"Танцов състав "Фалмис" участва в тазгодишния празничен концерт по повод Деня на бесарабските българи, който се проведе на 27 октомври в Централния военен клуб в София. Празникът се организира за деветнадесети път от Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец“ със съдействието на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Държавната агенция за българите в чужбина и Центъра на бесарабските българи в България.

 

С отец Ярослав Бабик, енорийски свещеник на Католическа енория "Свети Йосиф" - София. Фото - Тереза Лукова

Дебютът на състава, създаден през август 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България бе на 25 септември тази година по време на Празника на религиите, организиран от Столична община. Подкрепа на младият танцов състав оказва Католическа енория „Свети Йосиф“ в София, която осигурява зала за репетиции и съдействие в цялостната дейност.

Приветствие за празника отправи Борис Вангелов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а изпълненията на стихове на поети от Бесарабия и песните, изпълнени от бесарабски българи, живеещи в България, пренесоха присъстващите в онова свидно място за празнуващата общност, там някъде в Молдова и Украйна, където са останали родители, приятели, родна къща и скъпи спомени.

Поздрав за празника поднесоха и деца от Централния дворец на децата в София с художествен ръководител Марина Рашкова и певецът Илия Луков, а за първи път в концерта за Деня на бесарабските българи участва фолклорен хор „Елица” с ръководител Димитър Стоянов. Преди финала с ансамбъл „Гоце Делчев“, танцов състав „Фалмис“ поздрави празнуващите бесарабски българи с два танца и особено чувство на съпричастност, тъй като това е общността, с която най-често биват обърквани банатските българи. Присъствието на концерта бе възможност да се покаже, че двете общности не са едни и същи, но са еднакво прекрасни в своята уникалност и стремеж да запазват българското в различните му варианти.

Повече снимки ще откриете във фейсбук галериите на Тереза Лукова и Елена Хекимова и Иван Кирков, а видео от участието е по-долу:

"Видеозаснемане и монтаж - Александър Живков"