Стана вече традиция деца, които учат в лицея „Св.св. Кирил и Методий” в Стар Бешенов да участват в конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти”, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина. И тази година има спечелена трета награда в трета възрастова група, като няма присъдена първа награда в този сектор...

Моника Лацко е на 16 години. Унгарка е и живее в село Керестур на 20 км. от Стар Бешенов, но учи в българския лицей и с радост все участие в този конкурс. Наред с другите деца, Моника учи български език и се надяваме посещението й в България на 16 юли, когато ще бъде открита изложбата и връчени наградите да й донесе много хубави впечатления.

За награждаването от Банат ще дойде делегация начело с кмета на Стар Бешенов г-н Георги Наков. Можете да се видите с гостите и награденото момиче на 16 юли от 10 ч. в изложбената зала на Министерството на културата, бул. Александър Стамболийски 17.

 

Малко повече за тазгодишния конкурс:

В осмото издание на Международния конкурс по изобразително изкуство „България в моите мечти” участваха 447 деца и юноши от 25 държави:
Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Швейцария, Великобритания, Ирландия, Испания, Чехия, Словакия, Сърбия, Румъния, Гърция, Кипър, Украйна, Казахстан, Сирия, Кувейт, Китай, ОАЕ, РЮА, Канада, САЩ и Аржентина.

Броят на изпратените творби до агенцията е 590. Най-голям е броят на участниците от Украйна, следвани от Сърбия, Великобритания и Канада.

По регламент участниците са разпределени в три възрастови групи: от 6 до 10 години – първа група, от 11 до 14 години – втора група и от 15 до 18 години – трета група.

Жури с председател Румен Статков и членове Събина Иванова и Коянка Димитрова определи следното класиране:

НАГРАДАТА НА ЖУРИТО СЕ ПРИСЪЖДА на
Кристиян Лютгенс /10 г./ и Аника Лютгенс /6г./
от Хамбург, Германия

Добавете коментар