Въздухът трепери така, както може само на полето, сякаш земята гори и всичко се размива над нея. Всичко е притихнало, скрило се е в сянката на дърветата и под стрехите на старите къщи украсени като с гирлянди от гнездата на лястовици. Лозниците са се покрили със зеленина, а изпод нея набъбват едри гроздове и изпълват устните с благост на грозде и вино. Току по прегорялата земя претича някое мишле, току се чуе някое куче да излезе от пладнешката дрямка и да се разлае, току прихнат деца от смях - сякаш жегата не се отнася за тях.
 
 
Земята е цялата жарава, а там на площада на селото някакви хора, да им се чудиш дали не са слънчасали нещо се суетят - редят пейки, надуват балони, слагат тонколони, опъват кабели, а земята ги обгръща в нажежен въздух, пресушава гърлата им, изпълва бръчките около очите със светлина и притваря погледа, така че всичко да придобие очертанията на мираж. 
 
 
 
Притихнало е селото, а в сърцето му пулсира вълнение като при първа среща, като за среща след много години със стара любов, стара и неизживяна. Раздяла, която знаеш, че е необходимото зло, през което трябва да мине човек, за да порасне, да надмогне себе си, да преодолее болката. Пулсира сякаш сърцето на селото, площада, паметника, църквата притихнала в своята молитва, самолетът сякаш готов да излети отново, но най-вече онези луди хора дръзнали в тоя пек да се върнат на село и да подарят себе си на хората. 
 
Свечерява се, а небето сякаш разбира и спуска завеси от сиви облаци преди концерта. Всички усещат с всяка клетка от тялото си, че няма да завали, няма да има буря, не и преди концерта. Пейките постепенно се запълват, портите на къщите проскърцват сякаш поздравявайки своите стопани с "Фалмис".
 
Откога не се е случвало нещо да ги събере на площада, нещо да ги развълнува, нещо да ги върне към младостта, да махне ръждата от сърцата и умовете и да донесе усмивка и благодат. Въздухът вече не трепери толкова от жегата на земята, но сякаш електричество пресича разстоянието между публиката и сцената. Очаквания, погледи, критика, радост, сълзи.
 
Водещите поздравяват събралите се хора с "Фалмис" - цялото село, гостите и даже няколко души специално пристигнали да гледат това "завръщане". 
 
 
Децата ви се върнаха, хора, върнаха се да донесат блага вест. Върнаха се, защото има по-силни неща от богатството, удобството и светлините на града. Те донесоха поздрав не толкова с концерта, не с изпълненията си, не с красивите си носии, а със сърцето си, което цялото биеше в едно толкова силно, че да пулсира целия площад в един ритъм. И видяха отсреща очите ви изпълнени с цветовете на концерта, с вълнението на това да танцуваш у дома, пред роднините, приятелите, любовите, пред копнежите, мечтите от детството и ожулените колена, пред спомените и  неугасващата надежда за бъдеще. 
 
 
 
Няма концерт, на който  изпълненията на ансамбъл  "Фалмис" да са били натоварени с повече очаквания, нямаше начин да няма много грешки, от които всяка да е вярна сякаш, за да ни напомни, че без грешки няма порастване и че грешките са най-видими вкъщи, където не можеш да скриеш лицето си в анонимността на големия град, където клюкарите ще те обсъдят, критиците ще те оплюят, роднините ще те прегърнат, приятелите ще те поздравят, но всички, абсолютно всички ще говорите за едно и също - Фалмис, а църквата отзад ще се поклаща в отговор "У век фалим"
 
 
 
 
Искаме да благодарим на всички, които превърнахте този ден в празник - Фалмис не са само танцьорите, певците, хореографите, ръководителите, музикантите - Фалмис сме всички, които заедно споделихме това вълнение, защото едните без другите не можем. 
 
Благодарим за съдействието на общината и кметството за предоставената възможност да покажем програмата си на "родна" земя. Благодарим на приемащата публика, за неспиращите аплодисменти и за чудните хора, които се извиха и всички се включиха. Благодарим за доверието да бъдем част от вашето знойно лято и да внесем полъх на младост и вяра. 
 
До нови срещи!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните