selo-yanevo

Каква може да е връзката на яневци и банатските българи вероятно ще открие някой бъдещ изследовател, но дотогава е добре да помогнем на потомците на преселниците от село Янево (в днешно Косово), които сега живеят в България, да се открият и да съберат материал за подобно изследване.
Янево е село в Косово, Община Липян, Прищински окръг. Разположено ехна 10 километра югоизточно от Прищина и североизточно от Липян на Яневската река в югозападните склонове на Козница.

Васил Златарски, който посещава селото през август 1916 г., в рамките на научната експедиция в Македония и Поморавието, твърди, че местното население - католици по вероизповедание - се смятали за хървати, но говорели български и се надявали да им бъдат назначени учители-българи от католическата епископия в Призрен. Основатели на селото са били рудари, настанили се там през 1328 г., при крал Стефан Урош II Милутин. През 1689 г. и католици, и православни напускат селото, но през XVIII век католическата общност се възстановява. В началото на XX век основен поминък за населението е било златарството: според Златарски Яневци редовно пътували из градове и села в България.[1] Янево и днес е най-голямото селище на хърватското малцинство в Косово, известно по неговото име като яневци.

Ето събщението и зова за помощ на дружеството им в България:

„Културно-просветното дружество на хърватите в България издирва всички хървати и техните потомци, живеещи на територията на Република България. Освен това издирваме и хърватите и потомците от емигриралите лица, родени в с. Янево (сега намиращо се на територията на новообразуваната Република Косово). Село Янево съществува повече от 710 г. и се намира в близост до Прищина.

Яневци са емигрирали в България през 1890,1899,1913 и 1930 г. и са се заселвали в София, Пловдив, Русе, Видин, Варна, Бърдарски геран, Орешак и др. По вероизповедание са католици и са поддържали католическата вяра в България. По време на тоталитаризма в България много от тях са осъждани от властта в процесите с католическите свещеници през 1952 г.

Издирването ни е необходимо във връзка с установяването на броя на хърватите, живеещи на територията на Република България. При последното преброяване в Националния статистически институт те се водят в графа „Други", заедно с други националности.
От издирването на хърватите и техните потомци от Янево се интересуват и техни родственици, живеещи сега в Хърватска.

Умоляваме свещениците във всички енории да запознаят вярващите с това съобщение.
Сведенията могат да се предават на тел. 02/8276069; мобилен 0899252495 - г-жа Янкова“

Коментари  
#1 Александър Антонов Л 13-01-2014 10:45
В Асеново има род наречен "албанците", които са преселници от Янево някъде през 30-те години на миналия век. Родоначалникът носи името Себо. Т
#2 Мария Иванова 15-01-2014 16:38
В Асеново семейството на Себо Пашков и роднините е уведомено днес 15 януари чрез разговор с Антон Пашков Павлов.
#3 Ивайло 10-04-2018 21:32
Търся човек с фамилия Гласнович, Гласнович, Топалов/Топалов от същото село. Моля , пишете ми, ако имате информация!
#4 Георги Пантев 04-07-2018 05:51
Здравейте моята майка Цецилия Антонова Георгиев и братята и Франц Антонов Георгиев и Иван Антонов Георгиев са потомци на яневсия род на Антон ( Туно) Георгиевски. Сега целият род живее в Чужбина и издирва яневска рода. Благодарности и кажете с каква информация мога да помогна и да намеря роднини в Хърватска или България
#5 Наталия 06-01-2019 15:45
Здравейте ! Аз съм внучка на Лазар Мариянов Гласнов, който е преселник със своите родители от село Янево, Прищина в село Бърдарски геран. В момента той е един от малкото представители на фамилията Гласнови в селото.
Добавете коментар