Светлана Караджова

Огледалната зала на Софийския университет приюти в снежно развилнелия се 11 декември едно от годишните събития на банатската българска общност – представянето на третия том от поредицата „Родовата памет на банатските българи“. Събитието бе организирано от Държавната агенция за българите в чужбина, Дружеството на банатските българи в България и Историческия факултет на Софийския университет.

Защо унгарският род Садай е припознал България за своя родина и какви са връзките на шестте фамилии от Егейска Македония с историята на банатските българи в Гостиля ще разберете от страниците на книгата. Как Никола Петков от Бърдарски геран пренася чисто българското „читалище“ в далечна Аржентина и до края на живота си достойно доказва, че банатският българин не само е издръжлив, но е и творчески съзидателен. Две разклонения на рода Тошкови описват своите родови истории на страниците – едното е от Бърдарски геран, а другото от Бело блато в Сърбия.

Родовата памет на банатските българи - 3 книга

Как намираме мястото си сред другите и как другите намират мястото си в нашата общност – два от важните въпроси, на които се опитват да отговорят разказите.

Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България, съставител и редактор на поредицата, представи изданието, подпомогната от трима от авторите в книгата – Александър Лавров, Симеон Русинов и Матей Тошков. Изказването на Емил Делин бе прочетено от Мария Иванова от Асеново. Светлана Караджова благодари на дарителите, които подпомогнаха това издание, а по-специално благодари на постоянния дарител – Йоан Калапиш от Австралия, който за всяка книжка дарява по 1 000 долара и така прави възможно излизането на бял свят на тази поредица.

Йордан Колев

От името на Държавната агенция за българите в чужбина и на нейния председател г-н Росен Иванов, Йордан Колев приветства създадетелите на поредицата и обеща бъдеща подкрепа, така както и досега. Сподели, че от дългите години работа с банатските българи вече се чувства дълбоко свързан с проблемите и историята на общността, а доброто познаване на родовите истории и преплитания дава богат материал за изследователите за търсене на все по-нови дълбини.

Антоанета Запрянова

„Не просто поредица, а вече традиция“ – с тези думи Антоанета Запрянова, председател на Българската генеалогична федерация "Родознание" и главен редактор на списание "Родознание", доц. д-р на ист. науки и ст.н.с. към Института по исторически изследвания към БАН, приветства представянето на третия том и покани всички досегашни автори да участват на страниците на списание „Родознание“, като по този начин да допринесат за още по-доброто опознаване на банатските българи от другите. Пожеланието й след година отново да се съберат за представянето на четвъртия том „хвърли ръкавицата“ към бъдещите автори за нова работа по темата.

Повече снимки тук https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4547903534738.2154629.1205808415&type=3

 Повече по темата – във видео материала:

Коментари  
+1 #1 Guest 13-12-2012 18:20
Bravos! Krasiva rabota za Banatskite Balgari i Bardarski Geran!
#2 Iliyan 14-12-2012 08:45
Страхотно беше не зависимо вихрушка навън!ЕДНО ГОЛЕМО ФАЛА!!!!!
Добавете коментар