На 16 юни от 10 ч. в изложбената зала на Министерството на културата се събраха българи от всички краища на света, за да участват на празника, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Деца от българските общности зад граница получиха наградите си за участието в конкурсите за рисунка и есе, които Агенцията организира всяка година.

"България в моите мечти" за пореден път бе темата на конкурса за рисунка и детските сърца ни показаха в картините си разноликото лице на Родината, такова каквото го виждат по време на ваканциите при баба и дядо, такова, каквото го пазят в спомените си, такова, каквото си го представят, защото никога не са били тук...

 

Изложбата бе открита от г-н Стефан Данаилов, министърът на културата, заедно с вицепрезидента на Република България г-н Ангел Марин и представители от ДАБЧ. С песните на вокална група "Дъга" доброто настроение бе гарантирано.
Моника Лацко от лицея в Стар Бешенов спечели трета награда в трета възрастова група, като първа награда не бе присъдена. С нея от Румъния дойде и майка й Габриела Бали, както и учителки от лицея - Анка Наков, Станка Велчов, Мария Керчов и шофьора им - Лука Първан. Кметът на Стар Бешенов, г-н Георги Наков също уважи събитието и поздрави Моника за ценната награда.

Гостите от Стар Бешенов бяха грижливо посрещнати от г-н Йордан Колев, който отговаря за българите в Румъния и Сърбия в ДАБЧ. А католическата енория "Свети Йосиф" отново любезно предостави гостоприемството си и приюти банатските българи, за което сърдечно благодарим.

 

Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните