Идеята да участваме в организирания от сдружение „Виделина и идентичност“ концерт за празника на Белоградчик на 29 юни 2019 г. не беше наша, но идеално пасна на посоката ни на развитие. Да покажем уникалността си в Северозапада, сред хилядолетните скали и северняшкия вихрен фолклор, бе като да си дойдем у дома, но не съвсем. В близост до Чипровци, люлката на католическата българска култура, през повея на влашките ритми на торлаците и северняшката широка дунавска ритмика на селата на някогашните павликяни, чрез гостите на провеждания в същия ден фестивал „От Тимок до Искър“, и като гвоздей на програмата се появихме ние – „Фалмис“ с целия наличен до момента репертоар.

Ансамбъл "Фалмис" огъва линията на времето и минало, настояще и бъдеще текат митологично едновременно тук и сега.
Някога, преди векове и преди десетки направени избори в лъкатушещия път на някогашната ни павликянска общност, нашите предци може би са изглеждали така, като нас в новото ни амплоа.

Тракийските хора са новост за нас, а автентичните тракийски носии носят полъха на уникалната история на общността ни.
Ансамбъл "Фалмис" за пръв път показа новото в репертоара си в Белоградчик на концерта "Виделина и идентичност" - автентични тракийски хора от село Огняново, община Елин Пелин, хореограф Димитър Корчаков.
Разширяването на територията на етничното землище преминава през танца и носията, за да покаже многоликата красота на българското.

Когато предците ни през 1738 г. основават Стар Бешенов в областта Банат и животът им започва да тече в пределите на Австро-Унгария, наред с порядки, бит и заемки в езика, във фолклора попадат неусетно и унгарски елементи. Затова ансамбъл "Фалмис" сега е единственият ансамбъл в България, който танцува унгарски танци като част от паметта, като полъх на влияние в нематериалната култура на общността си.

Българи, поели частици от всичко, до което са се докоснали. Научили се да обичат и уважават и чуждото, което живее редом до нас и с което градим общия си живот.

На финала с цялото ни неподправено самочувствие показахме красотата на банатския български фолклор. Когато трудът и упоритостта се възнаграждават със синхрон и красота!

Матея Наумова, солистка на "Фалмис" зарадва публиката с автентичното звучене на банатска българска песен, като речта на старинния български говор върна публиката стотици години назад.

Танцьорите на ансамбъл "Фалмис" стават все по-добри в синхрона и майсторството си. Защото ни води любовта към родното, стремежа да бъдем еталон и пазител, да бъдем вестители и апостоли на банатската българска култура.

В Белоградчик още една наша новост се появи на бял свят. Липсваше ни. Чакахме да дойде времето за него. Онова, което да показва свързаността ни и извън сценичните минути; онова, което да е знак за принадлежност към нещо по-голямо от всеки един от нас.
Направихме си тениски на ансамбъла в момент, когато бяхме готови за това, и то се случи единодушно, бързо и дълго желано.

Да се отличаваме в тълпата, да бъдем знак и символ, да сме част от цялото и същевременно уникално различни - всичко това е ансамбъл "Фалмис" с всяко едно от действията си.

Колко е голям екипът ни ще можете да видите по концертите ни, когато всички - танцьори, певци, музиканти, водещи, озвучители, фотографи, агитка - всички са брандирани :-) с "Falmis".

Повече снимки от фотографа ни Дирк ван Хартен - тракийски танци, унгарски танци, банатски български танци.

Повече снимки от фотографа ни Иван Кирков - тракийски хора, унгарски танци, банатски български танци, тениски.