajkova

Майя Райкова е с висше музикално образование – завършила е музикална педагогика с пиано в Музикалната академия в София. По късно следва класически орган и западна църковна музика в Академия за музика SACRA – Регенсбург. Защитава докторска дисертация на тема „Богослужебната музика на Банатските българи“. По настоящем преподава пиано, блокфлейта(сопран и алт) и солфеж. В класа по пиано се занимава с начинаещи и напреднали. Има ученици от предучилищна възраст, както и възрастни, които желаят да си възобновят свиренето от ученическите години, или да започнат да се обучават.

Списък със страници от дисертацията

Цялата дисертация можете да изтеглите от този архив