Ансамбъл „Фалмис“ е в добри партньорски отношения със сдружение „Виделина и идентичност“ и участва в първия организиран от тях концерт в София на 8 май, който се състоя в кино „Освобождение“. Пъстра фолклорна палитра създадоха Вокален ансамбъл Елбетица с диригент Милена Ставрева, Aнсамбъл Фалмис с ръководител Светлана Караджова и хореограф за унгарските танци Димитър Корчаков, Детски оркестър "Шопчета-бобчета" с ръководител Лили Ангелова , Ансамбъл Кладница с ръководител Петър Нецов,Танзова формация Асти Денс, певците Антонио Симеонов и Сорина Богомилова, и водещ Таня Недева. Във фоайето бе представена изложба на автентични и съвременни художествени костюми от Софийско - НЧ "Бурел - 2013" с. Ялботина с председател Антоанета Толтукова.
Медийни партньори на събитието бяха Fen Folk TV, ТВ Кракра, ТВ Родина, Радио Зорана и Радио Менци.

„Елбетица“ разучиха и изпяха банатската българска песен „Sas trandafer u rakata“ в знак на сътрудничеството с Дружеството на банатските българи в България – Фалмис и като поздрав към всички нас.

Да даряваш светлина, да носиш радост и да събуждаш осъзнатост е част от делото на тези, които се занимават с фолклор. Благодарим на Румяна Драганова за поканата да бъдем част от мисията им.

Благодарим за снимките на фотографа ни Иван Кирков. Повече снимки тук.