Асеново 1

На Маринела Ангелова от Управителния съвет на Дружеството на банатските българи в България се падна задължението и честта да представи банатските българи, и по-точно асеновчаните, в специалното празнично предаване на Телевизия Враца за Бъдни вечер.

Предаването бе заснето в Челопек в "Къща-музей Баба Илийца" и ще се излъчи на 24.12 в 20:30 часа по Телевизия Враца. В студения снежен ден разказът на асеновчанката за празнуването на Бъдни вечер намери място сред разказите на една родопчанка и домакините от клуба на пенсионера в Челопек.

 

 

Асеново 2

Разбира се, постните банатски ястия спечелиха вниманието на водещия и екипа, но най-много ги заинтригува красивата асеновска носия на Маринела и нейните спомени за празнуването на Бъдни вечер в Асеново. Разликата в традициите, в практикуването на поста, който за католиците се изразява не толкова в ограничаването от храна, а главно в жертвите, които човек прави като се ограничава от удоволствия и неща, без които си мисли, че не може.

В празничната вечер ще звучи и песента, изпълнена от Маринела, с която децата ходят по къщите и благовестят раждането на Исус – „Фалим Исус, драги хора...”

Асеново 3

Банатските българи ще бъдат в светлината на прожекторите и в празничната нощ. Докоснете се до вълшебството на традицията и празнувайте!

Участието можете да видите тук

Коментари  
+1 #1 Guest 13-12-2010 22:03
Да поздравим Маринела и да й благодарим за положения труд, старание и огромна любюв към банатските традиции! С удоволствие видях съобщението и с нетърпение ше чакам предаването на Бъдни вечер.
+1 #2 Guest 17-12-2010 14:31
Много съм щастлива, че още една изява на асеновчани намери място в хубавия град Враца.Благодя на Маринела и Майка й на всички организатори за този хубав празник и се гордеем, че празничната трапеза на българската общност е допълнена и с тази на банатските българи от село Асеново.
весела коледа и щастлива нова година на всички които обичат и тачат своите традиции и празници!!!
Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните