Танцовият състав към читалище „Съединение-1923” участва на Петия общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”, проведен в Каварна от 16 до 18 май, благодарение на подкрепата от страна на община Бяла Слатина. Съборът се организира от община Каварна, Министерство на културата, Министерство на образованието и Продуцентска къща „Пирина”.

На фестивала сред многобройните участници от българските общности зад граница банатските българи бяха представени от Бърдарски геран (община Бяла Слатина), Иваново (Сърбия) и Асеново (община Никопол).

kavarna

С младите танцьори пътуваха г-жа Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, и Светлана Караджова като представител на община Бяла Слатина. 

Освен директните вечерни предавания,  през трите дни всички участия се записваха, така че поне няколко телевизии (7 дни, М САТ, Херос, Родина, Евроком и др.) ще въртят още дълго концертите от фестивала в Каварна. За наша радост, макар и уморени и изнервени, младежите се представиха блестящо, което е гаранция, че ще бъдат канени и на други подобни фестивали.


На 17 май от 18 ч. се състоя ревюто на народни носии, където танцовият състав на Бърдарски геран участва с две двойки – Катерина Велчева и Мирослав Йовчев със старинна бешеновска носия на мома и ерген, а Ирина Босилкова и Георги Йовчев представиха по-нов вариант на носия на младоженци от Бърдарски геран. Силното участие на банатски българи беше запомнящо се, но само един банатски костюм спечели – Ирина Босилкова спечели трето място с носия на млада булка.

В конкурса за Мис и Мистър „Фолклор” напрежението се увеличи значително – почти всички групи имаха участници, а фен-клубът на всяка от двойките се опитваше да надвика останалите и да помогне на журито при оценяването. Нашите представители бяха Поля Стоянова и Георги Йовчев и всички се надявахме да спечелят както заради старинността на носиите, така и заради чара на младежите. Агитката на Бърдарски геран бе една от най-шумните, но все пак наградата отиде при двойката от Иваново (Сърбия).


От 18 ч. се състоя последното предизвикателство – надиграването „Кръшна ръченица”, където участваха Катерина Велчева и Мирослав Йовчев. За съжаление не успяха да се преборят с конкуренцията на професионалистите и отпаднаха от надпреварата, но за групата от Бърдарски геран беше важно, че имахме наши представители и в тази част от фестивала.


Всички изпълнения и конкурси се заснемаха – и от деня и от вечерта, така че няколко телевизии ще излъчват във времето части от фестивала и още дълго ще се говори за фестивала в Каварна.


Танцовият състав при читалище „Съединие-1923” благодари на община Бяла Слатина за финансовата подкрепа и възможността да участват на този престижен фестивал. Без разбирането на общинското ръководство тези невероятни дни в Каварна биха били невъзможна мечта.

Добавете коментар