oresh

На 18 май 2008 г. пътувах с певческия  състав при читалище „Съединение-1923” (където съм дългогодишен участник) до село Ореш, община Свищов, за Петия събор на католиците в България. Участвахме тази година само с песни, тъй като децата танцьори бяха в Каварна на Петия общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”...

Аз съм роден в Бърдарски геран и остарях с проблемите на селото. При пътуването наблюдавах полята и селата до с.Ореш и не видях никъде така обработена земя като в Бърдарски геран, но за съжаление и нито едно село с толкова запустели и срутени къщи и дворове, като в нашето село.

За два часа и половина пристигнахме. По програма в 9,30 ч. влезнахме в църквата, където започна литургията. Отец Ремо Гамбакорта (италианец, но от дълги години вече работи в България) наблегна в проповедта си на отговорността, която ние възрастните носим при предаването на католическата вяра на по-младите и в този век на все по-изкушаващи развлечения да изграждаме у тях добродетели. Направи ми впечатление, че в храма пееха деца и лицата им излъчваха светлина, детска нежност, усмивка и спокойствие. Те имат вероучение в училище и изнесоха сценка с младия свещеник отец Енцо.

Програмата в читалището започна в 11,30 ч. Имаше приветствие от кмета на Ореш, от кмета на община Ореш и от един професор от София. Всички бяха млади, с висше образование и с голямо уважение се изказваха за католиците и за събора.

На събора участваха състави от Ореш, Драгомирово, Малчика, Бърдарски геран, Белене и др. Най-силно впечатление ми направиха съставите на гр. Белене – деца и младежи с техните северняшки хора. Това не може да се опише, това трябва да се види. Те не стъпваха на сцената! Представиха програма повече от час – като истински професионалисти.

Съставът от село Ореш изпя химна на Ореш, написан от Павел Куков от Гостиля.
Съборът имаше много спонсори, което помогна на всички да преживеят един незабравим ден в Ореш.

Накрая пя известната певица Гуна Иванова, чиито песни раздвижиха всички гости и домакини и хорото се изви из читалищния салон и на сцената.


 


Добавете коментар