На 13 ноември в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София се състоя за шеста поредна година церемонията по награждаването на победителите в националната надпревара „Пазител на традициите“ на А.Р.И.З. – 7 (Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7). Александър Живков, зам.-председател на Дружеството на банатските българи в България, спечели първата награда във фотоконкурса „Пазител на традициите“, а Мария Иванова от Асеново спечели същото отличие в раздела Кулинария.

 

На церемонията присъства част от Управителния съвет на Дружеството на банатските българи в Бългалия в лицето на Светлана Караджова, председател, и Маринела Ангелова, секретар, дошли специално от Бърдарски геран и Враца, заедно с банатски българи от Бърдарски геран и Асеново.


В двучасовата церемония и концерт участваха Ансамбъл "Гоце Делчев, Детска фолклорна студия "Севернячета" – Видин, Фолклорна студия "Северняци" - Видин, Тенчо Тенчев - солист, номиниран в категория "Фолклор-млади", носител на първи награди от Рожен и Копривщица, Състав "Гергьовден" - ръководител Христина Петрова БНР, Славчо Петрунов - солист, номиниран в категория "Фолклор-млади",носител на първи награди от Рожен и Копривщица 2015, Петър Кирилов - солист, номиниран в категория "Кулинария - млади", медалист от "Euro Folk 2015", Женски Народен Хор към НЧ "Царичина - 2008" гр. Бобов дол с гл. худ.. р- л и диригент Славчо Петрунов.

Изкуството е най-големият миротворец, защото то може да се гради само от духовни личности. А там, където господства духовността, не може да вирее омразата и разрушението” – това гласи мотото на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7 е млада асоциация, основана през 2008 г. Водени от дълбоката си любов към българската самобитност, идеята на създателите й е да помогнат за съхраняването на българските занаяти прерасна в една голяма цел – в епохата на глобализацията,  чрез изкуството, в различните му аспекти, да се съхрани българското духовно наследство и духовния  потенциал на нацията.

Изкуството, въобще, е будност на разума, изключително дълбоко състояние на духа. Дали ще се прояви чрез рисуването,танца, поезията, музиката,театъра; чрез красивите произведения, Изработени от майсторските ръце на занаятчиите или на кулинарните корифеи, то винаги предполага наличието на богата духовност в личността, усещането в нея, че света има нужда от красота“ – четем в сайта на Асоциацията, чиито идеи за поредна година обединиха пазителите на традициите от цялата страна.

Повече снимки тук и тук.