Хем някак си различно „наше“, хем част от общото „нашенско“ – това бяха появилите се за първи път в Самоков банатски българи. Изненада за журито бе участието на танцов състав „Фалмис“ на тазгодишното четвърто по ред издание на Националния фолклорен фестивал „Нашенско хоро“, организиран от Школа за танци SunDance – София и Община Самоков.

Заедно с 45 състава от цялата страна банатските български танци допринесоха за представянето на пъстрата палитра на автентичния български танцов фолклор, представен в гостоприемната Зала „Арена Самоков“. Журито в състав хореографите Никола Колев (преподавател в Националното училище за танцово изкуство), гл.ас. д-р Стефан Йорданов и гл.ас. д-р Благовеста Калчева (преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив) оцени перфектното изпълнение на „Фалмис“, който получи награда за поддържане на банатската общност в България.

Фотограф: Георги Нуцов

Сред над 1 600 участници красивите банатски български носии привличаха вниманието с различността и уникалността си, а танците накараха мнозина да се замислят и да искат да научат повече за банатските българи. Участието в този престижен фестивал бе тест и за танцьорите, които се справиха блестящо с предизвикателството.

Както се изрази един възхитен зрител „Вие сте S-класата на българския танцов фолклор!“ :-)

Видеозаснемане и монтаж – Александър Живков

Повече снимки от събитието - фотографа на "Фалмис" Иван Кирков