Съюза на Банатските Българи от Румъния, Филиал Винга, организира на 10 ноември 2012 г. среща на банатски българи от Румъния, България и Сърбия по случай стогодишнината от раждането на голямата банатска българска личност АНТОН ЛЕБАНОВ – вингански народен будител, патриарх на банатското българско винганско поетическо и литературно творчество, представител на българската публицистика.

Срещата започна в работната зала на кметството с един симпозиум, посветен на живота и дейността на Антон Лебанов – верен син на Винга. На този симпозиум взеха участие председателя на Съюза на Банатските Българи от Румъния (С.Б.Б.-Р) –  депутата Никола Миркович, почетния председател на С.Б.Б.-Р. – професор Карол Матей Иванчов, представители от Винга, Стар Бишнов, Бречкя, Тимишора, Арад, Дета, Дента, Съниколау Маре заедно с председателите на съответните филиали, кмета на Винга – Негрей Йоан, енорийския свещеник Стоян Мирчов.

Ггости от България от Асеново начело с Мария Иванова, представители от Сърбия, от Иванов, начело с кмета Йошка Дудуй и заместник-кмета Василчин Маре, от редакцията на вестник „Наша глас” и списанието „Литературна мисъл”, граждани на Винга, ансамбъла „Българче” от Винга с техните ръководители и не на последно място господин Ранков Йоан, господин Драгинов Франци – председател на филиал Винга и госпожа Неделку Екатерина, които водиха този симпозиум.

Симпозиумът започна с минута мълчание, след което господин Ранков представи живота и дейността на големия поет, журналист и преводач Антон Лебанов (роден във Винга на 14 ноември 1912 г. и починал в София на 3 март 2008 г.). Децата от ансамбъла „Българче” рецитираха избрани стихотворения от Антон Лебанов, стихотворения, които са събрани в първата му книга „Младежки спомени. Любовна лирика. Юбилейни години”, книга излязла едва през 2006 г. в Тимишоара.

 

След симпозиума бе отслужена възпоменателна литургия – requiem от отец Стоян Мирчов в римо-католическата църква във Винга (седма по големина в Европа). Оттук, заедно със свещеника и децата,облечени в народна винганска носия, присъстващите вървяха до родната къща на Антон Лебанов, където се състоя откриването на паметна плоча на родната къща на роета. (Сега в родната къща на Антон Лебанов живее кмета на Винга.)За гостите бе уреден обяд в Българската къща, след което членвете на ансамбъла „Българче”, ръководени от Ади Косилков и Ани Тодорович представиха културно-музикална програма. Програма се състоя от банатски, български, румънски и унгарски народни танци, а формацията на Перку Романов изсвири няколко красиви народни песни.

Този ден остава един хубав, красив и мил спомен за всички, които са присъствали на това много добре организирано събитие, за всички които са имали възможността да опознаят лично Антон Лебанов – един от най-главните представители на българската публицистика и на българското литературно творчество в стихове от Банат, който остава познат за следващите поколения като автор на поемата „Събуждане”.

 


Коментари  
+4 #1 Guest 14-11-2012 11:20
Искрено се зарадвах да прочета тази чудесно написана и илюстрирана информация за честването във Винга. Всяка вест (тези вести до сега са малко и редки), която стига до мене от родното място на прадедите ми: Ловров, Косилков и Делин ми е много интересна и скъпа, но не научих от посещаваните сайтове за подготовката на празника и поканата към асеновчани да участват в него.
Добавете коментар