Първата покана за представяне на сборника „Банатските българи – преди и сега“ дойде от Мария Иванова от Асеново. И така на 1 декември, Първата адвентна неделя, в читалище „Петър Парчевич“ – 1927“ малкият салон събра родолюбци, милеещи за опазване на наследството на общността.

Книгата, от повод за среща, се превърна в мост, по които да минат идеите за бъдещи съвместни начинания – нещо, което преди бе видимо само в мечтите и някак плахо очакващо реализация.

Юлия Николова, председател на читалището, представи Светлана Караджова и Александър Лавров, които разказаха за процеса на създаване на книгата, за авторите на научните доклади и за съдържанието на изданието. Част от представянето бе и изложбата „Полъх от Банат“, представяща 14 фотографии от общността, която допринесе за атмосферата на събитието. 

Александър Лавров запозна присъстващите с инициативата на дружеството за създаване на копие на статуята на Дева Мария от Дева, която да бъде поставена в новия параклис в Чипровци като връзка на всички католици в България с люлката на Католическата Църква в България.

Светлана Караджова покани присъстващите на честванията по случай 22-годишнината на концепцията „Фалмис“, а жест на добра воля за сътрудничество е роденото в процеса споразумение танцьорите на ансамбъл „Фалмис“ да представят и асеновските палкенски игри на годишния си концерт съвместно с танцьори от Асеново. Автентичните вингански носии ще бъдат любезно предоставени за случая от Народно читалище „Петър Парчевич 1927“.

Повече снимки тук