oresh

На 18 май 2008 г. пътувах с певческия  състав при читалище „Съединение-1923” (където съм дългогодишен участник) до село Ореш, община Свищов, за Петия събор на католиците в България. Участвахме тази година само с песни, тъй като децата танцьори бяха в Каварна на Петия общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”...

Аз съм роден в Бърдарски геран и остарях с проблемите на селото. При пътуването наблюдавах полята и селата до с.Ореш и не видях никъде така обработена земя като в Бърдарски геран, но за съжаление и нито едно село с толкова запустели и срутени къщи и дворове, като в нашето село.

За два часа и половина пристигнахме. По програма в 9,30 ч. влезнахме в църквата, където започна литургията. Отец Ремо Гамбакорта (италианец, но от дълги години вече работи в България) наблегна в проповедта си на отговорността, която ние възрастните носим при предаването на католическата вяра на по-младите и в този век на все по-изкушаващи развлечения да изграждаме у тях добродетели. Направи ми впечатление, че в храма пееха деца и лицата им излъчваха светлина, детска нежност, усмивка и спокойствие. Те имат вероучение в училище и изнесоха сценка с младия свещеник отец Енцо.

Програмата в читалището започна в 11,30 ч. Имаше приветствие от кмета на Ореш, от кмета на община Ореш и от един професор от София. Всички бяха млади, с висше образование и с голямо уважение се изказваха за католиците и за събора.

На събора участваха състави от Ореш, Драгомирово, Малчика, Бърдарски геран, Белене и др. Най-силно впечатление ми направиха съставите на гр. Белене – деца и младежи с техните северняшки хора. Това не може да се опише, това трябва да се види. Те не стъпваха на сцената! Представиха програма повече от час – като истински професионалисти.

Съставът от село Ореш изпя химна на Ореш, написан от Павел Куков от Гостиля.
Съборът имаше много спонсори, което помогна на всички да преживеят един незабравим ден в Ореш.

Накрая пя известната певица Гуна Иванова, чиито песни раздвижиха всички гости и домакини и хорото се изви из читалищния салон и на сцената.


 


Добавете коментар


Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните