Маргарита Тошкова

Маргарита Тошкова е хореографът, който успешно работи от години с танцовия състав при читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран. През юли тя отново бе в столицата на банатските българи в България във връзка с подготовката на концерта-спектакъл „Хайдат, брайкя, да се пребереми”.

Спектакълът е реализиран чрез проект, финансиран по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Програма "Живо наследство" се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и медийното партньорство на Българската национална телевизия.

1. Какво Ви свързва с банатските българи?

Основното, което ме свързва е, че самата аз съм такава. Родена съм в село Асеново, община Никопол.

2. Как открихте призванието си на хореограф, научил хиляди деца на изкуството на танца?

Израснала съм в семейство, което обича народната музика, с дядо музикант, баба, майка и тетки много добри певици. Започнах да танцувам народни танци от малка и така през годините у мен се зароди желанието да продължа да се занимавам с това изкуство.


3. Бихте ли описали накратко какъв е творческия Ви път през всички тези години?

Завършила съм Институт за музикални и хореографски кадри в София. Работила съм предимно с детско-юношески танцови състави, отличени с много награди, както в България, така и в чужбина. Имаме участия в международни фестивали в Румъния, Турция, Сърбия, Италия, Испания, Франция.

4. Връзката Ви с Бърдарски геран и читалище „Съединение-1923” е дългогодишна. Как стана така, че самодейците от едно малко село да имат хореограф с Вашия опит и умения, признати от големите русенски ансамбли?

През 2000 г. бях поканена от Павлина Радкова да подготвя детски състав за участие в село Иваново, Сърбия. Приех с известно колебание, времето беше малко, но децата бяха всеотдайни и така с много труд и желание се справихме заедно.
Оттогава досега, с известни прекъсвания, работя с децата, които вече са трето поколение. Поставям танци от различни етнографски области, които се изпълняват с голяма любов.

5. Очакванията са спектакълът „Хайдат, брайкя, да се пребереми” да привлича публика години напред на различни сцени, тъй като представя фолклора, историята и културата на банатските българи. Какво бихте пожелали на танцьорите, които участват в него?

На всички участници в спектакъла пожелавам много здраве и дълбоко в себе си да пазят любовта си както към банатските танци, така и към българските. Да не забравят никога историята и културата на банатските българи, да бъдат достойни последователи на своите деди и прадеди.

Коментари  
#1 Guest 27-07-2010 17:12
С носталгия си спомням последните асеновски свадби от детството ми, на които възрастни двойки с вещина и жар играеха "палкянско" и когато тази пролет видях бърдарските самодейци да танцуват в центъра на Враца, сякаш върнаха времето с 50 години назад. Да са живи и здрави и весели. Сърдечни и дълбоки благодарности на ръководителката им, моята землячка, която се е заела да съхрани традиционните банатски български танци.
#2 Guest 28-07-2010 14:46
a кога ще можем да гледаме "хайда да се съвереми" и най-важното - къде??
#3 Светлана Караджова 28-07-2010 14:52
На 28 август читалището ни ще представя сватбата при банатските българи на Фестивал на сватбените обичаи в гр.Габрово, етнографски комплекс "Етъра".

На 29 август, неделя, спектакълът гостува в Русе. Заповядайте в салона на читалище "Зора", в близост до католическата църква, от 11, 30 ч.

Датата за концерта в София засега е 25 септември, но зависи от Фестивала на етносите, организиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи", тъй като спектакълът ще е част от фестивала. Мястото - Борисовата градина, на открита сцена.
#4 Светлана Караджова 28-07-2010 14:54
Пропуснах да спомена, че на 9 септември от 19 ч. със спектакъла "Хайдат, брайкя, да се пребереми" ще бъде открит Белослатинския панаир.

Мястото е големия салон на Народно читалище "Развитие-1892" - гр.Бяла Слатина.
#5 Alexander Zhivkov 30-07-2010 09:53
Браво - това е полезна информация къде ще можем да го гледаме, надявам се повече хора да видят тази информация и да отидат на този спектакъл. Също се надявам пък за останалите които не успеят да присъстват на живо някой да го запише на видео което да публикуваме в този сайт.
Добавете коментар