Дружеството на банатските българи в България - Фалмис има свое собствено място в интернет. Тук ще можете да намерите информация за общността ни в България и по света; за събития, случващи се с банатските българи в различните населени места, където те живеят; за всичко, което може да ви интересува по темата...

Надяваме се на активно участие на всички банатски българи, не само от територията на България, но и от цял свят, защото всички сме едно цяло, независимо къде живеем в момента...

Общото, което ни свързва, за всеки се измерва с различни неща, но в началото винаги стоят павликяните през XVII век, Чипровското въстание, преселението в Банат, разселването за една част от банатските българи, а за друга - завръщането отново в България. За да се пръснат днес по целия свят - потомците на тези същите палкене, които някога преминаха Дунава, бягайки от гоненията и търсейки нов дом за себе си и децата си, за вярата и традициите си, за своето по-добро бъдеще.

За по-старото поколение поканата за събиране на членски внос, за да платим за този сайт, бе неразбираема и мнозина отказаха да съдействат.

Ние се обръщаме към хората, които разбират защо го правим. Всички ние ще продължаваме да работим без никакво материално възнаграждение, а само за благото на банатските българи, защото паметта задължава. Тя не иска пари за себе си, а за това, което трябва да остане и след нас, за общото благо на всички ни.

Регистрирайте се в нашия сайт, за да се опознаем, да създадем една виртуална общност, тъй като вече в реалния свят все по-малко общуваме и много губим от това, вечно заети със собствените си проблеми и забили глави в пясъка, страхувайки се да не би да трябва да дадем нещо за другите. Не винаги даването се свързва с пари, обикновено по-често се измерва с време, знания, умения, жертва...

Ние искаме толкова малко - да можем да организираме онези от банатските българи, които желаят да са членове на една общност, обединена не само от произхода, а и от любовта към банатската българска история, културата, традициите, фолклора, към палкенския говор и към всичко това, което ни прави част от една малка общност, която е дала много на България и на света, а ще дава и занапред.

Не всичко зависи от нас, но първата стъпка към подобно начинание е въпрос на избор. Очакваме да се присъедините към сайта ни и към Дружеството на банатските българи в България - Фалмис.

Светлана Караджова председател на дружеството на банатските българи в България - Фалмис

Коментари  
#1 Guest 25-02-2011 17:42
Сърдечни поздрави за инициаторите и участниците в приготвянето на всички ястия.Съжалявам , че не съм имал възможност да опитам, но знам ,че всички са били много вкусни.Както се казва в една реклама -вкусът от моето детство.Поздрав и за Мария Иванова от Лена и Анатоли от Ореховица!!! :-) :-) :-)
Добавете коментар