банатски българи София

Дружеството на банатските българи в България участва на 3 октомври 2009 г. във Фестивал на общностите, който се проведе от 11 до 17 ч. в музея „Земята и хората” в София. Събитието бе организирано от Фондация „Работилница за граждански инициативи” и даде възможност да се представят местни организации от цялата страна, които работят за културно и социално развитие.

От името на Дружеството във форума взеха участие Светлана Караджова, председател на Дружеството; Катина Минчева, представител на банатските българи от Гостиля, която живее в София; от Бърдарски геран Николай Рачев и младежите Катерина Велчева и Николай Христов, които представиха банатските български носии. Представена бе книгата „Родовата памет на банатските българи”, която предизвика интерес сред присъстващите.

изложба банатски българи

В програмата на фестивала бе включена и изложба „Лицата на невидимото” с автор Тихомир Илиев, където невероятни фотоси показваха по завладяващ начин всяка една от участващите по проекта общности. Петте табла с тема „Бърдарски геран” бяха един от най-интригуващите и привличащи публиката.

През шестте часа на фестивала имаше най-различни занимания, които даваха възможност на участници и гости да преживеят един ден заедно, опознавайки се и откривайки се едни други. Занаяти, уроци по народни и ориенталски танци, театрално ателие, изработване на изделия от плъст, изработване на изделия от мъниста и др.
Във видео залата бяха показани филми за малки общности, за занаятчии, съкровища и традиции, обединени от названието „Живо наследство”

Фестивалът на общностите е инициатива на Фондация “Работилница за граждански инициативи” и се осъществява с финансовата подкрепа на Американския народ чрез Американската агенция за международно развитие, Балканския тръст за демокрация и Фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Повече снимки тук http://picasaweb.google.com/vestitelbsl1/3#

Добавете коментарWarning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/falmisog/public_html/components/com_jcomments/tpl/default/tpl_form.php on line 210

Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните