ФРГИ

Традициите оживяват

 „Наследството не е дърво, църква, занаят  или камбана, а онова, което хората решат да си спомнят.” 

Над  270 човека от цялата страна, активни участници в програма „Живо наследсто” ще представят на софиянци и гостите на столицата, това, което си спомнят в един нетрадиционен фестивал „Живо наследство”. Kолоритни кукерски и момински обичаи, каракачански и цигански танци, както и демонстрация на различни занаяти и народни обичаи ще бъдат представени на 25 септември от 15.30 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София. Организатор на събитието е  Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Фестивалът представя 20-те инициативи от програма „Живо наследство”  на ФРГИ, две от които са на банатските българи от Бърдарски геран и Асеново. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България.

 Всички желаещи ще могат на живо не само да видят, но и да опитат сами да изплетат шарени чорапи, да си избродират шевица, да си направят бижута от мъниста или кукли от слама, да си изработят декоративни дървени каручки, да пострелят със специално изработени дървени стрели или да се запознаят с някои от тайните на грънчарството.

Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири.

Програма „Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за    България ” и медийното партньорство на списание National Geographic България .  Партньори на събитието са Столична община и БНТ.

Добавете коментар