Връзките между България и Унгария са древни и здрави. Доказаха го и добрите отношения между Дружеството на банатските българи в България – Фалмис и Унгарския културен институт в София. На 14 март в Чипровци на паметника на банатския българин Стефан Дуньов представители на Посолството на Унгария в България и Унгарския културен институт тържествено отбелязаха националния празник на Унгария – Деня на революцията и борбата за национална свобода от 1848-1849 г.

Официални гости на тържеството бяха г-жа Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, г-н Золтан Хорват – първи съветник към Посолството на Унгария и г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт.

На 14 март 2019 г. танцьорите от ансамбъл „Фалмис“ бяха мостът, по който се сляха минало и бъдеще, унгарци и българи; някогашен Банат, родно място на унгарския национален герой Стефан Дуньов, и днешното битие на общността ни в София. С унгарски танци, хореография на Димитър Корчаков, банатските българи внесоха банатската атмосфера в Чипровци.


Международно признание на държавно ниво за танцьорите от ансамбъл „Фалмис“! На националния си празник унгарският посланик се фотографира с тях за благодарност, че са почели с участието си унгарския национален герой, банатския българин от Винга Стефан Дуньов, пред чиито паметник са фотографиите! История, политика, традиции, изкуство, всичко обединено чрез танца!

Повече снимки от фотографа ни Иван Кирков тук.