Вечерта на мразовития 28 януари 2017 г. в столичния ресторант „Панорама“ на бул. „Дондуков“ 11 полека започват да се събират хора, за които Банат означава нещо повече от име на област, улица или нещо друго. За тях това е памет, традиции, връзка с родното. Още в началото на годината Дружеството на банатските българи в България си постави за цел да активизира членовете на тази малка общност, да събуди самосъзнанието и чувството за принадлежност към общността на онези, които отдавна са разпръснати по градовете, които са далеч от родния дом. Тази среща сложи началото на поредица от срещи, които ще се провеждат на различни места в България.

Датата, разбира се, не е избрана случайно. През януари 1998г започва издаването на малък вестник „Фалмис – Uveć falim!“, като първият брой е представен на 25 януари 1998 г. На тази дата Католическата Църква чества Обръщането на свети Павел, което е свързано с историята на развитието на общността на „павликяните“, „палкенете“, банатските българи като цяло. Както всички виждаме, Фалмис се разгръща все повече и повече – превърна се в сайт, в платформа, която движи дейността на Дружеството, а най-малкото „дете“ е Танцовият състав „Фалмис“, създаден през август 2016 г.

Светлана Караджова, председателя на Дружеството поздрави участниците в срещата и представи целите на това събитие – да се опознаят хората, да завържат нови приятелства, да срещнат стари познати и приятели. Поредицата срещи е подготовка за голямото честване през 2018 г. на 20 години от създаването на концепцията „Фалмис“, която ще бъде чествана на 25 януари след година.

Съмишленик от онази далечна 1998 г. и участник в срещата бе Емил Миланов от Министерство на външните работи, който по време на издаването на първия брой на бюлетина „Фалмис“ е работил в Министерството на образованието и науката, който тогава протегна ръка и помогна вестникът да намери финансиране, което позволи развитието на идеите и дейността, поела след това по повече от едно направления.

Тази вечер банатските българи в София имаха възможността да се посмеят и да поплачат заедно, дa пеят позабравени песни, да танцуват в ритъма на закачливите банатски танци, да си припомнят онова чувство, което връща в детството, на родното място, в родната къща! Там, откъдето всички сме тръгнали и където сърцата ни винаги ще останат!

Певиците на ансамбъл „Фалмис“, заедно с участниците в срещата откриха вечерта с изпълнение на песента, която всички знаят и която винаги изправя на крака – химнът на село Бърдарски геран.

Танцов състав „Фалмис“ пресъздаде атмосферата на някогашните салони, където вечер са се веселили и танцували нашите предци. Изпълни танците „Кърлига“, „На мамень“, „Препичоре“ и „Чардаш“, а певците припомниха някои от най-обичаните песни. Любимите танци се танцуваха още няколко пъти през вечерта, като включването на нови участници показа, че стъпките се помнят, емоцията остава, а сърцето не трае да стои в публиката, когато зазвучи чардаша.

Като на рожден ден имаше и торта и фойерверки. Честта да разреже тортата беше на Александър Живков, заместник-председател на Дружеството на банатските българи в България.

Победителите в конкурса за танцови двойки

Най-младият участник в срещата е четиригодишната Катерина Шекова, а най-възрастният участник е Бартол Тошков, роден 1934 г. - гаранция за приемственост и развитие на общността.

Снимки на фотографа Александър Живков

Снимки на фотографа Михаил Денисиев