Измина повече от месец откакто група от 13 човека от Гостиля и още 5 от Бърдарски геран пътувахме до Румъния и до Стар Бишнов в област Банат.
И така на 18април сутринта в 6 ч. потеглихме за Оряхово за ферибота, там почакахме малко, но общо взето минахме сравнително бързо. За много от нас това бе първо пътуване с ферибот и първо ходене -У БАНАТА.

g

В 8.55ч стъпихме в Румъния пътищата смело мога да кажа са по-лоши от нашите на много места, но 15 часа пътуване са много и доста изморителни. Населените места през който минахме са 61 на брой и „фала Богу” в 20 ч. спряхме в Стар Бишнов пред кметството.
Първото нещо което ми направи впечатление е големия площад и голямата църква. Много е висока камбанарията и сигурно се вижда от всички краища на селото. Посрещнаха ни и ни поканиха в сградата на кметството една добре подържана и обзаведена сграда със всички съвременни комуникации.
Разпределиха ни за нощуване по къщите и така на 19 април сутринта се събрахме пак на площада и потеглихме за МАРИЯ РАДНА, там където се намира чудотворната икона за всички католици от цял свят. Огромна църква, много богата вътре. В самата църква имаш усещане за нещо различно, просто въздуха трепти – поне аз това усетих, до вечерта посетихме и градчето ВИНГА. Същото усещане огромна църква вътре има девет олтара. Спряхме в Арад, малко чисто градче. Там ни наваля дъжд, но бяхме доволни от цялото пътуване и от видяното.
И ето вече е 20 април 2008г. Площадът се пълни с хора, деца прииждат от всички страни в носии познати на всички банатчани, малки големи. Знамена румънски и много български естествено, балони бели, зелени и червени. Последни приготовления и ето пристига Н В СИМЕОН ВТОРИ. Всеки иска да го види да е близо до него да го снимат – имаше много журналисти и много любители като мен с личната ми камера.Имаше литургия в църквата, която събра много хора, явно за там това е обичайно, но ние банатските българи от Гостиля просто ни учуди. След това посрещане на площада пред училището. Там аз снимах и взех интервю от царя и от кмета на Стар Бишнов. Мисля, че се справих не лошо. Последва обяд за всички гости, уважили празненството по случай 200-годишнината на селото и оттук нататък започва най-веселата част от нашето прекрасно пътуване – музиката, танците на всички присъстващи състави от Румъния и от БЪЛГАРИЯ, а по точно от моето родно село ГОСТИЛЯ.
Това което видях там, това, което записах на камерата и което снимах, ще остане завинаги в съзнанието ми все още чувам музика и реч оттаму където и да се обърнех в този ден виждах хора, които по-някакъв начин са ми близки.
Деца облечени в носии малки и големи, всички играха и танцуваха, пяха и показаха нещ,а който мен ме впечатлиха. Те изпитваха гордост от това, че се чувстват българи и благоговееха пред думата БЪЛГАРИЯ. Това чувство просто е вътре в тях, те го носят в сърцата си. А ние погледахме още малко, послушахме и се събрахме към 21,20 ч. Потеглихме обратно към БЪЛГАРИЯ, към нашето всекидневие всеки от нас отнесъл в сърцето си спомена за едно пътуване отвъд Дунава. Винаги ме е впечатлявала мисълта за тези, които са се наели с нелеката задача да се върнат в далечната 1891 г. в БЪЛГАРИЯ. Какво е било това, което ги е накарало да потеглят, да дойдат тук, да преживеят отново мизерията глада и беднотията.
Надявам се всеки, който прочете това да усети тръпката, чувството и всичко, което ние цялата група преживяхме тези три дни, докоснали се до миналото така близко до всеки БАНАТСКИ БЪЛГАРИН.

АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ВИДИ СНИМКИ ОТ ПЪТУВАНЕТО ИЛИ ЗАПИС ОТ ПЪТУВАНЕТО НА ДИСК НЕКА МИ ПИШЕ НА Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. може и по тел.0877093857 с поздрав ПАВЛИНКА МАРТИНОВА КАРАДЖОВА -СОФИЯДобавете коментар