Дружеството на банатските българи в България - Фалмис има свое собствено място в интернет. Тук ще можете да намерите информация за общността ни в България и по света; за събития, случващи се с банатските българи в различните населени места, където те живеят; за всичко, което може да ви интересува по темата...

Надяваме се на активно участие на всички банатски българи, не само от територията на България, но и от цял свят, защото всички сме едно цяло, независимо къде живеем в момента...

Общото, което ни свързва, за всеки се измерва с различни неща, но в началото винаги стоят павликяните през XVII век, Чипровското въстание, преселението в Банат, разселването за една част от банатските българи, а за друга - завръщането отново в България. За да се пръснат днес по целия свят - потомците на тези същите палкене, които някога преминаха Дунава, бягайки от гоненията и търсейки нов дом за себе си и децата си, за вярата и традициите си, за своето по-добро бъдеще.

За по-старото поколение поканата за събиране на членски внос, за да платим за този сайт, бе неразбираема и мнозина отказаха да съдействат.

Ние се обръщаме към хората, които разбират защо го правим. Всички ние ще продължаваме да работим без никакво материално възнаграждение, а само за благото на банатските българи, защото паметта задължава. Тя не иска пари за себе си, а за това, което трябва да остане и след нас, за общото благо на всички ни.

Регистрирайте се в нашия сайт, за да се опознаем, да създадем една виртуална общност, тъй като вече в реалния свят все по-малко общуваме и много губим от това, вечно заети със собствените си проблеми и забили глави в пясъка, страхувайки се да не би да трябва да дадем нещо за другите. Не винаги даването се свързва с пари, обикновено по-често се измерва с време, знания, умения, жертва...

Ние искаме толкова малко - да можем да организираме онези от банатските българи, които желаят да са членове на една общност, обединена не само от произхода, а и от любовта към банатската българска история, културата, традициите, фолклора, към палкенския говор и към всичко това, което ни прави част от една малка общност, която е дала много на България и на света, а ще дава и занапред.

Не всичко зависи от нас, но първата стъпка към подобно начинание е въпрос на избор. Очакваме да се присъедините към сайта ни и към Дружеството на банатските българи в България - Фалмис.

Светлана Караджова председател на дружеството на банатските българи в България - Фалмис

Коментари  
#1 Guest 25-02-2011 17:42
Сърдечни поздрави за инициаторите и участниците в приготвянето на всички ястия.Съжалявам , че не съм имал възможност да опитам, но знам ,че всички са били много вкусни.Както се казва в една реклама -вкусът от моето детство.Поздрав и за Мария Иванова от Лена и Анатоли от Ореховица!!! :-) :-) :-)
Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните