1. Изненада ли Ви молбата на Дружеството на банатските българи в България - Фалмис да създадете музика за нов танц, който да разказва историята на общността?

Да, наистина за мен беше приятна изненада Вашата покана, защото имам специално отношение към българските общности зад граница, поради много причини, които сигурно са ви известни. От друга страна всяка различна провокация за творчество е добре дошла в съзнанието ми. Те дават нов импулс, нова звукова среда и начин на мислене и изразяване. С голям интерес изучавам музикалните специфики на всички региони в страната ни, които са много богати и колоритни.

2. Какво Ви вдъхнови в процеса на работата?

Самата творческа задача беше планирана така, че да разкрие различни интонационни характеристики на региона, в който компактно живеят банатските българи днес. От музикална гледна точка палитрата е много пъстра и аз съм се опитал да я изразя по възможно най-добрия и стилен начин. Не мога да не споделя за автентичните песни в средата на танцовата постановка, които за мен са едни истински песенни диаманти. Провокираха ме много и ми дадоха "рецептата" за целия звуков облик.

3. Как се роди името на танца?

 Името се роди по логичен път - Бърдарски геран се намира на юг от Банат и затова "Южнобанатски игри".

3. Какви са очакванията Ви за премиерата на новия танц, създаден от Вас и от хореографа Евгений Вучков, който ще бъде представен на 27 януари? Бихте ли писали музика в духа на банатския български фолклор и в бъдеще?

Когато преди около 20 години за първи път отидох в Бесарабия, усетих силата, духа, вярата и запазените традиции при нашите сънародници. Прекланям се пред предаността и съхранението на музиката, традициите и обичаите на всички български общности зад граница. За мен въпрос на чест, че се обръщате с доверие към мен за реализирането на такива творчески задачи. Сътрудничеството ни с Евгений Вучков беше много интересно и за мен успешно.

Желая от сърце дълголетие на "Фалмис", а на всички участници в ансамбъла ще кажа - "Преживявайте танца и музиката - за да въздействат те, трябва да се правят от сърце!".

Танцът е създаден по проект, осъществен по Програма за възстановяване и развитие на любителски организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“, проект № LT 2022-78.

Falmis.org благодари на всички творци, които участваха в музикалния състав на проекта:


МАРЕК ДЯКОВ - музика и диригент, акордеон

 


ХРИСТИНА БЕЛЕВА - гъдулка

 


ДАРИНА ЗЛАТКОВА - вокал

 


ЖИВКО ВАСИЛЕВ - кавал

 


КОСТАДИН АТАНАСОВ - гайда

 


ПЕТЪР МИЛАНОВ - тамбура

 


Атанас Стоянов - тъпан

Теодор Янков - звукозапис

Проектът се осъществява по Програма за възстановяване и развитие на любителски организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“, проект № LT 2022-78.

Добавете коментар