Танцовият състав към читалище „Съединение-1923” участва на Петия общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”, проведен в Каварна от 16 до 18 май, благодарение на подкрепата от страна на община Бяла Слатина. Съборът се организира от община Каварна, Министерство на културата, Министерство на образованието и Продуцентска къща „Пирина”.

На фестивала сред многобройните участници от българските общности зад граница банатските българи бяха представени от Бърдарски геран (община Бяла Слатина), Иваново (Сърбия) и Асеново (община Никопол).

kavarna

С младите танцьори пътуваха г-жа Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, и Светлана Караджова като представител на община Бяла Слатина. 

Освен директните вечерни предавания,  през трите дни всички участия се записваха, така че поне няколко телевизии (7 дни, М САТ, Херос, Родина, Евроком и др.) ще въртят още дълго концертите от фестивала в Каварна. За наша радост, макар и уморени и изнервени, младежите се представиха блестящо, което е гаранция, че ще бъдат канени и на други подобни фестивали.


На 17 май от 18 ч. се състоя ревюто на народни носии, където танцовият състав на Бърдарски геран участва с две двойки – Катерина Велчева и Мирослав Йовчев със старинна бешеновска носия на мома и ерген, а Ирина Босилкова и Георги Йовчев представиха по-нов вариант на носия на младоженци от Бърдарски геран. Силното участие на банатски българи беше запомнящо се, но само един банатски костюм спечели – Ирина Босилкова спечели трето място с носия на млада булка.

В конкурса за Мис и Мистър „Фолклор” напрежението се увеличи значително – почти всички групи имаха участници, а фен-клубът на всяка от двойките се опитваше да надвика останалите и да помогне на журито при оценяването. Нашите представители бяха Поля Стоянова и Георги Йовчев и всички се надявахме да спечелят както заради старинността на носиите, така и заради чара на младежите. Агитката на Бърдарски геран бе една от най-шумните, но все пак наградата отиде при двойката от Иваново (Сърбия).


От 18 ч. се състоя последното предизвикателство – надиграването „Кръшна ръченица”, където участваха Катерина Велчева и Мирослав Йовчев. За съжаление не успяха да се преборят с конкуренцията на професионалистите и отпаднаха от надпреварата, но за групата от Бърдарски геран беше важно, че имахме наши представители и в тази част от фестивала.


Всички изпълнения и конкурси се заснемаха – и от деня и от вечерта, така че няколко телевизии ще излъчват във времето части от фестивала и още дълго ще се говори за фестивала в Каварна.


Танцовият състав при читалище „Съединие-1923” благодари на община Бяла Слатина за финансовата подкрепа и възможността да участват на този престижен фестивал. Без разбирането на общинското ръководство тези невероятни дни в Каварна биха били невъзможна мечта.

Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните