Живо наследство 1

Този израз се превърна в център на банатското българско присъствие на откриването на фотоизложбата по програма „Живо наследство” в Художествената галерия „Илия Бешков” в Плевен на 15 март.
Трима банатски българи - Гюро Лавров, Емил Делин и Симеон Русинов, всички родом от Асеново, попълниха празните места в снимката с празнично облечените момичета, представяща проекта на родното им село.

Изложбата е по едноименния проект на Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФГРИ). Програма „Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

 Живо наследство 3

Експозицията ще бъде представена от Илияна Николова – изпълнителен директор на Фондацията и авторът на фотографиите Антоан Божинов. С присъствието си уважи изложбата и Найден Зеленогорски, кмет на гр.Плевен.

Живо наследство 4

Традициите оживяват в това фотографско пътешествие едновременно в миналото и бъдещето на страната ни. 29-те фотографии улавят различни моменти от осъществяването на местните инициативи по програмата „Живо наследство” на ФРГИ.
Вече осма поредна година Фондация „Работилница за граждански инициативи” работи по програма “Живо наследство”. Чрез тази инициатива се подпомагат опазването и популяризирането на българските традиции с активното участие на местните общности.

Живо наследство 2

През 2010 година по „Живо наследство” са подкрепени проекти на 20 организации за развитието и съхраняването на местната култура, история и занаяти в малките населени места. През същата година програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и медийното партньорство на Сателитния канал на БНТ.

Живо наследство 5

Всеки един от подкрепените финансово 20 проекта интерпретира по различен начин фолклора и оживява специфични за отделни региони на страната ритуали, празници, предмети от бита, игри или символи, изграждали ежедневието на някогашните българи.
Местните инициативи не само възстановяват дадена традиция, но предлагат и алтернативи за запазването й, като едновременно с това осъвременяват различни нейни аспекти, за да изглежда тя разпознаваема и близка до младите.

Коментари  
+3 #1 Guest 23-03-2011 10:25
Щяхме да се гордеем повече, ако имахме покана за събитието и възможността да покажем нашите празнични ястия!!! Но на всички, които бяха - благодарим!
Добавете коментар