Съюза на Банатските Българи от Румъния, Филиал Винга, организира на 10 ноември 2012 г. среща на банатски българи от Румъния, България и Сърбия по случай стогодишнината от раждането на голямата банатска българска личност АНТОН ЛЕБАНОВ – вингански народен будител, патриарх на банатското българско винганско поетическо и литературно творчество, представител на българската публицистика.

Срещата започна в работната зала на кметството с един симпозиум, посветен на живота и дейността на Антон Лебанов – верен син на Винга. На този симпозиум взеха участие председателя на Съюза на Банатските Българи от Румъния (С.Б.Б.-Р) –  депутата Никола Миркович, почетния председател на С.Б.Б.-Р. – професор Карол Матей Иванчов, представители от Винга, Стар Бишнов, Бречкя, Тимишора, Арад, Дета, Дента, Съниколау Маре заедно с председателите на съответните филиали, кмета на Винга – Негрей Йоан, енорийския свещеник Стоян Мирчов.

Ггости от България от Асеново начело с Мария Иванова, представители от Сърбия, от Иванов, начело с кмета Йошка Дудуй и заместник-кмета Василчин Маре, от редакцията на вестник „Наша глас” и списанието „Литературна мисъл”, граждани на Винга, ансамбъла „Българче” от Винга с техните ръководители и не на последно място господин Ранков Йоан, господин Драгинов Франци – председател на филиал Винга и госпожа Неделку Екатерина, които водиха този симпозиум.

Симпозиумът започна с минута мълчание, след което господин Ранков представи живота и дейността на големия поет, журналист и преводач Антон Лебанов (роден във Винга на 14 ноември 1912 г. и починал в София на 3 март 2008 г.). Децата от ансамбъла „Българче” рецитираха избрани стихотворения от Антон Лебанов, стихотворения, които са събрани в първата му книга „Младежки спомени. Любовна лирика. Юбилейни години”, книга излязла едва през 2006 г. в Тимишоара.

 

След симпозиума бе отслужена възпоменателна литургия – requiem от отец Стоян Мирчов в римо-католическата църква във Винга (седма по големина в Европа). Оттук, заедно със свещеника и децата,облечени в народна винганска носия, присъстващите вървяха до родната къща на Антон Лебанов, където се състоя откриването на паметна плоча на родната къща на роета. (Сега в родната къща на Антон Лебанов живее кмета на Винга.)За гостите бе уреден обяд в Българската къща, след което членвете на ансамбъла „Българче”, ръководени от Ади Косилков и Ани Тодорович представиха културно-музикална програма. Програма се състоя от банатски, български, румънски и унгарски народни танци, а формацията на Перку Романов изсвири няколко красиви народни песни.

Този ден остава един хубав, красив и мил спомен за всички, които са присъствали на това много добре организирано събитие, за всички които са имали възможността да опознаят лично Антон Лебанов – един от най-главните представители на българската публицистика и на българското литературно творчество в стихове от Банат, който остава познат за следващите поколения като автор на поемата „Събуждане”.

 


Коментари  
+4 #1 Guest 14-11-2012 11:20
Искрено се зарадвах да прочета тази чудесно написана и илюстрирана информация за честването във Винга. Всяка вест (тези вести до сега са малко и редки), която стига до мене от родното място на прадедите ми: Ловров, Косилков и Делин ми е много интересна и скъпа, но не научих от посещаваните сайтове за подготовката на празника и поканата към асеновчани да участват в него.
Добавете коментарWarning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/falmisog/public_html/components/com_jcomments/tpl/default/tpl_form.php on line 210

Търсим Потомци

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните