Невероятен успех за изкуството на бешеновския художник Яни (Иван) Василчин, с което почитателите можаха да станат съпричастни по време на няколкото изложби в страната.

36-годишният художник Иван Василчин пристигна в България за националния празник на страната. На 3-ти март откри самостоятелна изложба в галерия „Савчеви” в Оряхово. На 10 март творецът представи картините си в Етрополе, а на 15 март от 17 часа ще открие изложба в Историческия музей на Правец.

Експозицията е озаглавена „ Българщина и духовност”.

Иван Василчин твори в областта на абстрактната живопис. Картините му представляват неразривен синтез между духовност и вяра. В тях се открояват характерните черти на църковния стил. Творбите са свързани предимно с България. В експозицията е включена картина-триптих, озаглавена „Преселването на българите-павликяни”.

 

(Видеото е заснето от Кабелна телевизия Ботевград и публикувано в сайта www.botevgrad.com)
 

Иван Василчин често посещава България. Поредната му визита е по покана на ботевградския художник Володя Казаков. Двамата се запознават по време на миналогодишния пленер в Стар Бешенов, Румъния. Пленерът се организира от 5 години по инициатива на Иван Василчин и Българското дружество от Банат, Румъния.

„Щастлив съм, че в пленера участват художници от България. Идеята ми е тази проява да се популяризира и в нея да се включат български творци от етническите области в други държави”, сподели художникът.

Иван Василчин е завършил специалност „стенопис” в художествения университет в Яш, Румъния. Той е потомствен зограф. През свободното си време Василчин ръководи школа по изобразително изкуство към читалището в Стар Бешенов.

В края на март Василчин ще организира две изложби на художниците от ботевградската група към СБХ. Едната ще бъде открита в българския център в Стар Бешенов, а картини на Володя Казаков ще бъдат подредени във френския културен център в Тимишоара.

Добавете коментар