Снимки: Тереза Лукова 

На 25 септември 2016 г., по време на ежегодния Празник на религиите в София, една изненада от страна на католическата общност внесе неочаквано разнообразие. Появи се първият танцов състав за банатски български танци извън компактно населените селища на общността в България. В новата формация засега участват главно банатски българи от Бърдарски геран, но в скоро време ще се включат и потомци на техните събратя от Асеново, като репертоарът ще представя танци от всички варианти на банатския български фолклор.

Танцов състав "Фалмис" е създаден в София през август 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България, с цел да привлича към банатския български фолклор потомците на банатските българи в столицата, но радушно приема приятели и почитатели от близо и далеч. Негов основател е Светлана Караджова, председател на Дружеството, а идеята й е подкрепена от родолюбиви представителите на общността, като заедно прокарват пътя на първия танцов състав за банатски български танци извън компактно населените банатски селища в България.

Снимки: Тереза Лукова 

Първи подават ръка за помощ католиците от източен обред в София, в лицето на отец Благовест Вангелов, енорийски свещеник в Католическа енория „Успение Богородично“ в София. Младежите намират подкрепа и зала за репетиции в енорийския дом веднъж или два пъти седмично от създаването на състава до дебюта му на 25 септември.

Техническата фото и видео-поддръжка танцов състав "Фалмис" дължи на Тереза Лукова и Александър Живков, потомци на банатски българи от Бърдарски геран. Повече от снимките ще можете да видите на страницата на сайта във Фейсбук.

Благодарим на всички банатски българи в столицата, както и на всички техни приятели, които вдъхновяващо аплодираха дебютното представяне на състава!

 

В третия пореден Празник - Концерт “Заедно за един по-добър свят” на Националния Съвет на Религиозните Общности в България, организиран със съдействието на Столична община, тази година взеха участие още:

Българската Православна Църква бе представена с камерен хоров състав при храм “Св. София”, който изпълни църковно-славянски песнопения.

Мюсюлманската общност в България бе представена с откъс от Мевлид-и Шериф – Святото Рождение. Мевлида заема видно място в традицията на мюсюлманите в България, чете се по различни поводи, важни за живота на един човек, при новородено, сватби, възпоменания и различни религиозни поводи. В различните райони в страната мевлида се изпълнява както солово, така по двойки и групово, а на празника в София бе изпълнен от група от Хасковското районно мюфтийство в състав Мюмюн Рамадан, Сюлейман Кескин, Емрах Юмер.

Обединените евангелски църкви представиха протестантските църкви в България с изпълнение на „София Госпъл Хор“ (Sofia Gospel Choir), който ще представи: I Open my Mouth Unto the Lord, Ride on King Jesus, Holy is the Lord, Lord You Are Good.

Католическата Църква в България бе представена с изпълнение на духов оркестър и хор към енория "Пресвято сърце Исусово", от гр.Раковски, с части от католическата меса, а танцов състав „Фалмис“ внесе колорита на банатския български фолклор.

Арменската общност в България бе представена от вокално-инструментален състав „Еребуни“ и Мари Васмаджан. Вокално-инструментален състав “Еребуни” се създава през 1971 година. Идеята е на Агоп Дайджанян, педагог и преподавател в арменското основно училище в Пловдив, станал първи ръководител на групата в периода 1971-1992 г. Много скоро след създаването си, името на ансамбъла се налага не само в Пловдив, но и в другите градове на страната. Вокално-инструментален състав „Еребуни“ е обичан от арменците в цяла България. Няма град, който да не очаква с нетърпение концертите им и неведнъж е посрещал групата - Русе, София, Хасково, Бургас, Варна, Силистра, Добрич, Шумен или Сливен. Изнасял е концерти и зад граница - в Армения, Гърция, Германия, Швейцария. Ръководител: Ардаш Ерниасян.

Еврейската общност и Централният Израилтянски Духовен Съвет бяха представени от Еврейски вокален ансамбъл „Агада – Бенедикт Молхов”. Това е представителен състав на еврейската общност в България. Създаден е през 1998 г., като продължение на певческата традиция на певческото дружество „Цадиков” и еврейския народен хор. През тези години има множество концерти и участия в страната и чужбина, на фолклорни и етно фестивали. В репертоара му са застъпени широк диапазон от произведения на класически и съвременни композитори. Изпълнява синагогални, сефардски и светски песни.