Асеново 1

На 14 септември 2010 г от 11,30 ч. в читалището в село Асеново бяха представени книгата и диска по проекта „Празнична трапеза от банатски ястия от село Асеново”. Реализиран е по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Целта на проекта бе да запази и предаде на бъдещите поколения традиционните банатски ястия приготвяни някога и сега, с начина на приготвянето и рецептите към тях.

На представянето на книгата присъства лично кмета на общината д-р Валери Желязков, който поздрави Мария Иванова и всички участници в проекта, а отец Станислав благослови празничната трапеза преди да опитат всички от вкусотиите.

На тържеството присъстваха зам.-кмета Надка Божинова, началник отдел „Култура” Калинка Ангелова, кметове и секретари на читалища от общината, представители на МИГ Никопол и общински съветници. Радостни децата подаряваха книгите, изработени с тяхно участие.

Асеново 2

Мария Иванова отправи покана към всички присъстващи да поканят своите близки на 25 септември от 14,30 ч. в Борисовата градина в София, където ще могат да вкусят от банатските ястия на асеновчани на фестивала, организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

От 16 до 18 септември 2010 Мария Иванова и екипът й ще участват в Международна среща на МИГ по европрограмите, която ще се проведе в Унгария, и ще предоставят за дегустация някой традиционни банатски ястия: шарен асеновски козунак, пита залепена и саланкарчита.

Коментари  
+1 #1 Guest 15-09-2010 12:05
Поздравявам банатчаните от Асеново! Те са един от добрите примери как с усърдие могат да се постигнат много хубави неща. Ако продължава да се работи в този дух банатските българи в България няма да изчезнат! Пожелавам им бъдещи успехи!
#2 Guest 15-09-2010 23:01
Поздравления земляци! За положения труд, за ентусиазма, за лъхащото от снимките заразяващо чудесно настроение. Специални поздравления за бързината, с която се представихте във falmisq, за да се порадват с вас и тези, които са надалече. Докато има хора като вас, ще бъде жив и духът на нашите предци.
+1 #3 Guest 23-09-2010 14:45
Честита втора книга, майче! Поклон за духа, упоритостта, желанието и нестихващите сили, с които вършиш всички тези неща! Поздравления за всички, които спомогнаха за осъществяването на проекта!
Добавете коментар