Когато създаваш нови приятелства усещаш как светът се отваря и ти предстои нещо голямо и ново, вълшебно и обещаващо. През март 2017 г. се зароди познанството и сътрудничеството между Танцова формация „Нова генерация“ – Кюстендил с ръководител хореографа Евгени Вучков и Танцов състав „Фалмис“.
Така естествено дойде и поканата за участие в Шестия годишен концерт „Нова генерация“ и приятели“, който се проведе на 16 юни 2017 г. в Драматичния театър в Кюстендил. Гости на невероятния концерт бяха и децата от ДЮФА „Пиринска китка“ – Благоевград, което допринесе за пъстротата на събитието. На сцената се смесиха танци от различни етнографски области, а банатските български танци бяха изненадата за публиката, която за пръв път се докосна до тази част на фолклора ни.

Новото за „Фалмис“ бе изпълнението на танца „На мамень“ с нов запис на музиката, който за пръв път прозвуча през публика. Мелодията е съчинена от отец Стефан Калапиш, роден в Бърдарски геран, и представлява компилация от различни стари мелодии на „На мамень“ от Стар Бешенов.
Изпълнението е на музиканта Димитър Тишев (Национално училище за танцово изкуство в София) – акордеон и саксофон. Записът на музиката е осъществен специално за Дружеството на банатските българи в България и е интелектуална негова собственост. Всякакво използване на музиката без разрешение от ДБББ е нарушение на авторските права.

Повече снимки тук