Славата на ансамбъл "Фалмис" обикаля Интернет, захранва се от разговорите между хората, от усмивките и споделянето на впечатленията. От такъв разговор преди няколко месеца се роди и срещата, за която ще ви разкажем.
 
Кметът на село Драгомирово, община Свищов, Марин Крачунов потърси Дружеството на банатските българи в България - Фалмис с предложението ансамбълът да изнесе самостоятелен концерт на 19 октомври, на празника на селото. Идеята бе "Фалмис" да е подарък за потомците на банатските българи, заселили през 1881 г. изоставеното турско село Дели Сюле, станало по-късно Драгомирово.
 
Идеята бе приета веднага, тъй като предложението идеално се включваше в плана на ансамбъла да обиколи колкото може повече селища на банатски българи в трите държави през тази година с цел да разбуди сърцата и духовете за каузата на общността и запазване на фолклора.
 
 
Още по-радостен факт се оказа не-случайното присъствие на празника на певицата Екатерина Лазарова от Белене, която помогна на ансамбъла с песенната пауза, нужна за преобличане на костюмите. Всъщност участието й бе израз на дълбинната връзка между банатските българи в България и католицие от Северна България, от чиито селища тръгват към Банат предците ни. Когато тъчеш платното на историята на общността, такива срещи са особено знакови, ако умееш за разчиташ знаците и да гледаш на света с други очи.
 
 
Концертът на ансамбъл "Фалмис" бе първото подобно посещение на банатски българи в Драгомирово, но си обещахме срещите да станат по-чести, защото макар сега малцина потомци да са останали там, миналото ни задължава да пазим и помним.