Представяне на книгата Родова памет в Асеново

Представянето на поредицата за родовете на банатските българи, което се състоя на 5 февруари 2011 г. в читалището на село Асеново, община Никопол, успя да постигне целите си. Освен да запознае обществеността в успешните две вече излезли книжки, то възбуди интереса им и да предизвика появата на повече написани родови истории.
Мария Иванова, секретар на Народно читалище „Петър Парчевич”, откри форума и представи Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България и редактор на поредицата, Маринела Ангелова, секретар на дружеството и автор в първата част, Александър Лавров, един от авторите във втората книжка. Последните двама са родом от Асеново и идеята да се случи това представяне бе тяхна, за да предизвикат интерес към по-активно присъствие на асеновски фамилии в бъдещите издания на поредицата. Сред участниците бе и още един от авторите на първата част – Стефан Славов от Бърдарски геран, който дойде специално за представянето тъй като неговият род, известен като Винганете, произхожда от Асеново.

 Срещата бе емоционално наситена и очертаваща много нови пътища към бъдещи планове, защото спомените, които всеки човек носи от детството си са най-скъпите, към които той винаги се връща, а равносметката насочва погледа и съзнанието към необходимите усилия за запазване на паметта. Известната фамилия Делин, от която произхожда отец Исидор Делин, бе представена от Емил Делин, който разполага с вече написана родова история, дело на неговия баща. Освен, че даде думата си да участва в третия том, той „хвърли ръкавица” към представителя на рода Русинови за участие в тази благородна мисия. А представената от Мария Иванова уникална родова история на рода Шипка, започната и писана още по времето на живота във Винга показа как съзнанието за силата на родовата памет у банатските българи не е наскоро появило се понятие, а винаги е била връзката между поколенията, живият мост, по който вървят поколенията. В наплива на асеновчани към изданието ще се включи и фамилията Янчин, която също разполага с почти готова написана история.

Идеи за издаване на бъдещ сборник по случай честването на 120 години от основаването на Асеново през 2012 г., както и книжка с описание на всички родове и жители на селото бяха очертани като бъдещи инициативи на читалището в Асеново и на всички родолюбиви асеновчани, живеещи из цялата страна.

В читалище Асеново - Мария Иванова, Светлана Караджова, Александър Лавров, Маринела Ангелова Мария Иванова, Александър Лавров, Светлана Караджова и Маринела Ангелова Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Читалище Асеново - Изказване на Стефан Славов Родовата история на асеновската фамилия Шипка Изказване на Емил Делин Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Читалище Асеново - представяне на книга Родова памет на Банатските българи Отец Стефан Калапиш и Гюро Лавров Емил Делин и Стефан Славов 

Повече снимки тук https://picasaweb.google.com/banatskibalgari/05022011#

Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните