Иваново 4

Идеята за дружество се ражда на международна среща на банатските българи през 2000 година, когато са набелязани и основните му цели – опазване на традициите, езика и културата на предците. През 2001 е утвърден и статутът на Културното дружество. Избрано е и ръководство с председател Стоян Василчин.

Иваново 5

Това е началото на работата на КУД, но и преди тази дата много хора са работили всеотдайно и безрезервно посветени на тази идея. Още в началото на 60-те е основана фолклорна секция и това е било началото на фолклорната традиция.  Оттогава и  досега много поколения са пренасяли през времето фолклора и езика на банатските българи. Трудно е да бъдат изброени имената на всички, които са се посвещавали на тази идея – Рафаел Василчин, Авустин Калапиш, Тереза Гуран, Андрия Гуран, Йосиф Дамянов и много други.

Иваново 3

Празникът беше отбелязан с богата художествено-музикална програма. Най-малките участници със своите рецитации, песни и танци спечелиха симпатиите на публиката. Впечатляващо беше изпълнението на първия фолклорен състав на КУД – млади хора, които преди 10 години са били деца, както и настоящият фолклорен състав под ръководството на хореографа Жарко Мойсилович.

Иваново 2

Ана Дамянов, секретар на КУД, представи пред гостите на тържеството дейността на Дружеството през изминалите 10 години – многобройни участия в празници и фестивали, взаимни гостувания и сътрудничество с банатските българи от Стар Бешенов (Румъния) и Бърдарски геран (България).

Тържеството уважиха гости от България, Румъния и Сърбия. Посолството на Република България в Белград и Агенцията за българите в чужбина поднесоха поздравителни адреси, а ръководството на КУД от своя страна благодари на всички, които през изминалите 10 години са помагали и с които са имали успешно сътрудничество.

Иваново 1

Празникът беше не само ретроспективен погед към изминалите 10 години, но и израз на уверението и надеждата, че банатските българи в Иваново ще продължат да работят за опазване на своите традиции, език и култура.
 

Коментари  
+2 #1 Guest 13-06-2011 11:49
Честита годишнина братя ивановчани! Почитайте и подържайте своето огнище на култура, приятелство с българите по света и съхранение на националния дух, пренесен през вековете и завещан ни от дедите! Бъдете здрави и силни духом всички и най-вече вашите водачи в това благородно дело!
Добавете коментар