Дружеството на банатските българи в България – Фалмис разширява дейността си като за пръв път тази година участва на Шестото издание на турнира по тенис на маса в Стар Бешенов с петима състезатели. Турнирът е създаден през през 2014 г. по идея на Светлана Караджова с цел да обединява банатските българи от Румъния, България и Сърбия. Идеята е радушно приета от Общината в Стар Бешенов и вече шеста година, въпреки трудностите и обстоятелствата, продължава да събира на приятелска среща банатски българи и техни приятели. Тази година участваха над 30 състезатели от Румъния, България и Унгария.


Фалмис се завърна в България с едно първо място за Светлин Топчев и второ място за Луиз Илиев в групата на младите мъже под 30 г. Матея Наумова получи специален приз за най-малко момиче, направило на турнира първите си стъпки в тениса на маса.

Състезателите ни в по-горната възрастова група Данаил Друмев, Свилен Първанов и Антон Наумов играха достойно, но не успяха да преодолеят силната конкуренция.

Участието на отбора ни бе възможно благодарение на помощта и сътрудничеството ни с Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум“ в София, който участва в турнира с четири момчета и спечели второ и четвърто място при момчетата.

 

Срещата бе повод за контакти и бъдещи творчески планове във всички направления на общностния ни живот. Певицата от Сънниколау Маре Мария Мунтян отдели няколко часа, за да работи с малката певица на ансамбъл „Фалмис“ Матея Наумова, като започнаха да разучават нова песен за репертоара й.

Тео Катаров, известният автор и изпълнител на песни на банатските българи, също дойде да се видим и получи от Матея специална рисунка, която отразява срещата им в София и първото им общо изпълнение на банатска българска песен. Зародиха се планове за бъдещи общи продукции.

Матея участва и в традицонната обща снимка на лазарките в Стар Бешенов като бе едиствената представителка на банатските българчета на това събитие през тази година. Да се надяваме, че догодина ще са повече.

Срещата с отец Стоян Калапиш от Бело блато (Лизнайт), Сръбски Банат, даде материал за бъдещи планове за ансамбъл „Фалмис“, за които ще разберете в идните месеци.

Сърдечно благодарим на кмета на Стар Бешенов Боно Кукалан за гостоприемството и за топлия прием! Бяхме като у дома си, а това е най-ценното, което може да направи Стар Бешенов за всички разпилени по света банатски българи.

Повече снимки от Светлана Караджова тук.